Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Livsmedelssäkerhet: Livsmedelstillsatsen titandioxid förbjuden från och med i sommar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har antagit ett förbud mot användning av titandioxid som livsmedelstillsats (E171). Förbudet kommer att gälla efter en övergångsperiod på sex månader. Detta innebär att från och med i sommar bör denna tillsats inte längre tillsättas i livsmedelsprodukter.

Hälso- och livsmedelssäkerhetskommissionär Stella Kyriakides (bilden) sa: "Säkerheten för maten våra medborgare äter och deras hälsa är icke förhandlingsbara. Det är därför vi säkerställer strikt och kontinuerlig granskning av de högsta säkerhetsstandarderna för konsumenter. En hörnsten i detta arbete är att se till att endast säkra ämnen, med stöd av gedigna vetenskapliga bevis, når våra tallrikar. När vi går mot det varmare vädret är det många som väljer att äta utomhus som för grillar och under lusthus med sidor. Med dagens förbud tar vi bort en livsmedelstillsats som inte längre anses vara säker. Jag räknar med medlemsstaternas myndigheter för deras samarbete för att säkerställa att livsmedelsoperatörer slutar använda E171 i livsmedel." Titandioxid används för att ge vit färg till många livsmedel, från bakverk och smörgåspålägg till soppor, såser, salladsdressing och kosttillskott. Medlemsstaterna stödde enhälligt kommissionens förslag, som lades fram i höstas. Den var baserad på en vetenskaplig yttrande från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet som ingås att E171 inte längre kunde anses vara säker när den användes som livsmedelstillsats. Mer information finns i denna Frågor och svar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend