Anslut dig till vårt nätverk!

Artificiell intelligens

AI-teknik måste förhindra diskriminering och skydda mångfald

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Att minska kön, social eller kulturell partiskhet i AI-teknik är nyckeln, sade Kultur- och utbildningskommittén i en resolution som antogs tisdagen (16 mars). KULT 

Användningen av artificiell intelligens (AI) inom utbildning, kultur och audiovisuell sektor kan påverka ”ryggraden i våra samhälls grundläggande rättigheter och värderingar”, säger Kultur- och utbildningskommittén i en resolution som antogs med 25 röster för , ingen emot och fyra nedlagda röster. Det kräver att all AI-teknik regleras och tränas för att skydda icke-diskriminering, jämställdhet, pluralism samt kulturell och språklig mångfald.

Reglera medialgoritmer för att skydda mångfald

Annons

För att förhindra att algoritmbaserade innehållsrekommendationer, särskilt inom video- och musikstreamingtjänster, påverkar EU: s kulturella och språkliga mångfald negativt, ber parlamentsledamöterna att man utvecklar specifika indikatorer för att mäta mångfald och se till att europeiska verk främjas..

Kommissionen måste upprätta en tydlig etisk ram för hur AI-teknik används i EU-medier för att säkerställa att människor har tillgång till kulturellt och språkligt varierat innehåll. En sådan ram bör också ta itu med missbruk av AI för att sprida falska nyheter och desinformation, tillägger de.

Undervisning av EU-värden till artificiell intelligens

Annons

Användningen av partiska uppgifter som speglar redan befintlig ojämlikhet eller diskriminering mellan könen bör förhindras när AI utbildas, uppmanar ledamöterna. Istället måste inkluderande och etiska datamängder utvecklas, med hjälp av intressenter och det civila samhället, för att användas under "djupinlärning" -processen.

”Vi har kämpat i årtionden för att fastställa våra värderingar om inkludering, icke-diskriminering, flerspråkighet och kulturell mångfald, som våra medborgare ser som en väsentlig del av den europeiska identiteten. Dessa värden måste också återspeglas i onlinevärlden, där algoritmer och AI-applikationer används mer och mer. Att utveckla kvalitets- och inkluderande datasystem för användning i djupinlärning är viktigt, liksom en tydlig etisk ram för att säkerställa tillgång till kulturellt och språkligt mångsidigt innehåll, säger föredragande Sabine Verheyen (PPE, DE) efter omröstningen.

Ledamöterna betonar slutligen att lärare alltid måste kunna korrigera beslut som fattas av AI, till exempel elevernas slutliga utvärdering. Samtidigt betonar de behovet av att utbilda lärare och varnar för att de aldrig får ersättas av AI-teknik, särskilt inte i utbildning i tidig barndom.

Nästa steg

Hela kammaren ska rösta om resolutionen i april (tbc).

Kommissionen förväntas föreslå en lagstiftningsram för pålitlig AI i april 2021 som en uppföljning av dess Vitbok om konstgjord intelligens.

Vidare information 

Artificiell intelligens

Utbildning: Kommissionen startar expertgrupp för att utveckla etiska riktlinjer för artificiell intelligens och data för lärare

publicerade

on

Den 8 juli höll kommissionen det första mötet i EU expertgrupp för artificiell intelligens (AI) och data inom utbildning. Expertgruppen är en del av Handlingsplan för digital utbildning (2021-2027), som ytterligare kommer att främja förståelsen för användningen av ny teknik och öka medvetenheten om möjligheterna och riskerna med att använda AI och data i utbildning. De 25 experterna, som väljs ut via ett öppet samtal, ska utarbeta etiska riktlinjer för AI och data riktade specifikt till utbildningssektorn. Genom att erkänna potentialen och riskerna med AI-teknik och data kommer gruppen att hantera utmaningar relaterade till icke-diskriminering samt etiska, säkerhets- och integritetsfrågor.

Det kommer också att ta itu med det trängande behovet av lärare och studenter att ha en grundläggande förståelse för AI och dataanvändning för att engagera sig positivt, kritiskt och etiskt med denna teknik. Mariya Gabriel, kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom, sade: ”Artificiell intelligens och inlärningsanalys är spelförändrande teknik. De revolutionerar sättet studenter lär sig. Samtidigt är många lärare, föräldrar och elever förståeligt oroliga för vem som samlar in, kontrollerar och tolkar den information som genereras om dem. Det är här vår nya expertgrupp kommer in: deras arbete kommer att vara avgörande för att utarbeta praktiska etiska riktlinjer för lärare och ta upp till exempel förslag i beslutsfattandet.

"Mötet var ett viktigt steg mot att genomföra vår handlingsplan för digital utbildning - tillsammans kommer vi att säkerställa att AI uppfyller verkliga utbildningsbehov och används säkert och etiskt av elever och lärare i hela Europa."

Annons

Mötet var det första av fyra som ägde rum de närmaste 12 månaderna. Riktlinjerna, som presenteras i september 2022, kommer att åtföljas av ett utbildningsprogram för forskare och studenter om de etiska aspekterna av AI, och inkluderar ett mål om 45% av kvinnors deltagande i aktiviteter. Gruppen kommer också att se till att riktlinjerna tar hänsyn till kommissionens april 2021 förslag till rättslig ram för AI och ny samordnad plan med medlemsstaterna. Information om lanseringen och expertprogrammets arbetsprogram finns tillgänglig nätetfinns ytterligare information om AI och utbildning här.

Annons
Fortsätt läsa

Artificiell intelligens

EIT Health säger att AI är viktigt för att skydda EU: s hälsosystem

publicerade

on

På onsdagen (23 april) lade Europeiska kommissionen fram nya regler och åtgärder som syftar till att göra Europa till det globala navet för pålitlig artificiell intelligens (AI). Den allra första rättsliga ramen för AI syftar till att garantera säkerhet och grundläggande rättigheter för människor och företag, samtidigt som AI-intag, investeringar och innovation i hela EU stärks. 

Ett Europa som är lämpligt för den digitala åldens verkställande vice president Margrethe Vestager sa: ”När det gäller artificiell intelligens är förtroende ett måste, EU står i spetsen för utvecklingen av nya globala normer för att se till att AI kan lita på. Genom att sätta standarderna kan vi bana väg för etisk teknik över hela världen och se till att EU förblir konkurrenskraftigt på vägen. Framtida och innovationsvänliga kommer våra regler att ingripa där det är absolut nödvändigt: när EU-medborgarnas säkerhet och grundläggande rättigheter står på spel. ”

Thierry Breton, kommissionär för den inre marknaden, sade: ”AI är ett medel, inte ett mål. Det har funnits i årtionden men har nått nya kapaciteter som drivs av datorkraft. Dagens förslag syftar till att stärka Europas position som ett globalt nav för spetskompetens inom AI från laboratoriet till marknaden, se till att AI i Europa respekterar våra värderingar och regler och utnyttjar potentialen för AI för industriellt bruk. ” 

Annons

Vi pratade med Jan-Philipp Beck, VD för EIT Health, en '' kunskaps- och innovationsgemenskap '' (KIC) från European Institute of Innovation and Technology (EIT). EIT Health har uppmanat europeiska vårdgivare att anamma AI och teknik efter att pandemin belyser vårdsystemens bräcklighet.

COVID-19-pandemin har påskyndat antagandet av AI i vissa områden, men bred påverkan är fortfarande gles. EIT Health hävdar att framsteg inom AI och teknik kan vara till stor nytta för nuvarande hälso- och sjukvårdssystem och tillåta frontlinjearbetare att spendera mer tid på patientvård. Ett gemensamt EIT Health och McKinsey rapport hävdar att AI-automatisering kan hjälpa till att lindra brist på arbetskraft, påskynda forskningen och utvecklingen av livräddande behandlingar och bidra till att minska tiden på administrativa uppgifter. Aktiviteter som för närvarande upptar mellan 20-80% av läkarnas och sjuksköterskans tid kan effektiviseras eller till och med elimineras med hjälp av AI.

EIT Health har lanserat en ny AI-rapport som beskriver det akuta behovet av en post-pandemisk teknisk revolution för att förhindra att EU: s hälsosystem kämpar under det kommande decenniet.

Annons

Jan-Philipp Beck sa: ”Resultaten av AI-tankesmedelsrapporten har gett oss tydliga och konsekventa meddelanden om hur man kan driva AI och teknik framåt inom europeiska sjukvårdssystem. Vi vet redan att AI har potential att omvandla sjukvården, men vi måste arbeta snabbt och tillsammans för att bygga in det i nuvarande europeiska vårdstrukturer.

”Utmaningen med pandemin har utan tvekan bidragit till att påskynda tillväxt, antagande och skalning av AI, eftersom intressenter har kämpat för att leverera vård både snabbt och på distans. Detta momentum måste dock bibehållas för att säkerställa att fördelarna för hälso- och sjukvårdssystemen är inbäddade på lång sikt och hjälpa dem att förbereda sig för framtiden - något som kommer att gynna oss alla. ”

Fortsätt läsa

Artificiell intelligens

Europa lämpar sig för den digitala tidsåldern: kommissionen föreslår nya regler och åtgärder för spetskompetens och förtroende för artificiell intelligens

publicerade

on

Kommissionen föreslår nya regler och åtgärder som syftar till att göra Europa till det globala navet för pålitlig artificiell intelligens (AI). Kombinationen av den första någonsin rättslig ram för AI och en ny Samordnad plan med medlemsstaterna kommer att garantera säkerhet och grundläggande rättigheter för människor och företag, samtidigt som AI-intag, investeringar och innovation stärks i hela EU. Nya regler för Maskineri kommer att komplettera detta tillvägagångssätt genom att anpassa säkerhetsreglerna för att öka användarnas förtroende för den nya, mångsidiga generationen produkter. Ett Europa som passar för den digitala tidsåldern Executive Vice President Margrethe Vestager sa: ”När det gäller artificiell intelligens är förtroende ett måste, inte trevligt att ha. Med dessa kännetecken reglerar EU utvecklingen av nya globala normer för att se till att AI kan lita på. Genom att sätta standarderna kan vi bana väg för etisk teknik över hela världen och se till att EU förblir konkurrenskraftigt på vägen. Framtida och innovationsvänliga kommer våra regler att ingripa där det är absolut nödvändigt: när EU-medborgarnas säkerhet och grundläggande rättigheter står på spel. ” Thierry Breton, kommissionär för den inre marknaden, sade: ”AI är ett medel, inte ett mål. Det har funnits i årtionden men har nått nya kapaciteter som drivs av datorkraft. Detta erbjuder en enorm potential i områden så olika som hälsa, transport, energi, jordbruk, turism eller cybersäkerhet. Det innebär också ett antal risker. Dagens förslag syftar till att stärka Europas position som ett globalt nav för spetskompetens inom AI från laboratoriet till marknaden, se till att AI i Europa respekterar våra värderingar och regler och utnyttjar potentialen för AI för industriellt bruk. ” I flera år har kommissionen underlättat och förbättrat samarbetet kring AI i hela EU för att öka sin konkurrenskraft och säkerställa förtroende baserat på EU-värden. Den nya AI-förordningen kommer att se till att européer kan lita på vad AI har att erbjuda. Proportionerliga och flexibla regler kommer att ta itu med de specifika riskerna med AI-system och sätta den högsta standarden världen över. Den samordnade planen beskriver de nödvändiga politiska förändringarna och investeringarna på medlemsnivå för att stärka Europas ledande ställning inom utvecklingen av mänsklig inriktning, hållbar, säker, inkluderande och pålitlig AI. Du hittar mer information på pressmeddelande, Fråga och svar-dokument och faktasida, eller genom frågar chatboten.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend