Anslut dig till vårt nätverk!

EU-valet 2024

Danskar i Storbritannien bland EU-medborgare förhindrade att rösta i EU-val 

DELA MED SIG:

publicerade

on

av Else Kvist, Frilansjournalist och kommunikationsrådgivare 

Eftersom miljontals EU-medborgare som bor i Storbritannien röstar i valet till Europaparlamentet är det inte det bara britter som inte längre kommer att kunna rösta i dessa val efter Brexit. 

Som dansk medborgare som bor i Storbritannien, tillsammans med den stora majoriteten av andra danskar som har bosatt sig här, kommer jag inte att kunna avge min röst. Eftersom Danmark är en av en handfull av de nuvarande 27 EU-medlemsstaterna, som inte tillåter de flesta av dess medborgare att rösta utanför EU. De andra ”bovarna” är Bulgarien, Cypern, Malta och Irland. 

Sverige, Polen och Frankrike är däremot bland de 22 medlemsländer som tillåter sina medborgare att rösta utanför EU i valet till Europaparlamentet. Så även om de flesta EU-medborgare i Storbritannien kan avge sin röst på ambassader, via post, e-röstning eller ombud, kommer många av oss inte att ha något att säga till om vem som representerar oss i Europaparlamentet. Detta trots att många av oss har utövat vår rätt till rörelsefrihet långt före Brexit medan Storbritanniens utträdesavtal med EU ska skydda våra rättigheter. 

Även om jag naturligtvis är glad att många av mina EU-medborgare kommer att få en chans att göra sina röster hörda, är det inte meningsfullt att vissa av oss nekas rösträtten för samma parlament, som är tänkt att representera alla EU-medborgare. . Bortsett från de fem nämnda länderna, som fråntar sina medborgare som bor utanför EU rösträtt, gör andra medlemsländer det svårt för sina medborgare att i praktiken rösta från utlandet. Detta inkluderar att Italien med dess medborgare måste resa tillbaka till Italien för att avge sin röst. Så i verkligheten är det osannolikt att de flesta av den halv miljon italienare som bor i Storbritannien kommer att rösta i valet, tillsammans med omkring 30,000 XNUMX danskar som tros bo i Storbritannien.

När det gäller Danmark är det bara mycket specifika grupper, såsom diplomater, anställda stationerade här av ett danskt företag eller de som planerar att återvända till Danmark inom två år, som är röstberättigade utanför EU. Som dansk medborgare förlorar du också din rösträtt i nationella val till det danska parlamentet, när du flyttar utomlands om du inte tillhör någon av de angivna grupperna. 

Annons

För en av mina danskar här i Storbritannien är situationen särskilt märklig. Brontë Aurell, som grundade Scandi-Kitchen i Londons West End tillsammans med sin svenske man Jonas Aurell, är välkänd bland danskarna i Storbritannien. Hon är också författare till flera kokböcker och erkändes som en "Exceptionell Londonbor" av huvudstadens borgmästare Sadiq Khan. Bronte, som kom till Storbritannien på 90-talet, 17 år gammal, sa: "Jag har aldrig i mitt liv kunnat rösta i något nationellt val. Min man, från strax över bron, kan rösta i allmänna val i Sverige och EU-val. Jag försöker uppfostra mina barn genom att lära dem hur viktigt det är att rösta och utöva demokratiska rättigheter – och ändå kan jag inte göra det själv.”

ECIT Foundation, en Brysselbaserad tankesmedja och Voters Without Borders skrev till Europeiska kommissionen 2021 för att begära att överträdelseförfaranden skulle vidtas mot medlemsländer, som inte tillåter majoriteten av deras medborgare att rösta från utlandet. Kommissionen svarade att de inte hade behörighet att göra det inför nationella val.

Så istället har ECIT Foundation riktat sin uppmärksamhet mot EU-val. Tillsammans med en advokatbyrå håller de på att sammanställa ett juridiskt klagomål till EU-kommissionen, samt undersöker möjligheten att vidta rättsliga åtgärder mot något av EU:s medlemsländer, som inte tillåter sina medborgare att rösta i Europaparlamentet. Fokus kommer att ligga på EU-medborgare i Storbritannien, av vilka många utövade sin rätt till rörelsefrihet före Brexit. Stiftelsen letar därför efter medborgare från länder som Danmark och Irland, som är oroade över deras fråntagande av rösträtt och som skulle vara beredda att agera som målsägande i ett rättsfall. 

New Europeans UK är en välgörenhetsorganisation som arbetar för att säkra och förbättra rättigheterna för EU-medborgare i Storbritannien, samt britter utomlands, som jag arbetar för som kommunikationsrådgivare. 

Ordförande för New Europeans UK, Dr. Ruvi Ziegler, som hjälper ECIT Foundation att ta sig an den juridiska utmaningen, sa: "I min åsikt är skillnaden mellan EU i förhållande till val till Europaparlamentet problematisk i sig. Det beror på att Europaparlamentet är en facklig institution – medlemsländerna agerar på förbundets vägnar när de administrerar valprocesser till Europaparlamentet. -Så när man har olika standarder för behörighet mellan medlemsländerna bryter det mot principen om EU-medborgares jämlikhet. Jämlikhetsprincipen anges i artikel 9 i fördraget om Europeiska unionen. En annan del av fördraget säger att varje medborgare ska ha rätt att delta i unionens demokratiska liv (artikel 10). 

När jag försökte rösta i det senaste valet till Europaparlamentet 2019, där Storbritannien deltog, blev jag avvisad på min lokala vallokal i östra London. Då fick jag veta att jag skulle ha fyllt i en blankett som förklarade att jag inte skulle rösta i mitt ursprungsland (Danmark). Jag hade faktiskt kontaktat min kommun om detta i förväg och har fortfarande brevet jag fick som säger att jag redan var registrerad för att rösta och inte behövde göra något annat. Ändå blev jag bara en av de uppskattningsvis 1.7 miljoner EU-medborgare i Storbritannien och britter i EU, som enligt valkommissionen nekades vår röst i dessa val. De flesta av dem på grund av bristande information om de formulär som vi var skyldiga att fylla i.

På den tiden var detta en "vändpunkt" för mig efter att Storbritannien inte heller hade tillåtit EU-medborgare att rösta i Brexit-folkomröstningen, och det var så jag ursprungligen engagerade mig i New Europeans UK som en kampanjare. Men medan jag nekades min röst av Storbritannien i EU-valet 2019, är det nu Danmark som nekar mig min rösträtt i årets val.

Så jag kontaktade Danes Worldwide, en medlemsorganisation som ser till danskars intressen över hela världen. Deras generalsekreterare, Michael Bach Petersen, sa: "Alla danskar utomlands, inklusive alla som är bosatta utanför EU, bör naturligtvis kunna rösta i valet till Europaparlamentet på lika villkor som alla andra EU-medborgare, precis som de också borde vara kunna rösta i allmänna val i Danmark. 

"Tyvärr är Danmark ett av få EU-länder som inte erbjuder detta alternativ, och det vill vi naturligtvis ändra på." 

Jag kontaktade även den danska regeringen. Statsministeriet hänvisade mig till inrikes- och hälsoministeriet, som svarade att de inte kunde hjälpa.

Ändå, med stöd av bland annat Danes Worldwide, ECIT Foundation och New Europeans UK, känner jag mig säker på att dessa organisationer kommer att kämpa mot vårt hörn. Detta ger mig hopp om att danskar och andra beröstade EU-medborgare i Storbritannien och på andra håll kan få en röst i nästa val till Europaparlamentet - vare sig det är politiskt eller juridiskt när ett nytt parlament bäddar in och nya fördrag förhandlas fram. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend