Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

COVID-19-varianter: Läget och påverkan på vaccinationen i EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Befintliga COVID-19-vacciner bör vara effektiva mot de nya varianterna, sa experter till parlamentsledamöter den 15 mars. Som en del av parlamentets fortsatta noggranna övervakning av EU: s vaccinationsstrategi har medlemmar av EU miljö och folkhälsa kommitté hört från representanter från Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar, den Europeiska läkemedelsmyndigheten och den VÄRLDSHÄLSOORGANISATIONEN om effekten av vacciner mot mutationer av COVID-19-viruset.

Detta var senast i en rad utfrågningar och händelser under vilka nyckelaktörer i Covid-19-krisen håller parlamentsledamöterna uppdaterade om sitt arbete.

Tre huvudvarianter i EU

Annons

Dr Bruno Ciancio, chef för övervakning vid European Center for Disease Prevention and Control, sa att det för närvarande finns tre huvudvarianter av oro i EU: den brittiska varianten, den sydafrikanska varianten och den brasilianska varianten.

Med tanke på den nuvarande kunskapen om varianterna sa han att centrumets modeller förutspår att EU: s nuvarande åtgärder och vaccinationsstrategi fortfarande kommer att vara effektiva, men betonade vikten av att länder håller reda på varianter och deras spridning. Huvudvarianter av Covid-19: antal fall i EU, Island, Liechtenstein och Norge 

  • Brittisk variant: 24,000 28 fall i XNUMX länder 
  • Sydafrikansk variant: 900 fall i 18 länder 
  • Brasiliansk variant: 200 fall i nio länder 
Snabbare godkännande av vacciner

Dr Marco Cavaleri, ordförande för Europeiska läkemedelsmyndighetens akutgrupp COVID-19, sade att myndigheten övervakar noggrant studier om vaccinernas effektivitet på nya COVID-19-varianter.

Annons

Han sa att godkännandeprocessen för vacciner justerade för nya varianter skulle vara snabbare: ”Tillverkare behöver inte skicka in en hel fil från grunden, men den kommer att godkännas som en variation på de doser som ledde till det första godkännandet av vaccin. Detta kommer att spara mycket tid och göra saker mer enkla och flexibla. ”

Behovet av ett globalt samordnat svar

Katherine O'Brien, vaccin- och biologidirektör vid Världshälsoorganisationen, betonade behovet av ett globalt samordnat svar för att säkerställa korrekt övervakning och utvärdering av varianter, mäta deras potentiella inverkan på vacciner, modifieringar av vaccinsammansättning och vaccintillgång och allokering .

Hon betonade också vikten av meddelanden för att upprätthålla allmänhetens förtroende och den höga risken för felinformation om effekten av befintliga vacciner.

En EU-plan för att främja partnerskap mellan alla intressenter

Europeiska kommissionen har reagerat på de nya koronavirusvarianterna med sina Hera inkubator beredskapsplan, som presenterades för miljö- och folkhälsokommittén på måndagen. Målet är att samordna forskare, industri, tillsynsmyndigheter och myndigheter för att säkerställa snabb utveckling, godkännande och tillräcklig produktion av vacciner för nya varianter. Hera-inkubatorn fokuserar på:  

  • Snabb upptäckt och anpassning till virusvarianter 
  • Snabbare godkännande av vacciner 
  • Bättre produktionskapacitet 

Kolla in den här tidslinjen och ta reda på hur EU hanterar effekterna av koronaviruspandemin.

Läs mer 

coronavirus

HERA: Första steget mot inrättandet av EU FAB, ett nätverk av ständigt varm produktionskapacitet

publicerade

on

Kommissionen har offentliggjort Meddelande om tidigare information, som ger vaccin- och terapiproducenter preliminär information om EU: s FAB-uppmaning till tävling, planerad till början av 2022. Målet med EU FAB är att skapa ett nätverk av "ständigt varma" produktionskapacitet för vaccin- och medicintillverkning som kan aktiveras vid framtida kriser. EU FAB kommer att täcka flera vaccin- och terapeutiska tekniker. För att vara i drift hela tiden förväntas de deltagande produktionsanläggningarna säkerställa tillgången på kvalificerad personal, tydliga driftsprocesser och kvalitetskontroller, så att EU kan vara bättre förberett och bemöta framtida hälsorisker. EU FAB kommer snabbt och enkelt att kunna aktivera sitt nätverk av tillverkningskapacitet för att möta efterfrågan på vacciner och/eller terapibehov tills marknaden har skalat upp produktionskapaciteten. EU FAB kommer att utgöra en nyckelkomponent i den industriella dimensionen hos European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA), vilket meddelades i meddelandet Vi presenterar HERA, nästa steg mot att slutföra Europeiska hälsounionen, den 16 september. Meddelandet om förhandsinformation om EU FAB är tillgängligt här.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 1.8 miljoner euro för lettiskt stöd för boskapsodlare som drabbats av coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett lettiskt system på 1.8 miljoner euro för att stödja bönder som är verksamma inom boskapsuppfödningssektorn som drabbats av coronavirusutbrottet. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Enligt systemet kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden syftar till att mildra den likviditetsbrist som stödmottagarna står inför och att ta itu med en del av de förluster som de drabbades av på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som den lettiska regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset. Kommissionen fann att systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen.

I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 225,000 31 euro per stödmottagare. och (ii) beviljas senast den 2021 december 107. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 3 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen systemet enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som kommissionen vidtar för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64541 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 500,000 XNUMX euro i portugisiskt system för att ytterligare stödja persontransportsektorn på Azorerna i samband med coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt system på 500,000 XNUMX euro för att ytterligare stödja persontransportsektorn i Azorerna i samband med coronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det följer ett annat portugisiskt system för att stödja persontransportsektorn på Azorerna som kommissionen godkände 4 juni 2021 (SA.63010). Enligt den nya ordningen kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden kommer att vara öppen för kollektiva persontransportföretag i alla storlekar som är aktiva på Azorerna. Syftet med åtgärden är att mildra de plötsliga likviditetsbrister som dessa företag står inför och att hantera förluster som uppstår under 2021 på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset.

Kommissionen fann att det portugisiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 1.8 miljoner euro per företag. och (ii) beviljas senast den 31 december 2021. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som vidtas av kommissionen för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64599 i EU statligt stöd registrera sig på kommissionens tävlingens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend