Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

MEP: er vill ha säkrare och mer hållbar turism efter COVID

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Turismen kommer att behöva hjälp för att bli renare, säkrare och mer hållbar efter pandemin, enligt parlamentsledamöterna. De kommer att rösta om en rapport om detta den 25 mars. Samhället 

Turism och COVID-19

Turism är en av de sektorer som drabbas mest av COVID-19-pandemin. Den sysselsätter cirka 27 miljoner människor och representerar cirka 10% av EU: s bruttonationalprodukt. Sex miljoner jobb är för närvarande i fara. Europa, världens främsta turistmål, välkomnade 66% färre internationella turister under första halvåret 2020 och 97% färre under andra halvåret.

Annons

Läs mer: COVID-19: EU-stöd för turistnäringen.

Behov av en ny turiststrategi i Europa

MEP: erna kommer att kräva en ny europeisk strategi för att göra turismen renare, säkrare och mer hållbar samt få den på fötter igen efter pandemin, inklusive ett gemensamt vaccinationsintyg.

Annons

”Med sommaren precis runt hörnet vill vi undvika tidigare fel och införa samordnade och enhetliga EU-åtgärder, till exempel ett testprotokoll före avresa, ett vaccinationsintyg, en sanitetsförsegling, för att underlätta resor utan kostnader för medborgare, säger rapportförfattaren Cláudia Monteiro de Aguiar (EPP, Portugal).

ekonomiskt stöd

Fortsatt kortvarigt ekonomiskt stöd är viktigt för sektorns överlevnad, säger rapporten och uppmanar EU-länderna att inkludera resor och turism i sina COVID-återhämtningsplaner. Det kräver också offentliga och privata investeringar i digitaliseringen och den totala moderniseringen av sektorn och säger att länderna bör överväga att tillfälligt sänka momssatserna på rese- och turismtjänster.

Gemensamt vaccinationsintyg

För att återupprätta den fria rörligheten kallar rapporten ett gemensamt vaccinationsintyg, som kan bli ett alternativ till PCR-test och karantänkrav när vacciner finns tillgängliga för alla och det finns tillräckligt vetenskapligt bevis för att vaccinerade människor inte överför viruset. Karantän bör förbli instrumentet för sista utväg, enligt rapporten.

Den 17 mars föreslog Europeiska kommissionen en digitalt grönt certifikat i linje med förslaget i rapporten.

Att göra turismen mer hållbar

Rapporten säger att pandemin har flyttat konsumenternas preferenser till grönare alternativ som för dem närmare naturen. Det efterlyser en färdplan för att utveckla mer hållbara former av turism för att minska sektorns miljöpåverkan.

Andra förslag i rapporten inkluderar:

  • Ett EU-certifikat för hygiencertifiering som certifierar minimikraven för förebyggande och kontroll av Covid-19-virus för att återställa konsumenternas förtroende för turism och resor.
  • en ny EU-byrå för turism.

Läs mer: Coronavirus: fakta om dina passagerares rättigheter.

Läs mer 

coronavirus

Kommissionen godkänner 1.8 miljoner euro för lettiskt stöd för boskapsodlare som drabbats av coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett lettiskt system på 1.8 miljoner euro för att stödja bönder som är verksamma inom boskapsuppfödningssektorn som drabbats av coronavirusutbrottet. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Enligt systemet kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden syftar till att mildra den likviditetsbrist som stödmottagarna står inför och att ta itu med en del av de förluster som de drabbades av på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som den lettiska regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset. Kommissionen fann att systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen.

I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 225,000 31 euro per stödmottagare. och (ii) beviljas senast den 2021 december 107. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 3 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen systemet enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som kommissionen vidtar för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64541 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 500,000 XNUMX euro i portugisiskt system för att ytterligare stödja persontransportsektorn på Azorerna i samband med coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt system på 500,000 XNUMX euro för att ytterligare stödja persontransportsektorn i Azorerna i samband med coronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det följer ett annat portugisiskt system för att stödja persontransportsektorn på Azorerna som kommissionen godkände 4 juni 2021 (SA.63010). Enligt den nya ordningen kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden kommer att vara öppen för kollektiva persontransportföretag i alla storlekar som är aktiva på Azorerna. Syftet med åtgärden är att mildra de plötsliga likviditetsbrister som dessa företag står inför och att hantera förluster som uppstår under 2021 på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset.

Kommissionen fann att det portugisiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 1.8 miljoner euro per företag. och (ii) beviljas senast den 31 december 2021. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som vidtas av kommissionen för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64599 i EU statligt stöd registrera sig på kommissionens tävlingens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner franskt biståndsprogram på 3 miljarder euro för att genom lån och aktieinvesteringar stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin

publicerade

on

Europeiska kommissionen har, enligt EU: s regler för statligt stöd, godkänt Frankrikes planer på att inrätta en fond på 3 miljarder euro som ska investera genom skuldinstrument och eget kapital och hybridinstrument i företag som drabbats av pandemin. Åtgärden godkändes enligt den tillfälliga ramen för statligt stöd. Systemet kommer att genomföras genom en fond med titeln 'Övergångsfond för företag som påverkas av COVID-19-pandemin', med en budget på 3 miljarder euro.

Enligt detta system kommer stödet att ha formen av (i) förlagslån eller deltagande lån; och (ii) rekapitaliseringsåtgärder, särskilt hybridkapitalinstrument och icke-röstande preferensaktier. Åtgärden är öppen för företag etablerade i Frankrike och finns i alla sektorer (utom finanssektorn), som var livskraftiga före coronaviruspandemin och som har visat att deras ekonomiska modell är långsiktigt livskraftig. Mellan 50 och 100 företag förväntas dra nytta av detta system. Kommissionen ansåg att åtgärderna uppfyllde villkoren i den tillfälliga ramen.

Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden var nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i Frankrikes ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga tillsynen. På grundval av detta godkände kommissionen dessa system enligt EU: s regler för statligt stöd.

Annons

Verkställande direktör Margrethe Vestager (avbildad), konkurrenspolitik, sade: ”Detta rekapitaliseringssystem på 3 miljarder euro gör det möjligt för Frankrike att stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin genom att underlätta tillgången till finansiering i dessa svåra tider. Vi fortsätter att arbeta nära med medlemsstaterna för att hitta praktiska lösningar för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin medan vi respekterar EU: s regelverk. ”

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend