Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Kommissionen föreslår fiskemöjligheter för 2023 i Östersjön i ett försök att återställa arter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 23 augusti antog EU-kommissionen sitt förslag om fiskemöjligheter för 2023 för Östersjön. Baserat på detta förslag kommer EU-länderna att fastställa de maximala kvantiteterna av de viktigaste kommersiella fiskarterna som får fångas i havsbassängen.

Kommissionen föreslår att fiskemöjligheterna för centralströmming och rödspätta ska ökas, samtidigt som de nuvarande nivåerna för lax och nivåerna av bifångster av västlig och östlig torsk samt västströmming bibehålls. Kommissionen föreslår att fiskemöjligheterna för de fyra återstående bestånden som omfattas av förslaget ska minskas för att förbättra dessa bestånds hållbarhet och för att de ska kunna återhämta sig.

Miljö-, havs- och fiskekommissionär Virginijus Sinkevičius sa: "Jag är fortfarande orolig över Östersjöns dåliga miljöstatus. Trots vissa förbättringar lider vi fortfarande av de kombinerade effekterna av övergödning och långsam reaktion för att ta oss an denna utmaning. Vi måste alla ta ansvar och agera tillsammans. Detta är det enda sättet att säkerställa att våra fiskbestånd blir friska igen och att våra lokala fiskare kan lita på dem igen för sin försörjning. Dagens förslag går i denna riktning."

Under det senaste decenniet har EU:s fiskare och kvinnor, industri och offentliga myndigheter gjort stora ansträngningar för att återuppbygga fiskbestånden i Östersjön. Där fullständig vetenskaplig rådgivning fanns tillgänglig hade fiskemöjligheterna redan fastställts i enlighet med principen om maximalt hållbart utbyte (MSY) för sju av åtta bestånd, som täckte 95 % av fisklandningarna i volym. Kommersiella bestånd av västlig och östlig torsk, västströmming och de många laxbestånden i både södra Östersjön och floderna i södra Östersjön EU-medlemsstaterna är emellertid under hårt miljötryck på grund av förlust av livsmiljöer på grund av försämringen av deras levnadsförhållanden. miljö.

De totala tillåtna fångstmängderna (TAC) som föreslås i dag är baserade på de bästa tillgängliga expertgranskade vetenskapliga råden från International Council on the Exploration of the Seas (ICES) och följ Baltisk flerårig förvaltningsplan (MAP) antogs 2016 av Europaparlamentet och rådet. En detaljerad tabell finns nedan.

Torsk

För östra Östersjötorsken, Kommissionen föreslår att TAC-nivån ska bibehållas begränsad till oundvikliga bifångster och alla åtföljande åtgärder från 2022 fiskemöjligheter. Trots de åtgärder som vidtagits sedan 2019, när forskarna först slog larm om beståndets mycket dåliga status, har situationen ännu inte förbättrats.

Annons

Tillståndet för västra Östersjötorsken har tyvärr förvärrats och biomassan sjönk till en historisk låg nivå 2021. Kommissionen är därför fortsatt försiktig och föreslår att TAC-nivån ska bibehållas begränsad till oundvikliga bifångster, och alla åtföljande åtgärder från 2022 års fiskemöjligheter.

Sill

Lagerstorleken på västra Östersjöströmmingen förblir under säkra biologiska gränser och forskare rekommenderar för femte året i rad ett stopp för fisket efter sill. Kommissionen föreslår därför att endast tillåta en mycket liten TAC för oundvikliga bifångster och att hålla alla åtföljande åtgärder från 2022 fiskemöjligheter.

För centrala Östersjöströmmingen, är kommissionen fortfarande försiktig, med en föreslagen ökning på 14 %. Detta är i linje med ICES:s råd, eftersom beståndsstorleken fortfarande inte har nått sunda nivåer och endast förlitar sig på nyfödda fiskar, vilket är osäkert. Återigen, i linje med ICES rekommendationer, föreslår kommissionen att sänka TAC-nivån för sill i Bottenviken med 28 %, eftersom beståndet har fallit mycket nära den gräns under vilken den inte är hållbar. Slutligen för Riga sillföreslår kommissionen att TAC:en minskas med 4 % i enlighet med ICES:s råd.

Spätta

Även om ICES:s råd skulle möjliggöra en betydande ökning, är kommissionen fortfarande försiktig, främst för att skydda torsk – vilket är en oundviklig bifångst vid fiske efter rödspätta. Nya regler bör snart träda i kraft, vilket gör det obligatoriskt att använda nya fiskeredskap som förväntas minska torskbifångsterna avsevärt. Kommissionen föreslår därför att TAC-ökningen begränsas till 25 %.

Skarpsill

ICES rekommenderar en minskning av skarpsill. Detta beror på att skarpsill är en bytesart för torsk, som inte är i bra kondition, så den skulle behövas för torskens återhämtning. Dessutom finns det bevis på felrapportering av skarpsill, som är i ett ömtåligt skick. Kommissionen är därför fortsatt försiktig och föreslår att TAC:n ska minskas med 20 % för att sätta den till det lägre intervallet för maximal hållbar avkastning (MSY).   

Lax

Statusen för de olika älvlaxpopulationerna i huvudbassängen varierar avsevärt, vissa är mycket svaga och andra friska. För att uppnå MSY-målet rekommenderade ICES förra året att allt laxfiske i huvudbassängen skulle stängas. För kustvattnen i Bottniska viken och Ålands hav angav rekommendationen att det skulle vara acceptabelt att upprätthålla fisket under sommaren. ICES:s råd är oförändrat i år, så kommissionen föreslår att TAC-nivån och alla åtföljande åtgärder från 2022 års fiskemöjligheter bibehålls. 

Nästa steg

Rådet kommer att granska kommissionens förslag i syfte att anta det under ett ministermöte den 17–18 oktober.

Bakgrund

Förslaget om fiskemöjligheter är en del av EU:s strategi för att anpassa fiskenivåerna till långsiktiga hållbarhetsmål, så kallade maximalt hållbart utbyte (MSY), senast 2020 enligt överenskommelse mellan rådet och Europaparlamentet i Gemensamma fiskeripolitiken. Kommissionens förslag är också i linje med de politiska avsikter som uttrycks i kommissionens meddelande 'Mot ett mer hållbart fiske i EU: läge och inriktningar för 2023' och med Flerårig plan för förvaltning av torsk, sill och skarpsill i Östersjön.

Mer

Förslag till rådets förordning om fastställande av fiskemöjligheterna för vissa fiskbestånd och grupper av fiskbestånd som är tillämpliga i Östersjön för 2023 och om ändring av förordning (EU) 2022/109 när det gäller vissa fiskemöjligheter i andra vatten - KOM/2022/415

Frågor och svar om fiskemöjligheter i Östersjön 2023

Tabell: Översikt över TAC-förändringar 2022-2023 (siffror i toner utom för lax, som är i antal stycken)

 20222023
Lager och
ICES fiskezon; underavdelning
Rådets överenskommelse (i ton & % förändring från 2020 TAC)kommissionens förslag
(i ton & % förändring från 2021 TAC)
Western Cod 22-24489 (-88%)489 (0%)
Eastern Cod 25-32595 (0%)595 (0%)
Västsill 22-24788 (-50%)788 (0%)
Bottensill 30-31111 345 (-5%)80 074 (-28 %)
Riga sill 28.147 697 (+21 %)45 643 (-4%)
Centralströmming 25-27, 28.2, 29, 3253 653 (-45%)61 051 (+14 %)
Skarpsill 22-32251 943 (+13 %)201 554 (-20%)
Spätta 22-329 050 (+25 %)11 313 (+25 %)
Huvudbassängslax 22-3163 811 (-32%)63 811 (0%)
Finska viken lax 329 455 (+6 %)9 455 (0%)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend