Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Handel och säkerhet: Kommissionen lyfter fram arbetet med att försvara EU:s intressen och värderingar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen presenterar viktiga resultat relaterade till att försvara EU:s intressen när det gäller exportkontroll och utländska investeringar i EU. Kommissionen har granskat 400 utländska investeringar sedan den nya lagstiftningen om utländska direktinvesteringar (FDI) trädde i kraft. Även om den bara har funnits sedan ett år, har det skett en imponerande användning av denna mekanism, vilket innebär att EU:s intressen kommer att skyddas bättre framöver. Samtidigt granskades över 30,000 603 förfrågningar om export av varor med potentiell militär användning av medlemsstaterna under EU:s exportkontrollsystem, med XNUMX av dessa exporter blockerade. Detta är några av de höjdpunkter som tillkännagavs i samband med publiceringen av de första rapporterna om utländska direktinvesteringar och om exportkontroller.

Vice ordförande och handelskommissionär Valdis Dombrovskis sa: "EU förblir öppet för handel och utländska investeringar – detta är en grundpelare i vårt jobbskapande och ekonomiska tillväxt. Men vår öppenhet är inte ovillkorlig och den måste balanseras av lämpliga verktyg för att skydda vår säkerhet och allmänna ordning. Granskning av utländska investeringar och kontroll av export av varor med dubbla användningsområden bidrar till att hålla EU säkert, samtidigt som de mänskliga rättigheterna skyddas. De är nyckelelement i vår öppna, hållbara och självsäkra handelspolitik. Dessa två rapporter belyser hur dessa verktyg kan hjälpa kommissionen och behöriga myndigheter i medlemsstaterna att agera beslutsamt när situationen kräver det, försvara våra intressen samtidigt som de främjar våra värderingar.”

FDI-screening

Denna rapport om screening av utländska direktinvesteringar är den första som publiceras sedan EU:s nya förordning om screening av utländska direktinvesteringar trädde i kraft för ett år sedan. Enligt denna förordning arbetar medlemsstaterna och kommissionen nära tillsammans för att säkerställa att alla utländska direktinvesteringar som kan utgöra en säkerhetsrisk för EU:s medlemsländer eller EU:s kritiska tillgångar på ett effektivt sätt kontrolleras.

Annons

När det gäller nyckelresultat belyser rapporten:

 • Kommissionen granskade 265 transaktioner som anmälts av medlemsstaterna enligt rapporten fram till slutet av juni 2021 (nu är kassan över 400);
 • 80 % av transaktionerna motiverade inte ytterligare undersökning och utvärderades därför av kommissionen på bara 15 dagar.
 • De flesta anmälningar för screening från medlemsstaterna gällde tillverkningssektorn, IKT, grossist och detaljhandel.
 • de fem främsta ursprungsländerna för investerare bland de anmälda FDI-fallen var företag belägna i: USA, Storbritannien, Kina, Kanada och Förenade Arabemiraten, och;
 • kommissionen avgav ett yttrande i mindre än 3 % av 265 granskade fall.

Rapporten bekräftar att EU förblir öppet för utländska investeringar, samtidigt som det säkerställer skyddet av EU:s säkerhet och allmän ordning. Samarbetsmekanismen för screening av utländska direktinvesteringar fungerar effektivt och skapar inte onödiga förseningar för transaktioner. Ett växande antal medlemsländer har antagit sin egen screeningmekanism – 18 har nu en mekanism på plats. Europeiska kommissionen förväntar sig att alla medlemsländer antar nationella screeningmekanismer. Detta kommer att ytterligare öka effektiviteten hos screeningsystemet och säkerställa en övergripande EU-strategi för att hantera risker relaterade till säkerhet eller allmän ordning.

Exportkontroller

Detta är den sista rapporten om exportkontroller innan den uppgraderade exportkontrollförordningen trädde i kraft.

Annons

Rapporten visar att exporten med dubbla användningsområden utgör cirka 2.3 % av EU:s totala export. Av totalt 30.292 603 ansökningar om och anmälningar om export under licenser avslogs 2019 transaktioner (exporter) (0.02) vilket motsvarar cirka 119 % av den totala exporten. Detta skulle sätta värdet på handel med dubbla användningsområden till 2019 miljarder euro XNUMX.

Den nya förordningen som trädde i kraft den 9 september i år stärker exportkontrollen ytterligare genom att:

 • Införande av en ny dimension för "mänsklig säkerhet" för att fånga framväxande teknik med dubbla användningsområden – särskilt cyberövervakningsverktyg;
 • förenkla förfarandena och göra exportkontrollsystemet mer flexibelt och i stånd att utvecklas och anpassa sig till omständigheterna;
 • utveckla ett EU-kapacitetsuppbyggande och utbildningsprogram för medlemsstaternas licens- och tillsynsmyndigheter.
 • samordna och stödja robust upprätthållande av kontroller, och;
 • inrätta dialoger med tredjeländer för att öka den globala säkerheten och främja lika villkor på global nivå.

Memorandum om kontroller för dubbla användningsområden 9 september 2021.

Bakgrund

Utländska direktinvesteringar och exportkontroller är en del av EU:s förnyade handelsstrategi, som syftar till att upprätthålla EU:s rättigheter och försvara dess värderingar mer självsäkert. Andra initiativ och åtgärder inom denna strategi inkluderar:

 • Ett förslag om ett internationellt upphandlingsinstrument för att säkerställa lika villkor på den globala upphandlingsmarknaden. Detta är för närvarande hos Europaparlamentet och rådet.
 • Ett lagstiftningsförslag om ett nytt instrument mot tvång som kommer i december 2021 som kommer att göra det möjligt för EU att reagera på försök från andra länder att tvinga EU eller dess länder att åstadkomma politiska förändringar.
 • Ett nytt verktyg som för närvarande utarbetats av kommissionen, utformat för att effektivt hantera utländska subventioner som orsakar snedvridningar och skadar lika villkor på den inre marknaden i alla marknadssituationer.
 • En ny "Access to Markets"-portal lanserades i oktober 2020 och tillhandahåller lättillgänglig och flerspråkig information för att hjälpa företag av alla storlekar att få ut det mesta av EU:s handelsavtal.
 • En enda ingångspunkt etablerad i november 2020, vilket gör det snabbt och enkelt för alla EU-baserade intressenter att lämna in klagomål om tredjeländers bristande efterlevnad av sina internationella handelsåtaganden gentemot EU.
 • En mer systematisk användning av de institutionella strukturer som upprättats genom EU:s handelsavtal för att säkerställa ett effektivt genomförande av tredjeländers åtaganden och lösande av hinder för marknadstillträde.
 • En mer aktiv användning av mekanismer för tvistlösning för att upprätthålla våra rättigheter.
 • Fortsatt mobilisering av företrädare för det civila samhället i genomförandet av EU:s handelsavtal och arrangemang, särskilt om handel och hållbar utveckling.

Mer information

Rapport om screening av utländska direktinvesteringar i unionen

Medföljande dokument till FDI-rapport

Rapport om kontroll av export, förmedling, tekniskt bistånd, transitering och överföring av produkter med dubbla användningsområden

Faktablad

Broschyr

Dela den här artikeln:

Kroatien

Kommissionen godkänner regionalstödskartan 2022–2027 för Kroatien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt enligt EU:s regler för statligt stöd Kroatiens karta för beviljande av regionalstöd från 1 januari 2022 till 31 december 2027 inom ramen för reviderade riktlinjerna för regionalstöd ('TRASA'). Den reviderade riktlinjerna, som antogs av kommissionen den 19 april 2021 och träder i kraft den 1 januari 2022, gör det möjligt för medlemsstaterna att stödja de minst gynnade europeiska regionerna i att komma ikapp och minska skillnaderna i fråga om ekonomiskt välbefinnande, inkomst och arbetslöshet – sammanhållningsmål som står i centrum för unionen. De ger också ökade möjligheter för medlemsländerna att stödja regioner som står inför omställning eller strukturella utmaningar som avfolkning, att bidra fullt ut till de gröna och digitala omställningarna.

Samtidigt upprätthåller den reviderade RAG starka skyddsåtgärder för att förhindra att medlemsstaterna använder offentliga medel för att utlösa omlokalisering av jobb från ett EU-medlemsland till ett annat, vilket är avgörande för rättvis konkurrens på den inre marknaden. Kroatiens regionala karta definierar de kroatiska regioner som är berättigade till regionalt investeringsstöd. Kartan fastställer också de högsta stödnivåerna i de stödberättigade regionerna. Stödnivån är det högsta belopp av statligt stöd som kan beviljas per stödmottagare, uttryckt som en procentandel av de stödberättigande investeringskostnaderna. Enligt de reviderade riktlinjerna kommer regioner som täcker hela Kroatiens befolkning att vara berättigade till regionalt investeringsstöd. Ett pressmeddelande finns tillgängligt nätet.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

Könsskillnaderna på utbildningsnivå minskar, men kvinnor är fortfarande underrepresenterade inom forskning och innovation

publicerade

on

Antalet kvinnliga studenter och utexaminerade på kandidat-, master- och doktorandnivå har ökat stadigt de senaste åren. Kvinnor är dock fortfarande underrepresenterade i forsknings- och innovationskarriärer. Detta är några av de viktigaste resultaten av Europeiska kommissionens Hon siffror 2021-rapport, som sedan 2003 övervakar nivån på framstegen mot jämställdhet inom forskning och innovation inom och utanför Europeiska unionen.

Innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomskommissionär Mariya Gabriel välkomnade årets rapport och sa: "Den senaste She Figures-rapporten visar att Europas ekonomi, laboratorier och akademi redan är beroende av kvinnor. Men det visar också att vi fortfarande behöver göra mer för att främja jämställdhet, särskilt för att inspirera tjejer till en karriär inom STEM. Det råder ingen tvekan om att Europa behöver kvinnors kreativitet och entreprenöriella potential för att forma en mer hållbar, grön och digital framtid.”

Publikationen She Figures 2021 visar att kvinnor i genomsnitt på kandidat- och magisternivå är fler än män som studenter (54 %) och akademiker (59 %), och det är nästan en jämn könsfördelning på doktorandnivå (48 %). Skillnaderna mellan studieområdena kvarstår dock. Till exempel representerar kvinnor fortfarande mindre än en fjärdedel av doktoranderna inom IKT-området (22 %), medan de representerar 60 % eller mer inom områdena hälsa och välfärd och utbildning (60 % respektive 67 %). Dessutom representerar kvinnor endast cirka en tredjedel av forskarna (33 %).

På den högsta nivån i akademin är kvinnor fortfarande underrepresenterade och innehar ungefär en fjärdedel av fulla professurstjänster (26 %). Kvinnor är också mindre benägna att vara anställda som vetenskapsmän och ingenjörer (41 %) och är underrepresenterade bland egenföretagare inom naturvetenskap och ingenjörs- och IKT-yrken (25 %). Mer information finns i denna pressmeddelande.

Annons

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Hormonstörande kemikalier (EDC)

Kemikalier: Kommissionen efterlyser allmänhetens synpunkter på förenkling och digitalisering av märkningar

publicerade

on

Kommissionen har inlett ett offentligt samråd om förenkling och digitalisering av märkning av kemiska produkter som lim, tvätt- och diskmedel samt gödningsprodukter. Etiketter som medföljer produkter är det primära sättet att kommunicera viktig information till användarna, inklusive faro- och säkerhetsinformation och produktanvändningsinstruktioner.

Än, Fitness Check av den mest relevanta kemikalielagstiftningen (exklusive REACH) och utvärderingen av tvättmedelsförordningen visat att etikettförståelsen och följaktligen konsumentskyddet kan förbättras ytterligare genom att undvika att etiketter överbelastas med information, vilket ofta är tekniskt. Det offentliga samrådet kommer att samla in feedback om erfarenheter och åsikter från konsumenter, professionella produktanvändare, industri, organisationer i det civila samhället, nationella myndigheter och andra berörda parter. 

Resultaten kommer att ingå i kommissionens överväganden om förslag om en översyn av förordningarna om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar (CLP) och förordningar om tvättmedel och gödselprodukter, som förväntas 2022. Det offentliga samrådet är tillgängligt. här och är öppen till 16 februari 2022.

Annons

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend