Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska rådet

Dödläge för oljesanktioner mot Ryssland hotar att dominera Europeiska rådet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ungerns premiärminister Victor Orbàn har bett Europeiska rådets ordförande Charles Michel att inte ta upp frågan om ytterligare sanktioner mot Ryssland vid det särskilda mötet i rådet som kallades till för att diskutera kriget i Ukraina och relaterade frågor. Åtminstone kommer herr Orbàn inte att få sin vilja igenom. Försöken att skapa en kompromiss om oljesanktioner som Ungern skulle acceptera kommer att fortsätta tills rådet sammanträder – och om de misslyckas verkar argumenten troligen dominera själva rådsmötet, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Söndagens möte med EU-ambassadörer överskred tills det beslutades att sova på deras meningsskiljaktigheter innan det gjorde ett sista försök att komma överens om utkast till slutsatser inför Europeiska rådets särskilda möte om Ukraina och de relaterade frågorna om försvar, energi och livsmedelssäkerhet.

Priset är en överenskommelse om en sjätte omgång av sanktioner mot Ryssland efter dess invasion av Ukraina, med åtgärder mot oljeimport som det viktigaste elementet. EU-kommissionen hade föreslagit ett omfattande förbud mot import av rysk olja, om än infasat under flera månader.

Den ledande motståndaren till den idén är Ungern. Premiärminister Victor Orbàn har varit oentusiastisk över mycket av EU:s stöd till Ukraina men hävdar att ett avgörande nationellt intresse nu står på spel, eftersom hans land får nästan all sin olja via pipeline från Ryssland.

Olika kompromisser har sparkats runt, inklusive en strafftull på rysk olja snarare än ett direkt förbud och ett undantag för leveranser via pipeline snarare än med fartyg. Det skulle kunna begränsas till ett undantag bara för oljeledningen Druzhba, som försörjer Ungern via Ukraina, vars goodwill också är avgörande för att alla affärer ska fungera.

Oljesanktioner ses som ett sätt att slå ytterligare ett stort ekonomiskt slag mot Ryssland, med eventuella eftergifter till Ungern som inte gör så mycket för att minska effekten. Men andra EU-medlemsländer argumenterar för lika villkor och robust övervakning av hur ett oljeförbud verkställs. Deras ledare har inte lust att berätta för väljarna att Victor Orbàn har fått ett undantag från den ekonomiska smärta som alla andra utsätts för som priset för att stödja Ukraina.

I synnerhet finns det olycka över möjligheten att Ungern skulle kunna återexportera petroleumprodukter raffinerade från rysk råolja. Och det råder tvivel om att dess premiärminister är intresserad av att acceptera vilken kompromiss som helst, oavsett hur genialiskt utformad den är.

Annons

Men det finns liten aptit för att be kommissionen att dra tillbaka sitt förslag. Så det kan snart vara ledarna för de 27 regeringarnas tur att upptäcka att deras möte har överskridits. Långt ifrån att släppa ämnet, som Victor Orbàn föreslog till rådsordförande Charles Michel förra veckan, pratas det nu om långa och ibland känslomässiga bidrag när toppmötet går in i natten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend