Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Mer än 4.2 miljoner människor under tillfälligt skydd

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 31 oktober 2023, 4.24 miljoner icke-EU medborgare som flydde Ukraina som en följd av den ryska invasionen den 24 februari 2022, hade tillfälligt skydd status i EU-länderna. 

De viktigaste EU-länderna som var värd för mottagare av tillfälligt skydd från Ukraina var Tyskland (1,215,365 28.7 960,620 personer; 22.7 % av det totala antalet), Polen (364,450 8.6; XNUMX %) och Tjeckien (XNUMX XNUMX; XNUMX %). 

Jämfört med slutet av september 2023 ökade antalet mottagare av tillfälligt skydd från Ukraina i EU i alla EU-länder, förutom Danmark, där det minskade med 4.5 % (-1,700 20,465 personer). De största absoluta ökningarna observerades i Tyskland (+1.7 6,490; +1.8 %), Tjeckien (+4,005 3.0; +XNUMX %) och Nederländerna (+XNUMX XNUMX; +XNUMX %).

Data som presenteras i den här artikeln hänvisar till tilldelningen av tillfällig skyddsstatus baserat på Rådets genomförandebeslut 2022/382 av den 4 mars 2022, som fastställer förekomsten av en masstillströmning av fördrivna personer från Ukraina på grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, och medför att tillfälligt skydd införs. Den 28 september 2023, Europeiska rådet enades om att förlänga det tillfälliga skyddet för människor som flyr från Rysslands anfallskrig mot Ukraina från 4 mars 2024 till 4 mars 2025.

Karta: Medborgare utanför EU som flytt från Ukraina och var under tillfälligt skydd i slutet av oktober 2023 (kvot per 1 000 personer och totala värden)

Källdatauppsättningar: migr_asytpsm och demo_gind

Jämfört med befolkningen i varje EU-land observerades det högsta antalet totala mottagare av tillfälligt skydd per tusen personer i slutet av oktober 2023 i Tjeckien (33.7), Estland (26.3), Polen och Bulgarien (båda 26.1) och Litauen (25.8) ), medan motsvarande siffra på EU-nivå var 9.5 per tusen invånare.

Den 31 oktober 2023 representerade ukrainska medborgare över 98 % av mottagarna av tillfälligt skydd. Vuxna kvinnor utgjorde nästan hälften (46.4 %) av de som beviljades tillfälligt skydd i EU. Barn stod för nästan en tredjedel (33.4 %), medan vuxna män utgjorde drygt en femtedel (20.2 %) av det totala antalet.

Annons

Mer information

Metodologiska anteckningar

  • Frankrike: i de flesta fall kan minderåriga stanna i Frankrike utan tillstånd. Därför ingår i allmänhet inte minderåriga som flyr kriget i Ukraina och söker skydd i Frankrike i statistiken över tillfälligt skydd.
  • Irland, Ungern: uppgifter om tillfälligt skydd uppdelat efter åldersgrupp finns inte tillgängliga. 
  • Strukturer för förmånstagare efter ålder och kön har beräknats baserat på tillgängliga data samtidigt som man bortser från den okända kategorin.
  • Tillfälligt skydd är ett förfarande som endast ges i händelse av en masstillströmning eller en överhängande masstillströmning av fördrivna personer från tredjeländer som inte kan återvända till sitt ursprungsland. Dessa personer beviljas omedelbart och tillfälligt skydd, särskilt om det också finns en risk för att asylsystemet inte kommer att kunna hantera tillströmningen utan negativa effekter för dess effektiva funktion, i de berördas och andras intressen.
  • Uppgifter som presenteras i denna artikel avser beviljande av tillfälligt skydd och inte till registreringar för tillfälligt skydd, som kan föregå processen för beviljande av status. Därför kanske uppgifterna inte visar alla personer som flytt från Ukraina sedan början av den ryska invasionen av Ukraina och som har registrerat sig men ännu inte formellt fått tillfälligt skydd.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend