Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

EU:s regler tvingar fram mer skattetransparens för multinationella företag

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Multinationella företag måste offentliggöra hur mycket skatt de betalar i varje EU-land, vilket kommer att öka kontrollen av deras skattepraxis, Samhället.

Den 11 november kommer parlamentsledamöterna att rösta om ett provisoriskt avtal med rådet som skulle ålägga företag med en årlig inkomst på mer än 750 miljoner euro och med verksamhet i mer än ett land att deklarera de vinster de har gjort, den betalda bolagsskatten och antal anställda i varje EU-land för föregående räkenskapsår.

Företagen kommer också att behöva publicera detaljer om sina vinster, personal och skatter i vissa länder utanför EU, inklusive länder som inte samarbetar med EU i skattefrågor och de som inte uppfyller alla standarder men har åtagit sig att reformera. EU behåller listor över jurisdiktionerna i de två kategorierna, som den granskar regelbundet.

Syftet med de nya reglerna är att belysa mer var multinationella företag betalar skatt och göra det svårare för dem att undvika att betala sin beskärda del.

Varför skattetransparens är viktig

Ledamöterna har krävt införandet av offentlig land-för-land-rapportering av företag sedan ett antal skandaler i mitten av 2010-talet avslöjade att många multinationella företag flyttar vinster till länder där de kanske har få anställda och verksamhet, men där de åtnjuter förmånlig skatt behandling.

I praktiken innebär detta att multinationella företag betalar mindre skatt på bekostnad av länder som kämpar för att finansiera investeringar eller sociala förmåner.

Annons

Förbättrad transparens borde leda till att stora företag ställs inför fler frågor om sin inställning till att betala skatt.

Lång tid på gång

Europaparlamentet gav rekommendationer 2015 för regler för att ålägga företag att redovisa vinster och skatter per land. Europeiska kommissionen föreslog lagstiftning 2016, men medan parlamentet antog sin ståndpunkt i juli 2017, framstegen med ärendet i ministerrådet gick långsamt och förhandlingarna mellan medlagstiftarna inleddes först 2021. En provisorisk överenskommelse nåddes i juni 2021.

"Detta resultat är en stor framgång för Europaparlamentet, eftersom det var Europaparlamentet som krävde detta och förde det till bordet", sade den österrikiska S&D-ledamoten. Evelyn Regner (S&D, Österrike), en av de parlamentsledamöter som förhandlar på parlamentets vägnar i kommentarer om den provisoriska affären. Hon sa att reglerna är viktiga för medborgarna eftersom de kan ge större skatterättvisa om var skatter betalas.

De nya reglerna kommer inte att tvinga multinationella företag att avslöja sina vinster och skatter i varje land över hela världen: företagen kommer fortfarande att tillåtas att avslöja aggregerade siffror för länder som inte är EU-medlemmar och inte finns på EU:s listor över icke-samarbetsvilliga länder och länder som har förbundit sig till skattereformer. Men parlamentets förhandlare säger att reglerna kan stärkas ytterligare efter att kommissionen genomfört en översyn av lagstiftningens inverkan minst fyra år efter dess genomförande.

"Det är bara början på en resa, inte slutet... Det här är en milstolpe, från denna erövrade mark kan vi fortsätta framåt", sa den spanska S&D-medlemmen Iban García del Blanco, den andra ledamoten som förhandlade på parlamentets vägnar.

Läs mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend