Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Inre marknadens arbetsgrupp spelar en nyckelroll när det gäller att hantera hinder för den inre marknaden

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 29 september presenterade kommissionen första rapporten om arbetsgruppen för den inre marknadens verkställighetsgrupp (SMET). Rapporten belyser den viktiga roll som SMET har spelat för att avlägsna hinder som införts av vissa medlemsländer under COVID-19-pandemin för att särskilt säkerställa tillgången till nödvändiga medicinska förnödenheter och skyddsutrustning på hela den inre marknaden. Arbetsgruppen tog också upp restriktioner som har utmanat den inre marknadens funktion inom livsmedelssektorn och begränsningar som påverkar tjänsteleverantörer. Arbetsgruppen lyckades till exempel ta bort kraven för tidigare kontroller av yrkeskvalifikationer inom mer än 160 yrken. Dessutom ger rapporten en överblick över arbetsmetoderna och åtgärderna som arbetsgruppen vidtagit hittills och bör fungera som grund för diskussion om arbetsgruppens framtida arbete.

Kommissionär för den inre marknaden Thierry Breton sa: ”Vi inrättade arbetsgruppen för den inre marknaden som ett praktiskt forum för att hitta snabba och konkreta lösningar med medlemsstaterna för att säkerställa att varor och tjänster kan flyta fritt inom EU. Arbetsgruppen har inte bara visat sitt värde under COVID -pandemin, utan har blivit en underlättare för företag och medborgare att dra full nytta av den inre marknaden och lösa även strukturella hinder. ”

Denna första SMET -rapport kommer att presenteras för EU -ministrarna under konkurrenskraftsrådet, som äger rum i dag. De Task Force för verkställighet av den inre marknaden inrättades efter Handlingsplan för bättre genomförande och genomförande av den inre marknaden antogs i mars 2020 som en del av Europeisk industriell strategiy. Det har hållit regelbundna möten för att identifiera och ta itu med prioriterade hinder på den inre marknaden, för att underlätta avlägsnandet av konkreta hinder som hindrar våra företags och medborgares frihet att resa, bo och göra affärer i EU. SMET har bidragit till att förbättra samarbetet mellan nationella myndigheter, öka medvetenheten om den inre marknadens centrala roll för att driva Europas återhämtning och stödja de gröna och digitala övergångarna i vår ekonomi.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend