Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Europeiska kommissionen rekommenderar att rådet bekräftar Ukrainas, Moldaviens och Georgiens perspektiv att bli medlemmar i EU och avger sitt yttrande om att bevilja dem kandidatstatus

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har lagt fram sina yttranden om den ansökan om EU-medlemskap som lämnats in av Ukraina, Georgien och Republiken Moldavien på inbjudan av rådet. Dagens yttranden baseras på kommissionens bedömning mot bakgrund av de tre uppsättningar kriterier för att ansluta sig till EU som Europeiska rådet enats om: politiska kriterier, ekonomiska kriterier och landets förmåga att ta på sig skyldigheterna för EU-medlemskapet (EU:s regelverk). Yttrandena tar också hänsyn till Ukrainas, Moldaviens och Georgiens ansträngningar för att genomföra sina skyldigheter enligt associeringsavtalen (AA), inklusive de djupa och omfattande frihandelsområdena (DCFTA), som täcker betydande delar av EU:s regelverk.

Det har EU-kommissionen funnit Ukraina på det hela taget har kommit långt när det gäller att nå stabiliteten hos institutioner som garanterar demokrati, rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter och respekt för och skydd av minoriteter. har fortsatt sina starka makroekonomiska resultat och visat en anmärkningsvärd motståndskraft med makroekonomisk och finansiell stabilitet, samtidigt som det måste fortsätta ambitiösa strukturella ekonomiska reformer. och har gradvis närmat sig väsentliga delar av EU regelverk på många områden.  

På grundval av detta rekommenderar kommissionen att Ukraina ges möjlighet att bli medlem i Europeiska unionen. Den bör beviljas kandidatstatus under förutsättning att åtgärder vidtas inom ett antal områden.

Som ser ut Moldavien, drar Europeiska kommissionen slutsatsen att landet har en solid grund på plats för att nå stabiliteten hos institutioner som garanterar demokrati, rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter och respekt för och skydd av minoriteter; Den makroekonomiska politiken har varit rimligt sund och framsteg har gjorts för att stärka finanssektorn och företagsklimatet, men viktiga ekonomiska reformer återstår att genomföra. landet har skapat en solid grund för ytterligare anpassning till EU regelverk.

På grundval av detta rekommenderar kommissionen att Moldavien ges möjlighet att bli medlem i Europeiska unionen. Den bör beviljas kandidatstatus under förutsättning att åtgärder vidtas inom ett antal områden.

EU-kommissionen bedömer det georgien har en grund på plats för att nå stabiliteten hos institutioner som garanterar demokrati, rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter och respekt för och skydd av minoriteter, även om den senaste utvecklingen har undergrävt landets framsteg. Den har uppnått en god grad av makroekonomisk stabilitet och har en sund erfarenhet av ekonomisk politik och ett gynnsamt företagsklimat, men ytterligare reformer behövs för att förbättra dess marknadsekonomi. och överlag har Georgien skapat en solid grund för ytterligare anpassning till EU regelverk.

På grundval av detta rekommenderar kommissionen att Georgien ges möjlighet att bli medlem i Europeiska unionen. Det bör beviljas kandidatstatus när ett antal prioriteringar har tagits upp.

Annons

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: "Ukraina, Moldavien och Georgien delar den starka och legitima strävan att gå med i Europeiska unionen. Idag sänder vi dem en tydlig signal om stöd i deras ambitioner, även när de står inför utmanande omständigheter. Och vi gör det genom att stå fast på våra europeiska värderingar och standarder, och anger den väg de måste följa för att gå med i EU. Kommissionens åsikter markerar en brytpunkt i våra relationer. Detta är verkligen en historisk dag för folket i Ukraina, Moldavien och Georgien. Vi bekräftar att de i sinom tid hör hemma i Europeiska unionen. Nästa steg ligger nu i händerna på våra medlemsländer.”

Grannskaps- och utvidgningskommissionär Olivér Várhelyi sa: "Vi har arbetat snabbt och effektivt för att kunna presentera våra åsikter på rekordtid. Vi förväntar oss att medlemsländerna ska fatta beslut under de kommande dagarna, men våra partnerländer bör redan börja arbeta för att leverera på sin sida om de viktigaste reformerna som beskrivs i vår rekommendation. Detta är avgörande för att Ukraina, Moldavien och Georgien ska gå vidare på sin EU-väg.”

Nästa steg

Baserat på EU-kommissionens yttranden måste EU:s medlemsstater nu enhälligt besluta om nästa steg.

Ukrainas, Georgiens och Moldaviens ansökningar om EU-medlemskap mot bakgrund av kommissionens yttranden kommer att diskuteras vid Europeiska rådets nästa möte den 23 och 24 juni. Under tiden är EU fortfarande fast beslutet att fortsätta att ytterligare stärka banden och fördjupa sitt partnerskap för att stödja Ukraina, Moldavien och Georgien, i linje med våra associeringsavtal och djupa och omfattande frihandelsområden.

Bakgrund

On 28 februari 2022, presenterade Ukraina sin ansökan om EU-medlemskap.

On 3 mars 2022, Georgien och Republiken Moldavien presenterade sina ansökningar om EU-medlemskap.

On Mars 7, uppmanade Europeiska unionens råd kommissionen att lämna sina yttranden om dessa ansökningar. Ukraina fick delen av frågeformuläret om de politiska och ekonomiska kriterierna den 8 april 2022 och delen om EU regelverk den 13 april. Ukraina lämnade sina svar den 17 april respektive den 9 maj. Georgien och Moldavien fick den första delen av frågeformuläret om de politiska och ekonomiska kriterierna den 11 april 2022 och delen om EU regelverk den 19 april. Moldavien lämnade sina svar den 22 april och 12 maj. Georgien lämnade sina svar den 2 och 10 maj.

Mer information

Georgien: Yttrande; Memo;

Moldavien: Yttrande; Memo;

Ukraina: Åsikt; Memo;

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend