Anslut dig till vårt nätverk!

EU-valet 2024

Blandade resultat för populistisk höger som skylls på partier som saknar "politisk mognad"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Även om partierna till höger om vad han kallade "den sorgliga, centristiska EPP" fick platser i EU-valet, sa Frank Füredi, verkställande direktör för MCC Bryssel tankesmedja, att han inte visste om "man skulle le eller gråta" . Blandade resultat över hela Europa gjorde att den politiska balansen i EU-parlamentet inte hade förändrats på ett avgörande sätt, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Det fanns naturligtvis mycket för dem på den populistiska högern att jubla över, särskilt segrarna av National Rally i Frankrike och Frihetspartiet i Österrike. Men även om vinsterna från bröderna i Italien också välkomnades, var det inte förbundets förmörkelse. Så även om stämningen vid en diskussion efter valet som stod som värd för MCC Bryssel var långt ifrån nedslagen, fanns det ingen triumfism heller.

MCC Brussels är ett initiativ av Ungerns Mathias Corvinus Collegium, men även dess hemland var resultatet inte allt man hade hoppats på. Den länge dominerande Fidesz kom fortfarande först med 45 % av rösterna, men dess nya utmanare, TISZA, fick 30 % och dess parlamentsledamöter kommer att ansluta sig till EPP-gruppen. MCC Bryssel verkställande direktör Frank Füredi noterade att "vi gjorde det inte bra" i hans hemland Budapest.

En ännu större besvikelse var de nordiska länderna, nu "en förlorad sak" enligt hans åsikt, och tillade att många politiska partier på den populistiska högern saknar politisk mognad för att göra konsekvent framsteg. Som man också såg i Slovakien hade de inte förstått behovet av att kämpa för varje röst, varje gång.

Det stora undantaget var National Rallys triumf i Frankrike, som Prof Füredi hyllade som en mogen operation med rätt personer på plats. "Kanske för pragmatisk för min smak", de hade med rätta tröttnat på att förlora val och satte sig framgångsrikt för att vinna ett. Han hade deltagit i ett av deras kampanjevenemang, som hade dragit en ung publik, med kvinnor och etniska minoriteter väl representerade.

Tidsandan, hävdade han, är fortfarande med hans märke av högerpolitik och folk hade sagt att nog är nog' till Green Deal, Net Zero och Gender Identity-politik. Men "vi fick inte den fart vi behövde". Han hoppades att det ungerska ordförandeskapet för Europeiska rådet, som kommer att vara på plats innan det nya parlamentet sammanträder första gången i juli, kommer att förmå andra medlemsländer att inte bara göra kommissionens bud.

Annons

Solidaritet till höger var vägen framåt men i dagsläget var den alltför splittrad. Men i slutändan skulle hans sak finna att dess bästa vän var själva demokratin.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend