Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Ansvar för ryska internationella krigsförbrytelser i Ukraina:

DELA MED SIG:

publicerade

on

Fredagen den 3 mars talade president von der Leyen till deltagarna via videomeddelande under öppningssessionen av United for Justice Conference, efter ett huvudtal av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy och ett tal av Lettlands president Egils Levits. EU-kommissionären för justitie, Didier Reynders, som deltog i konferensen personligen, höll också ett tal som redogjorde för de konkreta steg som kommissionen har tagit och stöd den hittills har gett för att säkerställa ansvarsskyldighet för internationella krigsförbrytelser och de eventuella återuppbyggnadsinsatserna i Ukraina.

I marginalen till konferensen, en ändrad version av befintliga gemensamma utredningsgruppen (JIT) avtal undertecknades mellan JIT-medlemmarna för att möjliggöra inrättandet av ett nytt Internationellt centrum för åtal mot aggressivitetsbrott (ICPA) mot Ukraina. Den kommer att bevara bevis och förbereda analysen av bevisen för åtalet för framtida rättegångar, oavsett om de är nationella eller internationella. ICPA kommer att sammanföra åklagare för att förbereda framtida mål för åtal som involverar aggressionsbrott, med bevis för dessa typer av brott lagras centralt på en säker plats. USA har också formellt gått med på att intensifiera samarbetet mellan USA och Joint Investigation Team.

Efter det stöd som uttrycktes av EU:s ledare vid Europeiska rådets möte i februari 2023, detta är ett avgörande nästa steg efter förlängningen av Eurojusts mandat och det efterföljande upprättandet av en ny Core International Crimes Evidence Database av Eurojust.

Konferensen var också ett tillfälle att starta en ny dialoggrupp för att förbättra internationell samordning av initiativ för att säkerställa ansvarsskyldighet. Europeiska kommissionen kommer att vara medordförande för vartannat år i plenarmöten för att göra en utvärdering av dialoggruppens framsteg och vara medordförande för arbetet med att samordna och stärka biståndet till Ukrainas riksåklagare tillsammans med Europeiska utrikestjänsten .

President von der leyen's meddelandet och video meddelande finns tillgängliga online.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend