Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

EU:s svarta lista över penningtvätt är en övning i meningslöshet – och onödig mobbning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Under sina sex år av existens har EU:s lista över "tredjeländer med hög risk" inte gjort så mycket mer än att eftersöka arbetet med etablerade penningtvättsvakthundar – förutom några få, till synes avsiktliga avvikelser. Vissa av dessa svarta listor gör verklig skada, skriver Sela Molisa, tidigare parlamentsledamot och minister i Republiken Vanuatu, och tidigare guvernör för Världsbanksgruppen för Vanuatu.

Även om allmänheten kanske inte vet mycket om Financial Action Task Force (FATF), är den den enskilt viktigaste institutionen i världen i kampen mot penningtvätt och mot finansiering av terrorism (eller AML/CFT).

FATF, som grundades 1989 av G7 och inrymt i OECD i Paris, består av 37 medlemsländer, 2 medlemsorganisationer (varav en är EU), och otaliga associerade medlemmar och observatörsorganisationer. FATF har ansvaret för att definiera minimikrav och främja bästa praxis inom AML/CFT för globala marknader upprätthåller två bevakningslistor av jurisdiktioner som inte uppfyller dessa standarder, klassificerade antingen som "hög risk" eller "under ökad övervakning". De flesta finansiella institutioner i världen förlitar sig på dessa listor för sina efterlevnadskontroller, från lokala banker och betalningsleverantörer hela vägen upp till BIS, IMF och Världsbanken. Tillägg och uttag från dessa listor beslutas efter grundliga och intensiva ömsesidiga bedömningar, och har stora konsekvenser för de internationella handelsutsikterna och ekonomiska utsikterna för riktade jurisdiktioner.

Galenskap i metoden

Medan FATF utan tvekan gör ett bra jobb med att övervaka finansmarknaderna, beslutade Europeiska kommissionen 2016 att köra sin egen, separata lista över "högriskländer" för AML/CFT-ändamål. Först var det en exakt kopia av FATF-listorna; kommissionen införde sedan sin egen metod 2018, som reviderades 2020 som en "två nivåer" med "åtta byggstenar", vilket säkerställer robust, objektiv och transparent granskning. Så högsinnigt som detta låter, fortsätter den resulterande listan att förbli konsekvent lik FATF:s resultat, som den har gjort under åren – med några anmärkningsvärda undantag.

In dess nuvarande iteration (januari 2022) omfattar den europeiska listan 25 jurisdiktioner, precis som de nuvarande FATF-listorna (mars 2022). Endast fyra namn förekommer på EU-listan men inte på FATF-listan – Afghanistan, Trinidad & Tobago, Vanuatu och Zimbabwe – och fyra andra saknas på EU-listan – Albanien, Malta, Turkiet och Förenade Arabemiraten.

Medan FATF dokumenterar varje notering och avnotering med största klarhet, kan detsamma inte sägas om Europeiska kommissionen. Den som försöker förstå dess motiv för dessa åtta undantag hamnar i en labyrint av bysantinsk ordspråk som aldrig riktigt leder till någon verklig förståelse. Resonemanget finns online för alla att se, men till och med den mest rutinerade teknokraten skulle bli orolig när han försöker tyda det.

Annons

Det märkliga fallet med Vanuatu

Låt oss titta på fallet Vanuatu, en liten, fattig önation med 300,000 2015 invånare mellan Fiji, Nya Kaledonien och Salomonöarna. Under en bedömning på uppdrag av FATF XNUMX, visade det sig att landet höll på att missa sina AML/CFT-åtaganden, och även om ingen incident hade rapporterats vid den tidpunkten, listade FATF försiktigt Vanuatu som "under ökad övervakning".

Som ett underutvecklat land har Vanuatu många brådskande prioriteringar, som börjar med det akuta behovet av att utveckla ordentlig infrastruktur, hälsovård och utbildning, och det höll på att återhämta sig det året från den extremt destruktiva cyklonen Pam. Men dess ledare visste att en FATF-notering inte är någon liten sak, och regeringen samlade sig tillsammans med finansbranschen och genomförde en ambitiös lagstiftningsöversyn som skapade nya institutioner med uppgift att genomdriva strängare AML-CFT-kontroller. Vid inspektion på plats var FATF nöjd och avnoterade Vanuatu i juni 2018.

Detta var ungefär samtidigt som Europeiska kommissionen antog sin egen AML/CFT-svartlistningsmetod, och medan varje enskild finansiell institution i världen noterade FATF-beslutet, gjorde inte Bryssel det – och Vanuatu har hamnat på EU-listan till denna dag .

Byråkratisk opacitet

Hur noggrann den än kan vara, den europeiska metodiken som höll Vanuatu svartlistad innehöll inte någon direkt bedömning eller någon begäran om information; det var en ensidig process som ägde rum i ett vakuum, helt på ett kontor i Bryssel, utan någon kommunikation med landets ledare. Först i mitten av 2020 lämnade kommissionen slutligen in en uppdelning av förutsättningarna för att Vanuatu skulle tas bort från listan. men dokumentet tyngdes av felaktiga påståenden och när de pressades på svar drog byråkraterna sina fötter ytterligare ett och ett halvt år innan de skickade en andra, ännu mer förvirrande virrvarr av förvirrande rekommendationer.

Än idag är processen som skulle se till att Vanuatus avlägsnande från den europeiska listan över länder med hög risk fortfarande svårfångad. Fyra år har gått sedan FATF och de flesta globala institutioner ansåg att landet var kompatibelt, men Bryssel vägrar fortfarande att hålla med och ger lite förklaringar till varför.

Vanuatu är inte det enda offret för kommissionens mystiska sätt. Irak delade en gång samma öde – avnoterades av FATF i samma beslut från 2018, men hölls på EU:s svarta lista ändå – tills det slutligen blev klart i januari. Två månader senare kom ett "Oops!" ögonblick för kommissionen, när International Consortium of Investigative Journalists avslöjade hur telekomjätten Ericsson betalade skyddspengar för att flytta utrustning genom ISIS-hållet territorium. Under tiden har inget fall av terrorismfinansiering någonsin rapporterats i Vanuatu, och inte heller någon penningtvätt för den delen.

Den perfekta syndabocken

Vanuatu är ett ungt land – det förklarade sig självständigt från Storbritannien och Frankrike för bara 42 år sedan – och tog nyligen examen från minst utvecklad status. Nästa logiska steg i dess utveckling skulle vara att diversifiera sin ekonomi och växa sin magra BNP (för närvarande under 1 miljard dollar) genom att delta i global handel och attrahera utländska investerare. Så länge som EU insisterar på att felinformera utländska investerare och korrespondentbanker om att Vanuatu är en fristad för penningtvättare och terrorister, håller det i praktiken tillbaka från att uppnå dessa mål – fortfarande utan någon tydlig väg till avnotering efter fyra långa år. 

Bryssel kan diskriminera Vanuatu så länge man vill eftersom det lilla landet är den perfekta syndabocken; den hämnar inte, har inga allierade och anställer inte lobbyister. Det är en fredlig nation som lider i tysthet. Men europeiska skattebetalare skulle göra klokt i att be sina byråkrater att visa hur exakt deras högrisklista över tredjeländer inte är en övning i ren meningslöshet och slöseri – med bara skadliga effekter på fattiga länder.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend