Anslut dig till vårt nätverk!

EU-valet 2024

Hur Rumänien och Bulgarien röstade i EU-valet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Både Rumänien och Bulgarien höll nationella val vid sidan av valen till Europaparlamentet. I Bulgarien ligger mittenhögerpartiet GERB nu på första plats efter söndagens tidiga parlamentsval, enligt den senaste exitmätningen. 

En undersökning gjord av Alpha Research visar att GERB fick 26.2 % av rösterna, medan det reformistiska partiet We Continue the Change (PP) ligger på andra plats, med 15.7 % av rösterna. Även centerhögerpartiet leder i EU-valet.

Bulgarien behöver en period av stabilitet och en fungerande regering för att påskynda flödet av EU-medel till dess knarrande infrastruktur och gå mot euroantagande och fullständigt Schengendeltagande. Söndagens omröstning, den sjätte på tre år, utlöstes av kollapsen, i mars, av koalitionen som bildades av GERB och PP.

"Ingen når framgång utan att erkänna andras hjälp. De som är säkra erkänner denna hjälp med tacksamhet. Tack, GERB! Tack till alla som stöttat oss!”, sa GERB:s ledare och tidigare premiärminister Boiko Borisov efter omröstningen.

I Rumänien fick den socialliberala alliansen de flesta rösterna. Socialdemokraterna och liberalerna valde att ställa upp tillsammans i EU-valet inte bara för att de regerar tillsammans i Bukarest utan också för att motverka populisternas frammarsch, eller så sa de. Det främsta skälet var att förbättra sina odds att få fler röster, vilket de gjorde. De två partierna lyckades få de flesta rösterna också på grund av det knep de använde för att koppla samman valet till Europaparlamentet med borgmästar- och lokalvalen. 

"Ikväll segrade demokratin. Socialdemokraterna vann valet. Allt vi uppnådde i dag representerar det förtroende som rumänerna gav oss, men också var och en av våra kollegors arbete. Omröstningen i dag bekräftade att vi regerade bra under en komplicerad period, och de åtgärder som PSD vidtog för att regera uppskattades av rumäner”, sa Marcel Ciolacu, ledare för socialdemokraterna.

Annons

Hans koalitionens motsvarighet och före detta premiärminister Nicolae Ciuca sa att över "nio miljoner rumäner röstade så att det liberala partiet representerar dem".

I stort sett liknade de lokala valresultaten de europeiska valresultaten.

Den populistiska och nationalistiska Alliansen för unionen av rumäner kom på andra plats med 15 % av rösterna och knep sex platser i EU:s lagstiftande organ. Partiets ledande kandidat till Europaparlamentet, Cristian Terheş, varnade under hela omröstningsdagen för att de viktigaste politiska partierna skulle kunna laga något och alla observatörer bör vara försiktiga. Han sa att han röstade på "människor som kan förändra Rumänien till det bättre och för de som är redo att kämpa för sitt land i Europaparlamentet".

På tredje plats lyckades Alliansen för den förenade högern, som består av flera liberala partier, bara vinna tre platser i Europaparlamentet.

Noterbart var valdeltagandet 52.4 %, det högsta sedan Rumänien gick med i EU 2007.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend