Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Michel kämpar för ett nytt internationellt fördrag om pandemier

publicerade

on

Europeiska rådets ordförande Charles Michel har efterlyst ett internationellt fördrag om beredskap för pandemi. I en gemensam op-ed skrivet med WHO: s president, Tedros Adhamon (30 mars), argumenterar han för att världen måste bygga en mer robust internationell hälsoarkitektur som kommer att skydda framtida generationer. 

Förslaget går utöver den nuvarande pandemin och förutser ytterligare stora hälsokriser. Michel sa: ”Ingen enskild regering eller multilateral byrå kan hantera detta hot ensam. Frågan är inte om, utan när. Tillsammans måste vi vara bättre beredda att förutsäga, förebygga, upptäcka, bedöma och effektivt svara på pandemier på ett mycket samordnat sätt. COVID-19-pandemin har varit en stark och smärtsam påminnelse om att ingen är säker förrän alla är säkra. ”

Michel sa att huvudmålet skulle vara att främja en all-of-government-and-of-the-community-strategi, stärka nationell, regional och global kapacitet och motståndskraft mot framtida pandemier: "Detta inkluderar kraftigt förstärkt internationellt samarbete för att förbättra till exempel varningssystem, datadelning, forskning och lokal, regional och global produktion och distribution av motåtgärder för medicinsk och folkhälsa, såsom vacciner, läkemedel, diagnostik och personlig skyddsutrustning. ”

Förslaget om ett internationellt fördrag om pandemier tillkännagavs först av Europeiska rådets ordförande Charles Michel vid Paris fredsforum i november 2020.

Man hoppas att ett internationellt fördrag om pandemier som antagits under Världshälsoorganisationen (WHO) skulle göra det möjligt för länder runt om i världen att stärka nationell, regional och global kapacitet och motståndskraft mot framtida pandemier.

Annons

När fördraget väl antagits av WHO: s församling måste det ratificeras av ett nödvändigt antal länder för att kunna träda i kraft. Det skulle bara bli rättsligt bindande för de länder som ratificerar det på nationell nivå.

Befintliga globala hälsoinstrument, särskilt de internationella hälsoföreskrifterna, skulle ligga till grund för fördraget. De vägledande principerna bakom förslaget är kollektiv solidaritet, förankrad i principerna om rättvisa, inkluderande och öppenhet.

Fördraget skulle fastställa målen och de grundläggande principerna för att strukturera de nödvändiga kollektiva åtgärderna för att bekämpa pandemier och kommer att bygga på redan existerande internationella hälsobestämmelser, som man enades om 2005 och trädde i kraft 2007.

Ett internationellt fördrag om pandemier skulle stödja och fokusera på: tidig upptäckt och förebyggande av pandemier; motståndskraft mot framtida pandemier; Svar på framtida pandemier, särskilt genom att säkerställa universell och rättvis tillgång till medicinska lösningar, såsom vacciner, läkemedel och diagnostik. en starkare internationell hälsoram med WHO som samordnande myndighet i globala hälsofrågor; och en "one health" -metod som förbinder människors, djurs och planets hälsa. 

coronavirus

HERA: Första steget mot inrättandet av EU FAB, ett nätverk av ständigt varm produktionskapacitet

publicerade

on

Kommissionen har offentliggjort Meddelande om tidigare information, som ger vaccin- och terapiproducenter preliminär information om EU: s FAB-uppmaning till tävling, planerad till början av 2022. Målet med EU FAB är att skapa ett nätverk av "ständigt varma" produktionskapacitet för vaccin- och medicintillverkning som kan aktiveras vid framtida kriser. EU FAB kommer att täcka flera vaccin- och terapeutiska tekniker. För att vara i drift hela tiden förväntas de deltagande produktionsanläggningarna säkerställa tillgången på kvalificerad personal, tydliga driftsprocesser och kvalitetskontroller, så att EU kan vara bättre förberett och bemöta framtida hälsorisker. EU FAB kommer snabbt och enkelt att kunna aktivera sitt nätverk av tillverkningskapacitet för att möta efterfrågan på vacciner och/eller terapibehov tills marknaden har skalat upp produktionskapaciteten. EU FAB kommer att utgöra en nyckelkomponent i den industriella dimensionen hos European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA), vilket meddelades i meddelandet Vi presenterar HERA, nästa steg mot att slutföra Europeiska hälsounionen, den 16 september. Meddelandet om förhandsinformation om EU FAB är tillgängligt här.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 1.8 miljoner euro för lettiskt stöd för boskapsodlare som drabbats av coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett lettiskt system på 1.8 miljoner euro för att stödja bönder som är verksamma inom boskapsuppfödningssektorn som drabbats av coronavirusutbrottet. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Enligt systemet kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden syftar till att mildra den likviditetsbrist som stödmottagarna står inför och att ta itu med en del av de förluster som de drabbades av på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som den lettiska regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset. Kommissionen fann att systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen.

I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 225,000 31 euro per stödmottagare. och (ii) beviljas senast den 2021 december 107. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 3 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen systemet enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som kommissionen vidtar för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64541 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 500,000 XNUMX euro i portugisiskt system för att ytterligare stödja persontransportsektorn på Azorerna i samband med coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt system på 500,000 XNUMX euro för att ytterligare stödja persontransportsektorn i Azorerna i samband med coronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det följer ett annat portugisiskt system för att stödja persontransportsektorn på Azorerna som kommissionen godkände 4 juni 2021 (SA.63010). Enligt den nya ordningen kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden kommer att vara öppen för kollektiva persontransportföretag i alla storlekar som är aktiva på Azorerna. Syftet med åtgärden är att mildra de plötsliga likviditetsbrister som dessa företag står inför och att hantera förluster som uppstår under 2021 på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset.

Kommissionen fann att det portugisiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 1.8 miljoner euro per företag. och (ii) beviljas senast den 31 december 2021. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som vidtas av kommissionen för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64599 i EU statligt stöd registrera sig på kommissionens tävlingens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend