Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Kommissionär Urpilainen bekräftar EU:s stöd till de minst utvecklade länderna vid den femte FN-konferensen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Idag, den 7 mars, kommer Jutta Urpilainen, kommissionär för internationella partnerskap, att vara i Doha, Qatar, för att delta i 5:e FN-konferensen om de minst utvecklade länderna (LDC5), som kommer att fokusera på genomförandet av Doha-handlingsprogrammet för de minst utvecklade länderna 2022–2031, som godkändes förra året. EU är fortfarande den största biståndsgivaren till de minst utvecklade länderna (LDC), efter att ha betalat ut totalt 28.93 miljarder euro till de minst utvecklade länderna under perioden 2014–2020. Kommissionsledamot Urpilainen kommer att ta tillfället i akt för att bekräfta EU:s stöd till de minst utvecklade länderna, särskilt genom strategin Global Gateway.

På morgonen kommer hon att träffa Rebeca Grynspan, generalsekreterare för FN: s konferens om handel och utveckling (UNCTAD), och en grupp av de minst utvecklade ungdomsrepresentanterna. Kommissarie Urpilainen kommer sedan att avge EU:s uttalande i plenardebatten och kommer att hålla ett bilateralt möte med Lazarus McCarthy Chakwera, Malawis president och ordförande för LDC-gruppen. Hon kommer sedan att delta i en pressträff som äger rum kl 10:00 CET.

På eftermiddagen, herr kommissionär Urpilainen kommer att träffa Pamela Coke-Hamilton, verkställande direktör för International Trade Center. Hon kommer också att underteckna ett antal Global Gateway-projekt med Europeiska investeringsbanken: ett projekt som förbättrar tillgången till grön el och energi i Gambia; ett tekniskt biståndsprojekt i Guinea-Bissau för att koppla samman två nyckelvägar som är avgörande för landet; och ett projekt för tillgång till rent vatten i São Tomé och Príncipe. Kommissarie Urpilainen kommer sedan att vara ordförande för EU:s och EIB:s gemensamma sidoevenemang "Investera i människors hälsa genom Global Gateway". Senare på eftermiddagen kommer hon att hålla de avslutande anförandena vid FN:s SDG Action Campaign sidoevenemang "Flip the Script from Potential to Prosperity and from Apathy to Action: SDG advocacy and campaigning to the SDG Summit" och kommer att träffa Rabab Fatima, High Representant för de minst utvecklade länderna, inlandsslutna utvecklingsländerna och små östater (UNHROLLS). Under dagen kommer hon också att ha ett antal bilaterala möten med representanter från partnerländerna.

På kvällen, herr kommissionär Urpilainen kommer att delta i en arbetsmiddag med ministrar från de minst utvecklade länderna med Frankrike som värd, som förberedelse för toppmötet för en ny global finanspakt som kommer att äga rum i juni i år.

Audiovisuellt material om uppdraget kommer att finnas tillgängligt på EbS.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend