Anslut dig till vårt nätverk!

Digital teknik

EU-länderna är överens om att kommissionen ska vara ensam övervakare av tekniska regler

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Representanter från EU-länder har kommit överens om att EU-kommissionen kommer att vara den enda upprätthållandet av nya tekniska regler, med en begränsad roll för nationella antitrustvakthundar istället för de större befogenheter som eftersträvas för dem, sade tjänstemän på måndagen (8 november). skriver Foo Yun Chee.

EU:s ministrar kommer formellt att ratificera avtalet den 25 november som en del av blockets gemensamma ståndpunkt inför förhandlingar med EU:s lagstiftare och kommissionen om utkastet till regler som kallas Digital Markets Act (DMA) innan de kan bli lag.

DMA, som föreslogs av EU:s antitrustchef Margrethe Vestager förra året, syftar till att begränsa Alphabets befogenheter (GOOGL.O) enhet Google, Facebook (FB.O), Apple (AAPL.O) och Amazon (AMZN.O) med en lista över vad du bör och inte får göra.

Tyska och franska antitrustvakthundar och deras motsvarigheter i de andra 25 EU-länderna argumenterade i ett gemensamt brev i juni för en större roll i upprätthållandet av DMA och hänvisade till deras expertis i digitala fall. Läs mer.

Annons

"Kommissionen är den enda myndigheten som har befogenhet att upprätthålla den här förordningen", heter det i ett EU-dokument som godkänts av en arbetsgrupp i EU-rådet och setts av Reuters.

"För att stödja kommissionen kan medlemsstaterna bemyndiga behöriga myndigheter som upprätthåller konkurrensreglerna att genomföra utredningsåtgärder om eventuella överträdelser av skyldigheter för grindvakter", står det i dokumentet.

Den sade att EU:s verkställande makt ska ha full befogenhet att besluta om att inleda en utredning.

Annons

Dela den här artikeln:

Datateknik

Europa måste samarbeta för att ligga i framkanten av högteknologi - Merkel

publicerade

on

Europeiska länder måste samarbeta om nästa generations chiptillverkning, sa Angela Merkel, med utgångspunkt från sin 16 års erfarenhet på det högsta kontoret för att varna för att inget europeiskt land skulle kunna ligga i framkanten av högteknologi på egen hand, skriva Andreas Rinke och Thomas Escritt.

Den avgående tyske förbundskanslern sa i en intervju till Reuters att kostnaderna för att gå till nästa nivå inom områden från chiputveckling till moln- och kvantberäkningar och batteriproduktion innebar att den privata sektorn skulle behöva statligt stöd.

Merkel bedrev själv grundläggande forskning inom kvantkemi i Östtyskland innan hon gick in i politiken efter den tyska återföreningen 1990. Hon pekade på Korea, Taiwan och USA:s president Joe Bidens stimulanspaket som exempel på vad som var möjligt.

"Staten kommer att behöva spela en betydande roll. Sydkorea och Taiwan visar att konkurrenskraftig chipproduktion i intervallet 3 eller 2 nanometer, till exempel, är i princip omöjlig utan statliga subventioner", sade hon.

Annons

Den globala ekonomins nuvarande kamp för att återställa försörjningskedjor som bröts av resursbrist och coronavirus-pandemin understryker ytterligare behovet av att se till att Europa har sina egna produktionsanläggningar i nyckelområden, sa hon.

Men hon beklagade också tyska företags misslyckande att dra nytta av en enastående forskningsbas.

Framför allt sa hon att hon var "chockad" över tyska företags bristande intresse för kvantdatorer, även om Tyskland var världsledande inom forskning inom ett område som kunde göra datorer snabbare och kraftfullare än någonsin tidigare.

Annons

INGEN ALEXA FÖR ANGELA

Hon sa att hennes regering hade tagit steg för att förbättra Tysklands innovations- och nystartskulturer, och pekade på ett tyskledd projekt för att skapa en säker och effektiv molndatainfrastruktur för Europa, vid namn Gaia-X.

"Men på lång sikt kan det inte vara staten som driver ny utveckling", sa EU:s ledare som har suttit längst.

Tysklands vidsträckta, decentraliserade regeringsstruktur kan också vara ett hinder för innovation.

Merkel sa att närvaron av ett etiskt råd och dataskyddsansvarig i var och en av de 16 federala staterna lägger en tung börda på företag inom till exempel biovetenskap, där Tyskland hade hamnat på efterkälken.

Det var dock i framkant av forskning inom områden som kvantfysik, klimatforskning, fysik, kemi och robotik, sa hon.

Inte för att samma sak skulle kunna sägas om Merkels egen användning av hemteknik.

"Jag är glad nog när jag kan ställa in en fördröjd start på min tvättmaskin, men utöver det, för att vara ärlig, har jag varken tid eller lust att få hela mitt hem fjärrstyrt", sa hon.

"Kanske kommer jag att utveckla ett intresse när jag har mer tid inom en snar framtid."

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Digitala ekonomin

De första ansökningsomgångarna inom programmet Digital Europe lanseras inom digital teknik och europeiska digitala innovationshubbar

publicerade

on

Kommissionen har tillkännagett den första uppsättningen av ansökningsomgångar under Digital Europe Program. Detta efter antagandet av arbetsprogram anslå nästan 2 miljarder euro för investeringar som syftar till att komma vidare i den digitala övergången. Utlysningarna är öppna för företag, organisationer och offentliga förvaltningar från EU:s medlemsländer, såväl som enheter från andra länder som är associerade till programmet Digital Europe.

Dessa anslag kommer att riktas mot en investering på över 415 miljoner euro i moln-till-kant-infrastruktur, datautrymmen, artificiell intelligens (AI), kvantkommunikationsinfrastruktur, för att främja människors digitala färdigheter och projekt som främjar ett säkrare internet, bekämpar sexuella övergrepp mot barn , och desinformation, fram till slutet av 2022. Den första ansökningsomgången öppnar också för inrättandet och driftsättningen av nätverket European Digital Innovation Hub (EDIH). Dessa nav kommer att stödja privata företag, inklusive små och medelstora företag och nystartade företag, och den offentliga sektorn i deras digitala transformation. Mer information om ansökningar om bidrag under denna uppsättning ansökningsomgångar finns tillgänglig nätet. Ytterligare utlysningar kommer att publiceras i början av 2022.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Digital teknik

EU-USA: s handels- och teknikråd: Kommissionen lanserar en samrådsplattform för intressenters engagemang för att forma transatlantiskt samarbete

publicerade

on

Kommissionen har inlett en onlinekonsultationsplattform om handels- och teknikrådet EU-USA (TTC), så att intressenter kan dela med sig av sina åsikter och lämna gemensamma förslag om arbetet framöver. första mötet i Pittsburgh förra månaden enades representanter för Europeiska unionen och USA om vikten av och åtagandet att nära samråda med olika intressenter på båda sidor av Atlanten om deras samordnade tillvägagångssätt för viktiga globala teknik-, ekonomiska och handelsfrågor.

Det är i detta sammanhang som kommissionen har inrättat en one-stop-shop på sin online ”Futurium”Plattform, för att samla in input från alla intresserade parter som rör TTC. Företag, tankesmedjor, arbetskraft, ideella organisationer och miljöorganisationer, akademiker och andra parter som bildar det civila samhället som helhet uppmanas att bidra som viktiga aktörer för ett framgångsrikt samarbete mellan EU och USA. Plattformen är öppen för alla efter en enkel registrering. Det gör det möjligt för intresserade parter att få sin röst hörd i arbetet i de tio specifika TTC -arbetsgrupperna. Via denna webbplats kan de inte bara mata in sina åsikter utan också få viktig information och uppdateringar om de olika arbetsgruppernas framsteg. Mer information finns i pressmeddelandet här.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend