Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Kommissionen föreslår ett partiellt upphävande av viseringsfrihetsavtalet med Vanuatu för att ta itu med risker kopplade till system med gyllene pass

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kommissionen är föreslår ett partiellt upphävande av tillämpningen av avtalet med Republiken Vanuatu som tillåter medborgare i Vanuatu att resa till EU utan visum för vistelser på upp till 90 dagar under en 180-period. Detta är nödvändigt för att mildra de risker som Vanuatus system för investerarmedborgarskap (eller "gyllene pass") utgör för säkerheten i EU och dess medlemsstater. Dagens förslag följer på ett omfattande utbyte med myndigheterna i Vanuatu, inklusive tidigare varningar om möjligheten till avstängning. Systemen gör det möjligt för medborgare i tredjeländer att få Vanuatus medborgarskap – och därmed även visumfritt tillträde till EU – i utbyte mot en minsta investering på 130,000 25 USD. Baserat på noggrann övervakning av systemen och informationen från Vanuatu har kommissionen dragit slutsatsen att Vanuatus system för medborgarskap för investerare uppvisar allvarliga brister och säkerhetsbrister, med till exempel beviljandet av medborgarskap till sökande som är listade i Interpols databaser, en genomsnittlig handläggningstid för ansökningar som är för kort. för att möjliggöra noggrann screening och en mycket låg avslagsfrekvens. Kommissionen föreslår ett partiellt och proportionerligt upphävande av viseringsavtalet. Avstängningen skulle gälla alla innehavare av vanliga pass utfärdade den 2015 maj XNUMX, när Vanuatu började utfärda ett stort antal pass i utbyte mot investeringar. Dessa innehavare skulle därför inte längre få resa till EU utan visum. Det är nu upp till rådet att granska detta förslag och besluta om avtalet om viseringsundantag delvis ska upphävas. Mer information finns i pressmeddelande och Frågor och svar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend