Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Sassoli: Europa måste äntligen minska ojämlikheten

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Utdrag av talet från Europaparlamentets president David Sassoli vid Europeiska rådet.
 
 
Europaparlamentets president David Sassoli (avbildad) använde sitt anförande vid Europeiska rådet för att betona behovet av att Europa levererar löften om det europeiska digitala certifikatet och för att ta itu med ojämlikheten i återhämtningen från COVID-19-pandemin.

Presidenten sa: ”Det skulle inte finnas något värre än att ha drivit våra medborgares och företagens förhoppningar, bara för att svika dem genom att inte nå enighet mellan oss.
 
”Det Europa vi vill bygga måste ta hänsyn till arbetarnas behov. Det måste fokusera på att bekämpa fattigdom och minska ojämlikhet. Det måste hjälpa människor att leva i värdighet - värdighet som de kan hitta i ganska betalt arbete. Det är de åtaganden som vi gjorde vid det sociala toppmötet i Porto förra månaden och som vi nu måste uppfylla. ”

President Sassoli upprepade också Europaparlamentets oro över den senaste tidens utveckling i Ungern: ”Om vi ​​ska vara starka och övertygande på den internationella scenen, måste vi vara konsekventa och genomdriva rättsstatsprincipen och de grundläggande rättigheter som vi uppmanar andra att respektera . Diskriminering, vare sig på grund av ras, religion eller sexuell läggning, ja av någon som helst grund, är oförenlig med EU: s grundläggande värderingar. Det är därför de senaste lagstiftningsåtgärderna i Ungern är så oroande. Ingen tradition eller så kallad kulturell specificitet kan motivera att man inte respekterar mänsklig värdighet. ”
 
När det gäller att stärka den europeiska hälsopolitiken sade presidenten: "Vi har möjlighet att steg för steg bygga de befogenheter och mekanismer som behövs för en gemensam hälsopolitik."
 
Han betonade också behovet av en gemensam migrations- och asylpolitik: ”Vi vet att den yttre dimensionen är väsentlig och att endast genom att arbeta tillsammans med våra partner kan vi hoppas kunna reglera rörligheten för personer, oavsett om de är tvungna eller frivilliga, samtidigt som vi upprätthåller deras rättigheter .

”Men vi vet också att den yttre dimensionen inte ensam räcker utan en gemensam invandrings- och asylpolitik hemma. Vad är vårt delade ansvar inför detta globala fenomen?

”Europaparlamentet överväger de åtgärder som anges i pakten om migration och asyl och vi är redo att förhandla på ett pragmatiskt och konstruktivt sätt. Naturligtvis är detta en politiskt känslig fråga, men det är inte acceptabelt att oskyldiga människors öde ska vara beroende av valresultatet i våra medlemsländer.

”Vi måste sätta gemensamma standarder för mottagning av personer som anländer till våra stränder och för sjöräddningsoperationer. Vi kan inte längre skjuta upp tanke på lagliga kanaler för kontrollerad invandring, och vi måste arbeta tillsammans på humanitära korridorer och de verktyg som erbjuds av den gemensamma viseringspolitiken för att skydda människor som flyr för förföljelse och konflikter som har rätt till internationellt skydd. ”
 
Slutligen i internationella frågor uppmanade president Sassoli Europa att tala med en röst:
”Under president Bidens besök, att Europeiska unionen gjorde det klart att Atlanten är vårt gemensamma hav och att demokrati och rättsstatsprincipen är viktiga värden på båda stränderna.
 
”Jag vill också påminna er om behovet av att vara konsekvent och enad när det gäller Ryssland. Alla steg mot dialog med de ryska myndigheterna är välkomna, men för att vara effektiva måste det göras på EU-nivå. Vi måste prata med en röst. Vår svaghet är deras styrka. ”

Hela talet finns här.

Europeiska kommissionen

EU-stat: Kamp mot COVID-19, återhämtning, klimat och utrikespolitik

publicerade

on

I den årliga debatten om Europeiska unionen frågade ledamöterna kommissionens ordförande von der Leyen om EU: s mest omedelbara utmaningar, Plenarsammanträde  AFCO.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen inledde sitt andra tal i Europeiska unionen om att i den största globala hälsokrisen på ett sekel, den djupaste globala ekonomiska krisen på årtionden och den allvarligaste planetkrisen genom tiderna, ”valde vi att gå den tillsammans. Som ett Europa. Och vi kan vara stolta över det ”. Hon betonade att Europa är bland världsledande inom vaccinationsnivåer, samtidigt som hon delar hälften av sin vaccinproduktion med resten av världen. Nu är prioriteringen att påskynda global vaccination, fortsätta ansträngningarna i Europa och förbereda väl inför framtida pandemier.

Blickande framåt noterade hon att "digital är frågan om att göra eller bryta" och tillkännagav en ny European Chips Act, som sammanför Europas världsklass forskning, design och testkapacitet och samordnar EU och nationella investeringar i halvledare. När det gäller klimatförändringar klargjorde von der Leyen att "eftersom det är konstgjorda kan vi göra något åt ​​det". Hon framhöll att med Green Deal var EU den första stora ekonomin som presenterade omfattande lagstiftning på detta område och lovade att stödja utvecklingsländer genom att fördubbla finansieringen för biologisk mångfald och utfärda ytterligare 4 miljarder euro för klimatfinansiering fram till 2027 för att stödja deras gröna övergång.

Annons

När hon talade om utrikes- och säkerhetspolitik efterlyste hon en europeisk cyberförsvarspolitik och en ny europeisk cyberresilience -lag och tillkännagav ett toppmöte om europeiskt försvar som skulle hållas under det franska ordförandeskapet.

Manfred WEBER (EPP, DE) pekade på de sociala och ekonomiska konsekvenserna av COVID-19-krisen och sa att Europa snabbt måste skapa nya arbetstillfällen, även inom hälsosektorn där EU leder med COVID-19-vacciner. Han vädjade om ett nödprogram för handeln mellan EU och USA för transport- och rörlighets- och digitala sektorer och en plan för att minska byråkratin. Det europeiska försvaret bör stärkas med en snabb reaktionsstyrka och Europol förvandlas till ett europeiskt FBI, avslutade han.

Iratxe GARCÍA (S&D, ES) bedömde EU: s kamp mot pandemin och dess konsekvenser positivt: ”70% av befolkningen är vaccinerade, rörelsefriheten är återigen verklighet och NextGenerationEU -medel distribueras redan”. Övergången till en grön ekonomi är också på rätt spår, tillade hon, men "vi har inte gjort tillräckligt för att säkerställa medborgarnas välbefinnande" och noterade att krisen har förvärrat ojämlikheten och drabbat de mest utsatta hårdare.

Annons

Dacian CIOLOŞ (Renew, RO) klagade över att kommissionen alltför ofta har engagerat sig i diplomati med rådet istället för att delta i beslutsfattande med parlamentet. Han betonade att europeiska värderingar är grunden för vår union och uppmanade kommissionen att börja använda villkorsmekanismen som inrättades för att skydda EU: s budget från överträdelser av gällande rättsstatsprincip i nästan ett år men aldrig tillämpas- för att stoppa finansieringen illiberala rörelser i många delar av Europa där rättsligt oberoende urholkas, journalister mördas och minoriteter diskrimineras.

Philippe LAMBERTS (Greens/EFA, BE) krävde mer klimatambition: ”snabbare, högre, starkare: det är hög tid att tillämpa de olympiska målen på våra ansträngningar att rädda planeten”. Han bad också om förändringar i de finanspolitiska och sociala systemen för att säkerställa ett värdigt liv för alla. När det gäller utrikespolitik noterade Lamberts att endast genom att dela suveränitet kunde EU bli en ”tungviktare” på världsscenen och klargjorde att ”” Fortress Europe ”aldrig kommer att bli en respekterad geopolitisk aktör”. Slutligen beklagade han att EU -ländernas största oro över Afghanistan är att undvika att en afghaner sätter fötterna på europeiskt territorium.

EU -medborgare behöver inte "blommiga tal", de vill bara "lämnas ensamma", sade Jörg MEUTHEN (ID, DE). Han kritiserade kommissionens planer på "massiva utgifter" - för Green Deal, för återvinningsfonden, för "Fit for 55", som medborgarna skulle behöva betala för i slutändan. Han varnade för växande byråkrati och beklagade övergången till grön energi och bad om mer kärnkraft.

Raffaele FITTO (ECR, IT) varnade för att "NextGenerationEU -resurserna ensamma inte räcker till" och krävde en reform av stabilitetspakten. Han efterlyste också en ändring av reglerna för statligt stöd och en mer autonom handelspolitik. "Miljöövergången kan inte hanteras utan att ta hänsyn till vad som händer i världen och särskilt påverkan på vårt produktionssystem", tillade han. När det gäller rättsstatsprincipen och Polen fördömde Fitto "en politisk påläggning av en majoritet som inte respekterar enskilda staters kompetenser".

Enligt Martin SCHIRDEWAN (The Left, DE), Fru von der Leyen har berömt sig själv men inte levererat några svar på dagens problem. Han krävde att patentskyddet för vacciner skulle tas bort och beklagade att de tio rikaste miljardärerna i Europa har ökat sina förmögenheter ytterligare under pandemin medan ett av fem barn i EU växer upp i eller riskerar fattigdom.

högtalare

Ursula VON DER LEYEN, Europeiska kommissionens ordförande

Manfred WEBER (EPP, DE)

Iratxe GARCÍA PÉREZ (S&D, ES)

Dacian CIOLOŞ (Förnya, RO)

Philippe LAMBERTS (Gröna / EFA, BE)

Jörg MEUTHEN (ID, DE)

Raffaele FITTO (ECR, IT)

Martin SCHIRDEWAN (Vänster, DE)

Mer 

Fortsätt läsa

Klimatförändring

Tyskt val: Hungerstrejkare vill ha större åtgärder mot klimatförändringarna

publicerade

on

En grupp ungdomar är inne i den tredje veckan av en hungerstrejk i Berlin och hävdar att Tysklands politiska partier inte hanterar klimatförändringarna på ett adekvat sätt inför denna månads allmänna val., skriver Jenny Hill, Klimatförändring.

Demonstranterna - mellan 18 och 27 år - har lovat att fortsätta sin hungerstrejk tills de tre ledande kandidaterna som tävlar om att ersätta Angela Merkel kommer överens om att träffa dem.

Det finns en dämpad atmosfär bland de små tälten och handmålade banderoller nära tyska kansliet i Berlin.

Annons

De sex unga som har varit i hungerstrejk i mer än två veckor säger att de känner sig svaga.

Som 27 -åring är Jacob Heinze den äldsta av demonstranterna här (arrangörerna säger att fyra andra personer har anslutit sig till hungerstrejken utanför lägret). Han talar långsamt, uppenbarligen kämpar för att koncentrera sig, men sa till BBC att medan han är rädd för konsekvenserna av hans "obestämda hungerstrejk", är hans rädsla för klimatförändringar större.

"Jag har redan sagt till mina föräldrar och mina vänner att det finns en chans att jag inte kommer att se dem igen", sa han.

Annons

"Jag gör det här för att våra regeringar misslyckas med att rädda den unga generationen från en framtid som är bortom fantasi. Vilket är fruktansvärt. Vi kommer att möta krig om resurser som vatten, mat och mark och detta är redan en verklighet för många människor i världen. "

Med mindre än två veckor till Tysklands allmänna val kräver Jacob och hans demonstranter att de tre ledande kandidaterna ska ersätta Angela Merkel som tysk förbundskansler kommer och pratar med dem.

Hungerstrejkare efter klimatpolitiken i Berlin, 2021

Klimatförändringar är utan tvekan den största valfrågan här. Tyska politiker har påverkats av massgataprotesterna från unga klimataktivister de senaste åren, men sommarens dödliga översvämningar i västra landet har också fokuserat allmänhetens oro.

Trots det, säger hungerstrejkarna, föreslår inget av de viktigaste politiska partierna - inklusive Miljöpartiet - lämpliga åtgärder för att lösa problemet.

"Inget av deras program tar hänsyn till de faktiska vetenskapliga fakta hittills, särskilt inte faran med att tippa (stora irreversibla klimatförändringar) och det faktum att vi är väldigt nära att nå dem", säger taleskvinnan Hannah Luebbert.

Hon säger att demonstranterna vill att Tyskland inrättar en så kallad medborgarmöte - en grupp människor som valts för att återspegla alla delar av samhället - för att hitta lösningar.

"Klimatkrisen är också en politisk kris och kanske en kris i vår demokrati, eftersom uppläggningen med val vart fjärde år och det stora inflytandet från lobbyister och ekonomiska intressen inom våra parlament leder ofta till att ekonomiska intressen är viktigare än vår civilisation, vår överlevnad, säger Luebbert.

"Sådana medborgarstämmor påverkas inte av lobbyister och det är inte politiker där som är rädda för att inte bli omvalda, det är bara människor som använder sin rationalitet."

En vy över ett klimataktivisters läger nära Reichstag -byggnaden den 12 september 2021 i Berlin, Tyskland.
Hungerstrejkarna säger att ingen av kandidaterna gör tillräckligt för att förhindra en klimatkatastrof

Hungerstrejkarna säger att endast en av förbundskanslerkandidaterna - Annalena Baerbock från Miljöpartiet - har svarat, men att hon pratade med dem via telefon snarare än att möta deras krav på ett offentligt samtal. Hon har vädjat till dem att avsluta hungerstrejken.

Men gruppen - som lockar till sig ökande publicitet - har lovat att fortsätta, även om de erkänner nöd av sina familjer och vänner.

Trots det, säger Jacob, stöder hans mamma honom.

"Hon är rädd. Hon är riktigt, riktigt rädd men hon förstår varför jag tar de här stegen. Hon gråter varje dag och ringer varje dag och frågar mig, är det inte bättre att sluta? Och vi kommer alltid till den punkt där vi säger nej, det är nödvändigt att fortsätta, sa han.

"Det är verkligen nödvändigt att väcka människor över hela världen."

Fortsätt läsa

Afghanistan

Afghanistan: Europaparlamentariker diskuterar vad de ska göra härnäst

publicerade

on

Personer som är i riskzonen efter talibanernas övertagande av Afghanistan bör få hjälp, sa ledamöter i en debatt om landets framtid, världen.

Medlemmarna betonade behovet av att EU ska hjälpa människor att lämna landet säkert efter talibanernas återkomst till makten, under debatten den 14 september. "Alla som är i fokus för talibanerna - oavsett om de är aktivister, förespråkare för kvinnors rättigheter, lärare eller tjänstemän, journalister - vi måste se till att de kan komma till oss", säger Michael Gahler (EPP, Tyskland). " Han sa också att grannländerna måste få stöd för att hjälpa de ankommande flyktingarna.

Iratxe García Pérez (S&D, Spanien) sa att det är viktigt att titta på hur man stabiliserar landet och skyddar afghanernas rättigheter. ”Vi har etablerat ett centrum i Madrid för att stödja dem som arbetade med oss ​​i Afghanistan och deras familjer och relationer och vi måste göra mycket mer av detta och inrätta en ordentlig humanitär korridor som stöds av yttre åtgärder så att tusentals människor som är fortfarande i Afghanistan kan få nödvändiga visum och lämna landet säkert. ”

Annons

Mick Wallace (vänstern/Irland) beklagade det faktum att kampen mot terrorism har lett till att oskyldiga människor dödats eller tvingats migrera. "Europa måste nu ge hållbar tillflykt till dem som har flytt från den röra vi hjälpte till att skapa."

"Det vi har sett i Afghanistan är verkligen en tragedi för det afghanska folket, ett bakslag för väst och en potentiell spelväxlare för internationella relationer", säger utrikespolitiska chefen Josep Borrell.

"För att ha någon chans att påverka händelser har vi inget annat val än att engagera oss i talibanerna", tillade han och förklarade att engagemang inte betyder erkännande.

Annons
Några av talarna under debatten om situationen i Afghanistan
Några av talarna under debatten  

Andra parlamentsledamöter sa att det inte bara handlade om att få människor ur Afghanistan, utan också om att ta hand om dem som finns kvar i landet. "Vi måste säkra livet för afghanska förändringsskapare och civila aktivister och för att rädda miljoner som står inför fattigdom och hungersnöd", säger Petras Auštrevičius (Renew, Litauen). "Afghanistan bör inte ledas av radikala mulla, utan av de utbildade, fördomsfria och (de) orienterade mot afghanernas gemensamma bästa."

Jérôme Rivière (ID, Frankrike) tittade bortom Afghanistan på effekterna på EU. ”Medlemsstaterna måste skydda sig själva och skydda sin befolkning. Europas folk ska inte utsättas för mer migration som den som följde syrisk konflikt. Precis som du är jag bekymrad över civila och kvinnors öde i Afghanistan och jag gillar inte att se islamisterna ta makten, men jag vägrar ytterligare en migrationsvåg från Afghanistan. ”

Tineke Strik (Gröna/EFA, Nederländerna) föreslog att det är dags att reflektera och lära av detta debakel för att skapa en starkare och effektiv utrikespolitik. ”Det afghanska folket står inför en enorm humanitär katastrof, brist på mat, vatten och andra grundläggande behov. Det afghanska folket räknade med oss. Så låt oss göra vad vi kan för att skydda dem mot Taliban-terrorn, säger hon och efterlyser EU-samordnade evakueringar, humanitära visum och tillgång till bistånd. "Hjälp folket och förhindra alla typer av erkännande av talibanerna så länge mänskliga rättigheter är i fara", sa hon.


Anna Fotyga (ECR, Polen) efterlyste en multilateral, internationell strategi för Afghanistan, som man gjorde för 20 år sedan: ”Jag tror att multilateralism är sättet att lösa detta problem. Nu måste vi ha så breda insatser som möjligt och en konkret strategi för Afghanistan. ”

Genomgång 

Pressmeddelanden 

Multimedia Center 

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend