Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

European Semester Spring Package: Upprätthålla en grön och hållbar återhämtning inför ökad osäkerhet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionens vårpaket för den europeiska terminen 2022 ger medlemsländerna stöd och vägledning två år efter den första effekten av covid-19-pandemin och mitt i Rysslands pågående invasion av Ukraina.

Smakämnen Våren 2022 Ekonomisk prognos räknar med att EU:s ekonomi fortsätter att växa under 2022 och 2023. Men samtidigt som EU:s ekonomi fortsätter att visa motståndskraft har Rysslands anfallskrig mot Ukraina skapat en ny miljö, vilket förvärrat redan existerande motvind till tillväxt, som tidigare förväntades avta. Det innebär också ytterligare utmaningar för EU:s ekonomier i samband med trygg energiförsörjning och fossilbränsleberoende av Ryssland. 

Koppla samman den europeiska terminen, faciliteten för återhämtning och motståndskraft och REPowerEU

Argumenten för att minska vårt beroende av fossila bränslen från Ryssland har aldrig varit tydligare. REPowerEU handlar om att snabbt minska vårt beroende av ryska fossila bränslen genom att snabba framåt i den rena omställningen och gå samman för att uppnå ett mer motståndskraftigt energisystem och en sann energiunion.

Den europeiska terminen och faciliteten för återhämtning och motståndskraft (RRF) - i hjärtat av NextGenerationEU - tillhandahåller robusta ramar för att säkerställa effektiv politisk samordning och för att hantera de nuvarande utmaningarna. RRF kommer att fortsätta att driva medlemsländernas reform- och investeringsagendor under många år framöver. Det är det främsta verktyget för att påskynda den dubbla gröna och digitala övergången och stärka medlemsländernas motståndskraft, bland annat genom genomförandet av nationella och gränsöverskridande åtgärder i linje med REPowerEU.

De landsspecifika rekommendationerna som antagits inom ramen för den europeiska terminen ger vägledning till medlemsstaterna för att på ett adekvat sätt svara på ihållande och nya utmaningar och uppnå gemensamma centrala politiska mål. I år innehåller de rekommendationer för att minska beroendet av fossila bränslen genom reformer och investeringar, i linje med REPowerEU-prioriteringarna och den europeiska gröna avtalen.

Finanspolitisk vägledning

Annons

Aktiveringen av den allmänna flyktklausulen i stabilitets- och tillväxtpakten i mars 2020 gjorde det möjligt för medlemsländerna att reagera snabbt och vidta nödåtgärder för att mildra de ekonomiska och sociala effekterna av pandemin. Samordnade politiska åtgärder dämpade det ekonomiska slaget och banade väg för en robust återhämtning 2021.

Politik för att mildra effekterna av högre energipriser och stödja dem som flyr Rysslands militära aggression mot Ukraina kommer att bidra till en expansiv finanspolitik 2022 för EU som helhet.

Den specifika karaktären hos den makroekonomiska chock som förmedlas av Rysslands invasion av Ukraina, liksom dess långsiktiga konsekvenser för EU:s energisäkerhetsbehov, kräver en noggrann utformning av finanspolitiken 2023. Finanspolitiken bör utöka de offentliga investeringarna för de gröna och digital omställning och energisäkerhet. Fullständig och snabb implementering av RRP:erna är nyckeln till att uppnå högre investeringsnivåer. Finanspolitiken bör vara försiktig 2023, genom att kontrollera tillväxten i nationellt finansierade primära löpande utgifter, samtidigt som de tillåter automatiska stabilisatorer att fungera och tillhandahåller tillfälliga och riktade åtgärder för att mildra effekterna av energikrisen och ge humanitärt bistånd till människor som flyr från Rysslands invasion av Ukraina. Dessutom bör medlemsländernas finanspolitiska planer för nästa år förankras av försiktiga anpassningsbanor på medellång sikt som återspeglar finanspolitiska hållbarhetsutmaningar förknippade med höga skulder i förhållande till BNP-nivåer som har ökat ytterligare på grund av pandemin. Slutligen bör finanspolitiken vara redo att anpassa nuvarande utgifter till den föränderliga situationen.

Kommissionen anser att villkoren för att behålla stabilitets- och tillväxtpaktens allmänna flyktklausul 2023 och avaktivera den från 2024 är uppfyllda. Ökad osäkerhet och starka nedåtrisker för de ekonomiska utsikterna i samband med krig i Ukraina, oöverträffade energiprishöjningar och fortsatta störningar i leveranskedjan motiverar en förlängning av den allmänna flyktklausulen till 2023. Den fortsatta aktiveringen av den allmänna flyktklausulen 2023 kommer att ge utrymmet för nationell finanspolitik att reagera snabbt när det behövs, samtidigt som man säkerställer en smidig övergång från det breda stödet till ekonomin under pandemitider mot ett ökande fokus på tillfälliga och riktade åtgärder och finanspolitisk försiktighet som krävs för att säkerställa hållbarhet på medellång sikt.

Kommissionen kommer att ge riktlinjer om möjliga förändringar av ramverket för ekonomisk styrning efter sommaruppehållet och i god tid till 2023.

Artikel 126 rapporterar om efterlevnaden av underskotts- och skuldkriterierna i fördraget

Kommissionen har antagit en rapport enligt artikel 126 i fördraget om EU:s funktionssätt (EUF-fördraget) för 3 medlemsländer (Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Tyskland, Grekland, Spanien, Frankrike, Italien, Lettland, Litauen, Ungern , Malta, Estland, Österrike, Polen, Slovenien, Slovakien och Finland). Syftet med denna rapport är att bedöma medlemsstaternas efterlevnad av underskotts- och skuldkriterierna i fördraget. För alla dessa medlemsländer utom Finland bedömer rapporten att de uppfyller underskottskriteriet. När det gäller Litauen, Estland och Polen utarbetades rapporten på grund av att ett planerat underskott 18 översteg fördragets referensvärde på 2022 % av BNP, medan de övriga medlemsstaterna hade ett offentligt underskott 3 som översteg 2021 % av BNP.

Pandemin fortsätter att ha en extraordinär makroekonomisk och finanspolitisk effekt som, tillsammans med den nuvarande geopolitiska situationen, skapar exceptionell osäkerhet, inklusive för att utforma en detaljerad väg för finanspolitiken. Kommissionen föreslår därför inte att nya förfaranden vid alltför stora underskott ska inledas.

Kommissionen kommer att omvärdera medlemsstaternas budgetsituation under hösten 2022. Under våren 2023 kommer kommissionen att bedöma relevansen av att föreslå att förfaranden vid alltför stora underskott inleds baserat på resultatdata för 2022, särskilt med hänsyn till efterlevnaden av skattelandet. -specifika rekommendationer.

Åtgärda makroekonomiska obalanser

Kommissionen har bedömt förekomsten av makroekonomiska obalanser för 12 medlemsländer utvalda för djupgående granskningar i 2022 års varningsmekanismrapport.

Irland och Kroatien upplever inte längre obalanser. I både Irland och Kroatien har skuldkvoterna minskat avsevärt under åren och fortsätter att visa en stark nedåtgående dynamik.

Sju medlemsländer (Tyskland, Spanien, Frankrike, Nederländerna, Portugal, Rumänien och Sverige) upplever fortfarande obalanser. Tre medlemsstater (Grekland, Italien och Cypern) upplever fortfarande alltför stora obalanser.

Sammantaget minskar sårbarheterna och faller under sina pre-pandeminivåer i olika medlemsländer, vilket motiverar en revidering av klassificeringen av obalanser i två fall, där också betydande politiska framsteg har gjorts.

Yttrande om utkastet till budgetplaner för Tyskland och Portugal

Den 19 maj antog kommissionen sina yttranden om utkastet till budgetplaner för 2022 för Tyskland och Portugal.

Tyskland lämnade in ett uppdaterat utkast till budgetplan för 2022 i april, efter att en ny regering tillträdde i december 2021. Även Portugal lämnade in ett nytt utkast till budgetplan för 2022 i april. Kommissionen bedömde inte det utkast till budgetplan som Portugal lade fram hösten 2021, med tanke på att statsbudgeten för 2022 hade förkastats i det portugisiska parlamentet.

Tysklands finanspolitik 2022 förväntas vara stödjande. Tyskland planerar att ge fortsatt stöd till återhämtningen genom att använda RRF för att finansiera ytterligare investeringar. Tyskland planerar också att bevara nationellt finansierade investeringar.

Portugals finanspolitiska inriktning 2022 förväntas vara stödjande. Portugal planerar att ge fortsatt stöd till återhämtningen genom att använda RRF för att finansiera ytterligare investeringar. Portugal planerar också att bevara nationellt finansierade investeringar. Portugal förväntas i stort sett begränsa tillväxten av nationellt finansierade löpande utgifter 2022.

Förbättrad övervakningsrapport och övervakningsrapporter efter programmet

Den fjortonde utökad övervakningsrapport för Grekland Parlamentet finner att landet har vidtagit nödvändiga åtgärder för att uppnå de överenskomna åtagandena, trots de utmanande omständigheter som utlösts av de ekonomiska konsekvenserna av nya vågor av pandemin och av Rysslands invasion av Ukraina. Rapporten skulle kunna tjäna som en grund för Eurogruppen att besluta om frisläppandet av nästa uppsättning politiska betingade skuldåtgärder.

Kommissionen har också antagit övervakningsrapporterna efter programmet för Irland, Spanien, Cypern och Portugal. Rapporterna drar slutsatsen att återbetalningskapaciteten i var och en av de berörda medlemsstaterna fortfarande är god.

Riktlinjer för anställning

Kommissionen föreslår också riktlinjer - i form av ett rådsbeslut - för medlemsstaternas sysselsättningspolitik 2022. Varje år fastställer dessa riktlinjer gemensamma prioriteringar för nationell sysselsättnings- och socialpolitik för att göra dem mer rättvisa och mer inkluderande. Medlemsstaterna kommer nu att uppmanas att godkänna dem.

Medlemsstaternas fortsatta reformer och investeringar kommer att vara avgörande för att stödja skapandet av högkvalitativa arbetstillfällen, kompetensutveckling, smidiga arbetsmarknadsövergångar och för att ta itu med den pågående bristen på arbetskraft och bristen på kompetens i EU. Riktlinjerna ger styrning för hur man kan fortsätta att modernisera arbetsmarknadens institutioner, utbildning och yrkesutbildning, samt sociala trygghets- och hälsosystem, för att göra dem mer rättvisa och mer inkluderande.

I år föreslår kommissionen att man uppdaterar riktlinjerna för medlemsstaternas sysselsättningspolitik med ett starkt fokus på miljön efter COVID 19, på att göra de gröna och digitala övergångarna socialt rättvisa, samt på att återspegla de senaste politiska initiativen, inklusive som svar. till Rysslands invasion av Ukraina, såsom åtgärder för att möjliggöra tillträde till arbetsmarknaden för människor som flyr kriget i Ukraina.

Framsteg mot FN:s mål för hållbar utveckling

Kommissionen är fortfarande fast besluten att integrera FN:s mål för hållbar utveckling (SDG) i den europeiska terminen. Cykeln för den europeiska terminen 2022 tillhandahåller uppdaterad och konsekvent rapportering om framstegen mot uppnåendet av SDG i alla medlemsländer. Närmare bestämt sammanfattar landrapporterna varje medlemsstats framsteg mot genomförandet av SDG, och inkluderar en detaljerad bilaga, baserad på den övervakning som utförts av Eurostat.

Landrapporterna hänvisar också till återhämtnings- och motståndsplanerna för de 24 medlemsländerna som har antagits av rådet. Stödet som ges under RRF stöder ett betydande antal reformer och investeringar som förväntas hjälpa medlemsländerna att göra ytterligare framsteg mot SDG.

Parallellt med vårpaketet har Eurostat idag släppt "Övervakningsrapporten om framsteg mot SDGs i ett EU-sammanhang". EU har gjort framsteg mot de flesta av SDGs under de senaste fem åren med tillgängliga data. De flesta framstegen har gjorts för att främja fred och personlig säkerhet inom EU:s territorium och förbättra tillgången till rättvisa och förtroende för institutioner (SDG 16), följt av målen att minska fattigdom och social utestängning (SDG 1) samt ekonomin och arbetsmarknad (SDG 8). I allmänhet kommer ytterligare ansträngningar att krävas för att uppnå målen, särskilt inom miljöområdet som rent vatten och sanitet (SDG 6) och liv på land (SDG 15).

En ekonomi som fungerar för människor Vicepresident Valdis Dombrovskis sa: "Rysslands invasion av Ukraina har utan tvekan försatt Europa i extraordinär ekonomisk osäkerhet. Detta har resulterat i betydligt högre priser på energi, råvaror, råvaror och livsmedel och skadar konsumenter och företag. Med detta vårpaket för den europeiska terminen vill vi upprätthålla Europas ekonomiska återhämtning från pandemin, och samtidigt fasa ut vårt strategiska beroende av rysk energi före 2030.”

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sa: "Ända sedan de första veckorna av pandemin för mer än två år sedan har EU och nationella regeringar levererat starkt och sammanhängande politiskt stöd till våra ekonomier, och hjälpt till att upprätthålla en snabb återhämtning. Idag är våra gemensamma prioriteringar investeringar och reformer. Detta återspeglas i de rekommendationer som presenteras idag, med deras tydliga fokus på genomförandet av nationella återhämtnings- och motståndsplaner och på energiomställningen. Finanspolitiken bör fortsätta att övergå från det universella stödet under pandemin till mer riktade åtgärder. När vi navigerar i den nya period av turbulens som orsakats av Rysslands invasion av Ukraina, måste regeringar också ha flexibiliteten att anpassa sin politik till oförutsägbar utveckling. Förlängningen av den allmänna flyktklausulen till 2023 erkänner den höga osäkerheten och de starka nedåtriskerna i en situation där den europeiska ekonomins tillstånd inte har normaliserats.”

Kommissionären för jobb och sociala rättigheter Nicolas Schmit sa: "Kommissionens riktlinjer för sysselsättning är en viktig aspekt av medlemsstaternas prioriteringar och samordning av politiken för sysselsättnings- och socialpolitik. I pandemins spår är det avgörande att unionen och dess medlemsländer ser till att de gröna och digitala övergångarna är socialt rättvisa. Kommissionens riktlinjer för 2022 banar väg för att skapa fler och bättre jobb och främja social rättvisa, vilket inkluderar att stödja integrationen av människor som flyr från kriget i Ukraina på arbetsmarknaden.”

Nästa steg

Kommissionen uppmanar Eurogruppen och rådet att diskutera paketet och stödja den vägledning som erbjuds. Den ser fram emot att inleda en konstruktiv dialog med Europaparlamentet om innehållet i detta paket och varje efterföljande steg i den europeiska terminscykeln.

Mer information

Frågor och svar om vårpaketet för den europeiska terminen 2022

Meddelande om huvuddelarna i vårpaketet för den europeiska terminen

Landrapporter för de 27 medlemsländerna

Landsspecifika rekommendationer (CSR) för de 27 medlemsländerna

In-djupgående granskningar för 12 medlemsländer

Rapport enligt artikel 126 i fördraget om EU:s funktionssätt

Yttrande om utkastet till budgetplaner för Tyskland och Portugal

Fjortonde förstärkta övervakningsrapporten för Grekland

Övervakningsrapporter efter programmet för Cypern, Irland, Spanien samt Portugal

Pförslag till rådsbeslut om riktlinjer för medlemsländernas sysselsättningspolitik

Övervakningsrapport om framstegen mot FN:s mål för hållbar utveckling i EU-sammanhang

Ekonomisk vårprognos 2022

REPowerEU-planen

Versaillesdeklarationen  

NextGenerationEU

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend