Anslut dig till vårt nätverk!

kultur

Tre nya europeiska kulturhuvudstäder 2022

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Sedan den 1 januari 2022 har tre städer i Europa titeln Europeisk kulturhuvudstad under ett år: Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Litauen), och Novi Sad (Serbien). Att inneha titeln Europeisk kulturhuvudstad ger städer chansen att stärka sin image, sätta sig på världskartan, främja hållbar turism och tänka om sin utveckling genom kultur. Främja vårt europeiska sätt att leva Vicepresident Margaritis Schinas sa: "Under pandemin var kulturen avgörande för oss samhällen. Det möjliggjorde cirkulation av idéer och förde våra samhällen närmare varandra, bortom gränserna. Detta är precis ambitionen med initiativet European Capitals of Culture, som träder i kraft igen 2022 med tre dynamiska titelinnehavare. Jag hoppas att Esch-sur-Alzette, Kaunas och Novi Sad kommer att utnyttja kulturens fulla potential för att berika vår livserfarenhet och visa upp deras många positiva effekter i termer av social integration, territoriell sammanhållning och ekonomisk tillväxt.”

Innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomskommissionär Mariya Gabriel sa: "Initiativet för den europeiska kulturhuvudstaden illustrerar vikten av kultur för att främja de värderingar som vår Europeiska union bygger på: mångfald, solidaritet, respekt, tolerans och öppenhet. En framgångsrik kulturhuvudstad är en huvudstad som är öppen för världen och illustrerar vår unions vilja att främja kultur som en drivkraft för fred och ömsesidig förståelse över hela världen. Det är också inkluderande och ett verktyg för att nå ut, särskilt den yngre generationen, i syfte att ge den möjlighet att bli en aktör för positiva förändringar i den fortsatta utvecklingen av våra städer. Detta är också ambitionen för unionens europeiska ungdomsår 2022. Jag önskar Novi Sad, Kaunas och Esch all framgång under hela året och därefter.”

Efter staden Luxemburg 1995 och 2007 är det nu tur för Esch-sur-Alzette, den näst största staden i landet, att krönas till Europas kulturhuvudstad. Kaunas är den andra staden i Litauen som innehar titeln Europas kulturhuvudstad efter Vilnius 2009. Kaunas modernistiska arkitektur, som fick Europeiska kulturarvsmärket, kommer att få förnyad uppmärksamhet och vara värd för många kulturevenemang. Novi Sad är den första europeiska kulturhuvudstaden i Serbien. Novi Sads årslånga kulturprogram syftar till att ytterligare knyta samman stadens och regionens kulturella gemenskap och invånare med EU och stärka deras förbindelser med resten av området på västra Balkan. Mer information finns tillgänglig nätet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend