Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Rumänien stämt av EU-kommissionen för föroreningar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det sydösteuropeiska landet misslyckades gång på gång med att eliminera oegentligheter i luftkvaliteten, trots upprepade varningar från EU-kommissionen, skriver Cristian Gherasim.

Två skäl bakom kommissionens beslut att stämma Rumänien. Landet har inte följt EU:s regler för att bekämpa industriföroreningar och har inte fullgjort sin skyldighet att anta ett program för luftföroreningar.

"I det första fallet säkerställde Rumänien inte driften av tre industrianläggningar med ett giltigt tillstånd enligt direktivet om industriella utsläpp (direktiv 2010/75 / EU) för att förhindra eller minska föroreningar. För det andra antog Rumänien inte sitt första nationella program för kontroll av luftföroreningar enligt direktiv (EU) 2016/2284 om minskning av nationella utsläpp av vissa luftföroreningar”, sade företrädare för EG.

Rumänien har inte följt den europeiska gröna pakten

Den europeiska gröna pakten fokuserar på att minska luftföroreningarna, som är en av de viktigaste faktorerna som påverkar människors hälsa. För att skydda både medborgarnas hälsa och den naturliga miljön måste EU-länderna tillämpa lagen fullt ut, förklarar EU-kommissionen. Detta direktiv fastställer regler för att minska skadliga industriella utsläpp av luft, vatten och mark och för att förhindra uppkomsten av avfall. Enligt direktivet måste industrianläggningar vara licensierade för att kunna drivas. Om tillståndet saknas kan efterlevnaden av utsläppsgränsvärdena inte verifieras och riskerna för miljön och människors hälsa kan inte undvikas.

Tre industrianläggningar i Rumänien har ännu inte tillstånd för att säkerställa att deras utsläpp inte överskrider de utsläppsgränsvärden som fastställts av EU-lagstiftningen.

"Enligt kärnkraftsdirektivet är medlemsstaterna skyldiga att utveckla, anta och genomföra nationella program för kontroll av luftföroreningar. Dessa program bör innehålla åtgärder för att uppnå luftkvalitetsnivåer som inte orsakar betydande negativa effekter eller risker för människors hälsa och miljön.

Annons

Direktivet innehåller åtaganden att minska medlemsstaternas utsläpp av fem luftföroreningar (svaveldioxid, kväveoxider, flyktiga organiska föreningar som inte är metan, ammoniak och fina partiklar - PM2,5). Medlemsstaterna måste lämna årliga rapporter om dessa föroreningar. Rumänien borde ha lämnat in sitt första nationella program för kontroll av luftföroreningar till kommissionen senast den 1 april 2019, men det programmet har ännu inte antagits.

Därför stämmer kommissionen Rumänien av dessa två skäl", visar kommunikén som skickats av Europeiska kommissionen.

Rumäniens problem med luftföroreningar är ett långvarigt problem. Landet är fortfarande ett av de mest förorenade i Europeiska unionen. Eftersom det mesta av avfallet inte hamnar på återvinningscentraler utan på illegala soptippar, bränns skräpet vanligtvis, vilket forsar ut giftig rök och fina partiklar i luften.

Sådana illegala bränder har uppslukt Rumäniens huvudstad, vilket gör den till en av de mest förorenade i Europa. Bukarest har registrerat fall av partikelföroreningar mer än 1,000 XNUMX procent över den accepterade tröskelnivån.

Bryssel har upprepade gånger riktat in sig på Rumänien på grund av luftföroreningar och illegala deponier. Den inledde rättsliga åtgärder mot alltför höga luftföroreningsnivåer i städer som București, Brașov, Iași, Cluj-Napoca och Timișoara. EU-domstolen dömde Rumänien förra året specifikt för de höga föroreningsnivåerna i Bukarest.

Avfallsproblemet

Förutom luftföroreningar fortsätter avfallsimporten att skapa rubriker. Illegal import av avfall ger upphov till organiserad brottslighet. Rumäniens avfallsproblem och illegal import hamnade under offentlig granskning efter att dessa aktiviteter ökat markant under det senaste och ett halvt året, särskilt efter att Kina, världens främsta importör av avfall, införde ett plastförbud.

Rumäniens miljöminister kom ut offentligt för att säga att dessa aktiviteter drivs av organiserade kriminella organisationer, och statliga myndigheter kommer att behöva skanna varje försändelse som kommer in i landet för att se om transportdokument återspeglar vad som finns i lasten.

Tanczos Barna nämnde också att Rumänien inte har ett organiserat system för selektiv bortskaffande och ekologisk lagring av avfall, och att företag som arbetar med återvinning paradoxalt nog inte har tillräckligt med avfall att använda på grund av Rumäniens dåliga avfallshantering. Sådana företag måste ta till avfallsimport.

Rumäniens kustbevakning beslagtagit under de senaste månaderna flera containrar lastade med oanvändbart avfall som fraktats till den rumänska hamnen vid Svarta havet från olika EU-länder. Åklagare konstaterade att en fraktad avfall från Portugal felaktigt deklarerades till tullmyndigheten som plastskrot, men visade sig vara oanvändbart och giftigt avfall. Även 25 ton gummiavfall tog sig från Storbritannien till samma rumänska hamn i Constanta och beslagtogs av tullpolisen.

Ytterligare 70 containrar med illegalt avfall som fördes till Rumänien från Belgien identifierades i flera andra rumänska hamnar längs Svarta havets kust. Återigen deklarerades varor felaktigt till tullmyndigheten som använt plastavfall. Polisrapporten visade att trots att det i dokumenten stod att lasten innehöll plastavfall så innehöll den faktiskt trä, metallavfall och farliga material. Containrarna hade lastats i Tyskland, och varorna kom från ett belgiskt företag.

Men bara en bråkdel av det som kommer in i landet är användbart avfall, mestadels oåtervinningsbart och giftiga material, illegalt importerat. Fler och fler företag tar till Rumänien, under förevändning av att importera begagnade produkter, toner av skrot av elektronisk utrustning, plast, medicinskt avfall eller till och med giftiga ämnen. Allt det här slutar med att begravas på fälten eller helt enkelt bränns.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend