Anslut dig till vårt nätverk!

EU-valet 2024

Stor oro över framgångarna för extremhögern i valet till Europaparlamentet

DELA MED SIG:

publicerade

on


Vinsterna från extremhögern i förra veckans EU-val är "djupt oroande", säger förre ledamoten Claude Moraes. Extremhögern hade sina positioner i Italien och Nederländerna (med svängningar mellan högerextrema partier snarare än till dem). Men de misslyckades med att göra framsteg i andra länder där de förutspåddes gå bra: Belgien, Tjeckien (Tjeckien), Ungern (ett bakslag för Viktor Orbán), Finland och Polen.


Trots det sa Moraes, en av Storbritanniens mest seniora före detta parlamentsledamöter, att resultaten ger verklig anledning till oro. Han berättade för den här webbplatsen: "De djupt oroande vinsterna för extremhögern i Frankrike och det förestående franska parlamentsvalet ger ett avgörande ögonblick för att byta riktning och flytta dess politiska och moraliska riktning mot de värsta aspekterna av europeisk politik på 20-talet.

”Men paradoxalt nog skapade inte det faktiska resultatet av EU-valet en extremhögermajoritet i EU-parlamentet – inte ens i närheten. 

"De har fler parlamentsledamöter fördelade mellan ECR- och ID-grupperna men ingen av dem är större än EPP. 

”Ursula Von der Leyen hade rätt när han sa att 'centrum håller'. S&D returnerar ungefär samma antal parlamentsledamöter som 2019, och den liberala Renew med 79 platser är fortfarande en kraft trots att de skadats av förlusten av franska Renew MEP.

"Verkligheten är att på EU-nivå kommer den mitten-högerkonservativa EPP att hålla maktbalansen i det nya parlamentet. Kommer de att ta sig an extremhögern och bilda allianser med ECR och ID eller bilda vad som kan vara en betydande anti-extremhögermajoritet."

Moraes, en tidigare ledamot av Labour, tillade: "Det finns allt att spela för i det nya parlamentet - men allvarliga beslut kommer att behöva fattas under de kommande dagarna.

"Närvaron av extremhögern i Europa under 21-talet är nu given - hur icke-extrema högerpartier reagerar är allt."

På andra håll noterade Edward McMillan-Scott, en annan tidigare ledamot av Europaparlamentet, att omröstningen var världens näst största demokratiska folkomröstning i år.

När han reflekterade över resultatet sa han till denna sajt: "Det verkar som om de illvilliga ingripandena från Putins armé av störare har misslyckats, till skillnad från 2016, då de förvrängde resultatet av Storbritanniens Brexit-folkomröstning, svagt föreslagit av David Cameron för att blidka sitt partis nationalist. .”

Med en blick på den närmaste framtiden tillade han, "Det återstår att se hur Europaparlamentet ordnar sig och EU-kommissionen under de kommande dagarna, men historien väger tungt på det, och utsikten till mörkare dagar framöver innebär en särskild börda."

Annons

 McMillan-Scott var Storbritanniens sista vicepresident i Europaparlamentet i fyra mandatperioder 2004-2014. Han representerade Yorkshire som en pro-EU-parlamentsledamot 1984-2014 men lämnade det konservativa partiet i protest mot David Camerons skapande av ECR-partnerskapet 2009.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend