Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska rådet

Europeiska rådet: Sista minuten ansträngningar pågår för att säkra ryska sanktionsavtal

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ett extra möte i Europeiska rådet på måndag och tisdag (30-31 maj) har kallats för att diskutera stödet till Ukraina och de relaterade frågorna om försvar, energi och livsmedelssäkerhet. Men den senaste omgången av sanktioner mot Ryssland hålls uppe av oenighet om oljeimport. Rådets ordförande Charles Michel hoppas att en kompromiss kan nås, skriver politisk redaktör Nick Powell.

När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy talar vid Europeiska rådets öppningssession via videolänk kan han låta otålig mot EU:s ledare. Även om han i grunden är en söner, visar han ingen benägenhet att dölja det brådskande i hans lands behov av större ekonomiskt och militärt stöd för att vända kriget mot Ryssland.

Han har faktiskt sagt till sitt folk, i sitt nattliga videotal, att det är dags att titta på hur många veckor det sjätte paketet med EU-sanktioner mot Ryssland tar. (Det har gått nästan en månad sedan kommissionen presenterade det för parlamentet, men EU:s ambassadörer har inte gått med på det).

"Självklart är jag tacksam mot våra vänner som främjar nya sanktioner", sa han. "Men var fick de som blockerade det sjätte paketet så mycket makt ... i intraeuropeiska procedurer?"

Den främsta problematiken är ett föreslaget förbud mot import av rysk olja. När hon presenterade paketet tillät kommissionens ordförande Ursula von der Leyen inget krångelrum. "Detta kommer att bli ett fullständigt förbud mot all rysk olja, sjöburen och rörledning, rå och raffinerad", sa hon.

Landlåsta medlemsländer kämpar för att se hur de snabbt skulle kunna sluta förlita sig på olja som leds från Ryssland, med särskilt Ungern som bestämt vägrar att underhålla idén. För närvarande anses rådets utkast till slutsatser endast i allmänna termer hänvisa till utfasning av ryska fossila bränslen. Det sätter olja i samma kategori som gas, en fråga som man inte kan nå enighet om.

EU-ambassadörerna kommer att fortsätta att justera formuleringen vid sitt möte på söndag och rådets ordförande Charles Michel hoppas på ett genombrott, om inte innan rådet träffas så när han väl har fått alla regeringschefer i samma rum.

Annons

Ingen låtsas att det kommer att bli lätt, kommissionens förslag förutser en sexmånaders övergång och utanför EU har Storbritannien gett sig självt fram till slutet av året för att sluta importera 8 % av sin olja från Ryssland. Vad Ungerns premiärminister Victor Orbàn skulle kunna övertalas att acceptera är ett undantag för olja som levereras via pipeline.

Sanktionerna skulle fortfarande drabba de 90 % av den ryska oljan som levereras till EU med fartyg men skulle i praktiken undanta Ungern och andra inlandsstater. Orbàn kan naturligtvis hålla ut för ytterligare eftergifter, men Ukraina har sin egen möjlighet att utöva påtryckningar på Ungern.

Druzhba oljeledning som försörjer Centraleuropa korsar ukrainskt territorium. "Något kan hända med det", funderade en rådgivare till den ukrainska energiministern nyligen och beskrev det som en "underbar hävstång", vilket gör det möjligt för president Zelenskyy att behandla Victor Orbàn på samma sätt som han ser den ungerske premiärministern behandla resten av EU.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend