Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Kommissionen kickstartar ett gemensamt europeiskt datautrymme för kulturarv

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kommissionen har publicerat en rekommendation om ett gemensamt europeiskt datautrymme för kulturarv. Syftet är att påskynda digitaliseringen av alla kulturarvsminnen och -platser, föremål och artefakter för framtida generationer, att skydda och bevara dem som är i riskzonen och att öka deras återanvändning inom områden som utbildning, hållbar turism och kulturella kreativa sektorer.

A Europe Fit for the Digital Age Executive Vice President Margrethe Vestager sa: "Den tragiska nedbränningen av Notre Dame-katedralen i Paris visade vikten av att digitalt bevara kulturen och nedstängningarna visade på behovet av praktiskt taget tillgängligt kulturarv. En robust datainfrastruktur kopplad till enkel datapoolning och delning är de nödvändiga ingredienserna i ett gemensamt europeiskt datautrymme för kulturarv.”

Thierry Breton, kommissionsledamot för den inre marknaden, sa: "Vi är skyldiga framtida generationer att bevara vårt europeiska kulturarv. Detta kräver att vi bygger och använder vår egen tekniska kapacitet, vilket ger människor och företag möjlighet att njuta av och få ut det mesta av detta arv. Vi måste dra nytta av de möjligheter som artificiell intelligens, data och utökad verklighet ger. Det europeiska datautrymmet för kulturarv kommer att främja skapande och innovation inom kulturarvssektorn, och utanför, inom utbildning, turism och kulturella och kreativa sektorer."

Europeana, den europeiska digitala kulturplattformen, kommer att vara kärnan i det gemensamma datautrymmet för kulturarvet. Det kommer att göra det möjligt för museer, gallerier, bibliotek, arkiv över hela Europa att dela och återanvända det digitaliserade kulturarvets bilder som 3D-modeller av historiska platser och högkvalitativa skanningar av målningar. Kommissionen uppmuntrar medlemsländerna att senast 2030 digitalisera alla monument och platser som riskerar att förstöras och hälften av de som ofta besöks av turister.

Denna rekommendation kommer att bidra till målen för Digitala decenniet genom att främja en säker och hållbar digital infrastruktur, digital kompetens och utnyttjande av teknik hos företag, särskilt små och medelstora företag. Som meddelats i Europeisk strategi för data, kommer kommissionen att utveckla och finansiera andra datautrymmen inom viktiga strategisektorer och områden av allmänt intresse, såsom hälsa, jordbruk eller tillverkning.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend