Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

De potentiella konsekvenserna av att göra affärer med företag i Kina för belgiska och europeiska företag

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En ny rapport har uppmanat Belgien och EU att göra mycket mer för att bekämpa tvångsarbete. Policydokumentet om "de potentiella konsekvenserna av att göra affärer med PRC-företag för belgiska företag" av European Foundation for Democracy, ett högt respekterat Brysselbaserat policyinstitut, ger flera rekommendationer om hur detta kan uppnås.

Tidningen, författad av Pieter Cleppe, vice ordförande för den belgiska tankesmedjan Libera, varnar för att de företag som fortsätter att handla med regimer med dåliga resultat när det gäller arbetsrättigheter riskerar att "skada rykte" och "rättsliga frågor".

Tidningen säger att den uiguriska minoritetens "lidande" i Kina och vittnesmål som visar att de är offer för tvångsarbete i "massiv skala" har utlöst olika politiska reaktioner i väst. 

Detta inkluderar "due diligence"-skyldigheter som åläggs företag som handlar med kinesiska företag för att se till att det inte finns något tvångsarbete som gynnar deras leveranskedjor.

Internationella arbetsorganisationen definierar offer för tvångsarbete som människor som är "fångade i jobb som de tvingades eller lurades till och som de inte kan lämna"

Över hela världen finns det uppskattningar på upp till 40 miljoner offer för tvångsarbete.

Enligt rapporten har Frankrike varit det första landet att agera följt av Nederländerna, Tyskland och USA. Ett lagförslag har också lagts fram i Belgien och tidigare i år presenterade EU-kommissionen sitt förslag till direktiv.

Annons

Författaren konstaterar att det finns ett ökande fokus på vikten av att skydda mänskliga rättigheter i samband med handel och produktion och företag står nu inför regler som ställer krav på "due diligence" på dem.

Ofta förklarar han att det handlar om krav på att ge en viss grad av transparens i ett företags försörjningskedja.

Tvångsarbete i Kina citeras av Cleppe som en speciell utmaning med tanke på dess framträdande plats som ett tillverkningsnav.

Den belgiska forskaren säger att många länder har kritiserat Kina för dess behandling av uigurerna, inklusive Storbritannien, Kanada, Australien, Japan samt EU och dess medlemsländer.

USA har anklagat Peking för att ha " genomfört en massfängelse och politisk indoktrineringskampanj mot uigurer, som till övervägande del är muslimer, och medlemmar av andra etniska och religiösa minoritetsgrupper i den autonoma regionen Xinjiang Uyghur (Xinjiang), en stor autonom region i västra Kina”. 

En uppskattning visar att antalet offer är en miljon människor, fängslade under förevändning av "yrkesutbildning" och för att motverka "terrorism".

EU har uttalat att man "är allvarligt oroad över godtyckliga frihetsberövanden, orättvisa rättegångar och orättvisa fällande domar mot människorättsförsvarare, advokater och intellektuella." Många, inklusive EU-medborgaren Gui Minhai, har "orättvist dömts, godtyckligt fängslade eller försvunnit med tvång" och EU har krävt "omedelbar och ovillkorlig frigivning av dessa och andra samvetsfångar." 

Människorättsgrupper har också länge klagat över tvångsarbete.

Rapporten, kallad "The Potential Consequences of Doing Business with PRC Firms for Belgian Companies", säger att affärssektorn i minst ett medlemsland – Belgien – är djupt integrerad i globala leveranskedjor vilket innebär att dess företags aktiviteter på den globala marknaden kan påverkas av nya "due diligence"-förordningar, oavsett om de är belgiska, EU- eller till och med amerikanska regler.

Rapporten avslutar med att säga att på en relativt kort tid – mindre än fem år – har det att göra affärer med Kina "komplicerats med alla typer av politiska åtgärder" som syftar till att förebygga och motverka tvångsarbete.

Cleppe säger, "Utöver detta har ökad medvetenhet om uiguriska frågan skapat ryktesrisker för företag, inte bara i väst utan även i Kina där konsumentbojkott mot företag som ansetts anklaga Kina för tvångsarbete har oroat multinationella företag."

Ny lagstiftning, påpekar han, ålägger företag redan due diligence-skyldigheter "eftersom de skulle kunna dömas för att vara medvetna om tvångsarbete i sina leveranskedjor och inte göra tillräckligt för att förhindra eller motverka det."

Dokumentet kräver: "Det är därför av yttersta vikt för företag som handlar med Kina att föregripa mer lagstiftning eller att undvika att hamna i problem från amerikanska regleringar, genom att se till att det inte finns tvångsarbete i deras leveranskedjor."

Publiceringen av dokumentet är särskilt lägligt eftersom det kommer mitt i växande krav på ett tillslag mot tvångsarbete och vad som har kallats den "systematiska förföljelsen" av infödda uigurer, något som alltmer internationellt erkänns som folkmord.

Uppskattningsvis 500,000 XNUMX kristna och tibetaner har också skickats till tvångsarbete, påstås det.

Tidigare i år röstade Europaparlamentets utskott för internationell handel för ett nytt handelsinstrument för att förbjuda produkter tillverkade av tvångsarbete.

Kinas svar då var att svartlista parlamentsledamöter och andra inklusive ledaren för parlamentets Kina-delegation, Reinhard Bütikofer, som vid den tiden sa: "Vi måste bryta affärsrelationerna med kinesiska partner om de tillverkar sina produkter i arbetsläger. "

Den tyske ställföreträdaren uppmanade EU att "sätta det kinesiska ledarskapet i dess ställe för kränkningar av de mänskliga rättigheterna mot den uiguriska befolkningen i Xinjiang."

Nyligen presenterade kommissionen ett meddelande om "Anständigt arbete över hela världen" som bekräftar EU:s åtagande att kämpa för anständigt arbete både hemma och runt om i världen och avskaffandet av tvångsarbete.

De senaste siffrorna visar att anständigt arbete fortfarande inte är en realitet för många människor runt om i världen och mer återstår att göra: 160 miljoner barn – vart tio i världen – är i barnarbete och 25 miljoner människor är i en situation av tvångsarbete. 

Kommissionen förbereder också ett nytt lagstiftningsinstrument för att effektivt förbjuda produkter tillverkade av tvångsarbete att komma in på EU-marknaden. Dess president Ursula von der Leyen sa: "Europa sänder en stark signal om att affärer aldrig kan göras på bekostnad av människors värdighet och frihet. Vi vill inte ha varor som folk tvingas producera på hyllorna i våra butiker i Europa. Det är därför vi arbetar med ett förbud mot varor tillverkade med tvångsarbete.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

trend