Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska rådet

Europeiska rådets ordförande Michel träffar Azerbajdzjans president Aliyev och Armeniens premiärminister Pashinyan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

"Idag var jag värd för Azerbajdzjans president Aliyev och Armeniens premiärminister Pashinyan igen. Detta var vår tredje diskussion i det här formatet. Vi fokuserade på situationen i södra Kaukasus och utvecklingen av EU:s relationer med båda länderna såväl som den bredare regionen." - sade Europeiska rådets ordförande Michel

"Diskussionen var uppriktig och produktiv. Vi gick igenom hela uppsättningen av frågor. Vi hade en detaljerad diskussion om humanitära frågor, inklusive minröjning, och ansträngningar för att befria fångar och ta itu med de saknade personers öde.

Vi nådde följande resultat:

Gränsfrågor
Gränskommissionernas första gemensamma möte kommer att äga rum vid den mellanstatliga gränsen under de kommande dagarna. Den kommer att behandla alla frågor som rör avgränsningen av gränsen och hur man bäst kan säkerställa en stabil situation.

Anslutningar
Ledarna var överens om behovet av att fortsätta med att avblockera transportförbindelserna. De enades om principerna för transitering mellan västra Azerbajdzjan och Nakhichevan, och mellan olika delar av Armenien via Azerbajdzjan, samt internationella transporter genom kommunikationsinfrastruktur i båda länderna. De enades särskilt om principer för gränsförvaltning, säkerhet, markavgifter men också tullar i samband med internationella transporter. De vice premiärministrarna kommer att driva detta arbete framåt under de kommande dagarna.

Annons

Fredsavtal
Ledarna enades om att föra diskussionerna om det framtida fredsavtalet som styr mellanstatliga relationer mellan Armenien och Azerbajdzjan. Team som leds av utrikesministrarna kommer att driva denna process vidare under de kommande veckorna. Utöver detta spår betonade jag också för båda ledarna att det var nödvändigt att rättigheterna och säkerheten för den etniska armeniska befolkningen i Karabach tas upp.

Socioekonomisk utveckling
EU kommer tillsammans med båda parter att fortsätta arbetet i den ekonomiska rådgivande gruppen, som strävar efter att främja ekonomisk utveckling till gagn för båda länderna och deras befolkningar.

Jag betonade också vikten av att förbereda befolkningen för långsiktig hållbar fred. EU är redo att öka sitt stöd.

Vi kom överens om att hålla nära kontakt och kommer att träffas igen i samma format i juli/augusti. "

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend