Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Sassoli: 'Människors rättigheter är måttet på allt'

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 26 juni åkte parlamentets president till heliga stolen för att träffa påven Frans (avbildad) och Vatikanstaten Statssekreterare, Hans Eminence-kardinal Pietro Parolin. Konversationen med den Helige Fadern fokuserade på behovet av att skydda de svagaste och mest utsatta: människors rättigheter är måttet på alla saker. Den europeiska återhämtningen kommer bara att lyckas om den leder till en minskning av ojämlikheten.

Många frågor på den internationella och europeiska agendan behandlades med utrikesminister Parolin och vice statssekreterare Paul Gallagher, inklusive situationen i Medelhavet, Afrika, västra Balkan och anslutningsprocessen och östra grannskapet. Särskilt fokus gavs europeiska insatser för att göra vacciner tillgängliga i låginkomstländer, särskilt i Afrika.

Videofilmer från besöket finns tillgängliga här.

Annons

Europaparlamentet

Sassoli sjukhus med lunginflammation - "hans tillstånd är bra"

publicerade

on

I ett uttalande som släpptes i kväll (20 september) meddelades att Europaparlamentet David Sassoli hade förts till sjukhus med lunginflammation. 

Uttalande för Europaparlamentets ordförande: ”Europaparlamentets ordförande David Sassoli fördes till Hôpital Civil i Strasbourg onsdagen den 15 september. Efter nödvändiga medicinska undersökningar fick han diagnosen lunginflammation och behandlades omedelbart. Han är i bra skick. ” Uttalande av Roberto Cuillo, talesman för president Sassoli.

Sassoli var i Strasbourg för Europaparlamentets plenarsession, som följdes av tre dagars möten med medborgarpanelen som en del av konferensen om Europas framtid. 

Annons

Italienska kommissionären Paolo Gentiloni skickade kramar.

Ledare för Europeiska folkpartiet Manfred Weber MEP önskade honom en snabb återhämtning. 

Annons

Fortsätt läsa

Europaval

Ryskt pro-Putins parti vinner majoritet efter tillslag: fiender gråter illa

publicerade

on

By

Rysslands regerande parti United Russia, som stöder president Vladimir Putin (avbildad), behöll sin parlamentariska majoritet efter ett val och ett omfattande angrepp mot dess kritiker, men motståndarna påstod att det var omfattande bedrägerier, skriva Andrew Osborn, Gabrielle Tétrault-Farber, Maria Tsvetkova, Polina Nikolskaya och Tom Balmforth.

Med 85% av omröstningarna som räknades idag (20 september), sade centrala valkommissionen att Förenade Ryssland hade vunnit nästan 50% av rösterna, med sin närmaste rival, kommunistpartiet, på knappt 20%.

Även om det uppgår till en eftertrycklig officiell vinst, är det en något svagare prestation för Förenade Ryssland än vid förra riksdagsvalet 2016, då partiet vann drygt 54% av rösterna.

Annons

En obehag över år med vacklande levnadsstandard och anklagelser om korruption från fängslade Kremlkritikern Alexei Navalny har tappat lite stöd, förvärrad av en taktisk omröstningskampanj som organiserades av Navalnys allierade.

Kremlkritiker, som påstod storskaliga omröstningar, sa att valet i alla fall var en bluff.

Förenade Ryssland skulle ha klarat sig mycket sämre i en rättvis tävling, med tanke på ett angrepp före valet som förbjöd Navalnys rörelse, hindrade hans allierade från att köra och riktade sig mot kritiska medier och icke-statliga organisationer, sa de.

Annons

Valmyndigheterna sa att de hade ogiltigförklarat några resultat på röstningsstationer där det hade varit uppenbara oegentligheter och att den totala tävlingen hade varit rättvis.

Resultatet ser osannolikt ut att förändra det politiska landskapet, med Putin, som har varit vid makten som president eller premiärminister sedan 1999, fortfarande dominerar inför nästa presidentval 2024.

Putin har ännu inte sagt om han kommer att ställa upp. Han skulle tala idag efter 1000 GMT.

Den 68-årige ledaren är fortfarande en populär figur med många ryssar som krediterar honom med att stå upp mot väst och återställa nationens stolthet.

De nästan fullständiga resultaten visade att kommunistpartiet slutade tvåa, följt av det nationalistiska LDPR -partiet och Fair Russia -partiet med drygt 7% vardera. Alla tre partierna brukar stödja Kreml i de flesta nyckelfrågor.

Ett nytt parti som heter "Nya människor", tycktes ha pressat sig in i parlamentet med drygt 5%.

Vid ett festligt sammanträde i Förenade Rysslands högkvarter som sändes på statlig tv ropade Moskvas borgmästare Sergej Sobyanin, en allierad till den ryska ledaren: "Putin! Putin! Putin!" till en flaggviftande skara som ekade hans sång.

Medlemmar i en lokal valkommission tömmer en röstlåda innan de börjar räkna röster under ett tredagars parlamentsval i staden Vladivostok i Ryssland den 19 september 2021. REUTERS/Tatiana Meel INGA RESALES. INGA ARKIV
Medlemmar i en lokal valkommission tömmer en röstlåda efter valrundorna stängdes under ett tre dagar långt parlamentsval, på en vallokal inne i Kazanskys järnvägsterminal i Moskva, Ryssland 19 september 2021. REUTERS/Evgenia Novozhenina
Medlemmar i en lokal valkommission räknar omröstningar på en vallokal inne i Kazanskys järnvägsterminal efter att röstningarna stängts under ett tre dagar långt parlamentsval i Moskva, Ryssland 19 september 2021. REUTERS/Evgenia Novozhenina

Medlemmar i en lokal valkommission tömmer en röstlåda efter valrundorna stängdes under ett tre dagar långt parlamentsval, på en vallokal inne i Kazanskys järnvägsterminal i Moskva, Ryssland 19 september 2021. REUTERS/Evgenia Novozhenina

Navalnys allierade, som avtjänar fängelsestraff för villkorskränkningar som han förnekar, hade uppmuntrat till taktisk omröstning mot Förenade Ryssland, ett system som utgjorde stöd för den kandidat som mest sannolikt kommer att besegra det i ett visst valkrets. Läs mer.

I många fall hade de rekommenderat människor att hålla näsan och rösta kommunist. Myndigheterna hade försökt blockera initiativet online.

Centralvalskommissionen var långsam med att släppa data från online -omröstning i Moskva, där Förenade Ryssland traditionellt inte klarar sig lika bra som i andra regioner bland tecken på att det kan ha tappat några platser i huvudstaden.

Golos, en valvakthund som anklagades av myndigheterna för att vara en utländsk agent, registrerade tusentals kränkningar, inklusive hot mot observatörer och valsedlar, uppenbara exempel på dessa som sprids på sociala medier. Några individer fångades på kameran och lade ner röster i urnor.

Centrala valkommissionen sa att den hade registrerat 12 fall av valsedlar i åtta regioner och att resultaten från dessa vallokaler skulle ogiltigförklaras.

Förenade Ryssland innehöll nästan tre fjärdedelar av den avgående statsdumans 450 platser. Denna dominans hjälpte Kreml att genomföra konstitutionella förändringar förra året som gör att Putin kan köra ytterligare två mandatperioder som president efter 2024 och eventuellt stanna vid makten fram till 2036.

Navalnys allierade hindrades från att ställa upp i valet efter att hans rörelse förbjöds i juni som extremist. Andra oppositionspersoner hävdar att de var riktade mot smutsiga trick -kampanjer. Läs mer.

Kreml förnekar en politiskt driven attack och säger att enskilda åtalas för brott mot lagen. Både det och Förenade Ryssland förnekade någon roll i registreringsprocessen för kandidater.

"En dag kommer vi att bo i ett Ryssland där det kommer att vara möjligt att rösta på bra kandidater med olika politiska plattformar", skrev Navalnyas allierade Leonid Volkov på Telegram messenger innan vallokalerna stängde på söndag.

En pensionär i Moskva som gav sitt namn endast som Anatoly sa att han röstade Förenade Ryssland för att han var stolt över Putins ansträngningar att återställa det som han ser som Rysslands rättmätiga stormaktstatus.

"Länder som USA och Storbritannien respekterar oss mer eller mindre nu som de respekterade Sovjetunionen på 1960- och 70-talen. ... Angelsaxerna förstår bara kraftspråket", sa han.

Eftersom det officiella valdeltagandet rapporterades vara cirka 47%, fanns det tecken på utbredd apati.

"Jag ser inte vitsen med att rösta", sa en frisör i Moskva som gav henne namnet Irina. "Allt är bestämt för oss i alla fall."

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

EU-stat: Kamp mot COVID-19, återhämtning, klimat och utrikespolitik

publicerade

on

I den årliga debatten om Europeiska unionen frågade ledamöterna kommissionens ordförande von der Leyen om EU: s mest omedelbara utmaningar, Plenarsammanträde  AFCO.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen inledde sitt andra tal i Europeiska unionen om att i den största globala hälsokrisen på ett sekel, den djupaste globala ekonomiska krisen på årtionden och den allvarligaste planetkrisen genom tiderna, ”valde vi att gå den tillsammans. Som ett Europa. Och vi kan vara stolta över det ”. Hon betonade att Europa är bland världsledande inom vaccinationsnivåer, samtidigt som hon delar hälften av sin vaccinproduktion med resten av världen. Nu är prioriteringen att påskynda global vaccination, fortsätta ansträngningarna i Europa och förbereda väl inför framtida pandemier.

Blickande framåt noterade hon att "digital är frågan om att göra eller bryta" och tillkännagav en ny European Chips Act, som sammanför Europas världsklass forskning, design och testkapacitet och samordnar EU och nationella investeringar i halvledare. När det gäller klimatförändringar klargjorde von der Leyen att "eftersom det är konstgjorda kan vi göra något åt ​​det". Hon framhöll att med Green Deal var EU den första stora ekonomin som presenterade omfattande lagstiftning på detta område och lovade att stödja utvecklingsländer genom att fördubbla finansieringen för biologisk mångfald och utfärda ytterligare 4 miljarder euro för klimatfinansiering fram till 2027 för att stödja deras gröna övergång.

Annons

När hon talade om utrikes- och säkerhetspolitik efterlyste hon en europeisk cyberförsvarspolitik och en ny europeisk cyberresilience -lag och tillkännagav ett toppmöte om europeiskt försvar som skulle hållas under det franska ordförandeskapet.

Manfred WEBER (EPP, DE) pekade på de sociala och ekonomiska konsekvenserna av COVID-19-krisen och sa att Europa snabbt måste skapa nya arbetstillfällen, även inom hälsosektorn där EU leder med COVID-19-vacciner. Han vädjade om ett nödprogram för handeln mellan EU och USA för transport- och rörlighets- och digitala sektorer och en plan för att minska byråkratin. Det europeiska försvaret bör stärkas med en snabb reaktionsstyrka och Europol förvandlas till ett europeiskt FBI, avslutade han.

Iratxe GARCÍA (S&D, ES) bedömde EU: s kamp mot pandemin och dess konsekvenser positivt: ”70% av befolkningen är vaccinerade, rörelsefriheten är återigen verklighet och NextGenerationEU -medel distribueras redan”. Övergången till en grön ekonomi är också på rätt spår, tillade hon, men "vi har inte gjort tillräckligt för att säkerställa medborgarnas välbefinnande" och noterade att krisen har förvärrat ojämlikheten och drabbat de mest utsatta hårdare.

Annons

Dacian CIOLOŞ (Renew, RO) klagade över att kommissionen alltför ofta har engagerat sig i diplomati med rådet istället för att delta i beslutsfattande med parlamentet. Han betonade att europeiska värderingar är grunden för vår union och uppmanade kommissionen att börja använda villkorsmekanismen som inrättades för att skydda EU: s budget från överträdelser av gällande rättsstatsprincip i nästan ett år men aldrig tillämpas- för att stoppa finansieringen illiberala rörelser i många delar av Europa där rättsligt oberoende urholkas, journalister mördas och minoriteter diskrimineras.

Philippe LAMBERTS (Greens/EFA, BE) krävde mer klimatambition: ”snabbare, högre, starkare: det är hög tid att tillämpa de olympiska målen på våra ansträngningar att rädda planeten”. Han bad också om förändringar i de finanspolitiska och sociala systemen för att säkerställa ett värdigt liv för alla. När det gäller utrikespolitik noterade Lamberts att endast genom att dela suveränitet kunde EU bli en ”tungviktare” på världsscenen och klargjorde att ”” Fortress Europe ”aldrig kommer att bli en respekterad geopolitisk aktör”. Slutligen beklagade han att EU -ländernas största oro över Afghanistan är att undvika att en afghaner sätter fötterna på europeiskt territorium.

EU -medborgare behöver inte "blommiga tal", de vill bara "lämnas ensamma", sade Jörg MEUTHEN (ID, DE). Han kritiserade kommissionens planer på "massiva utgifter" - för Green Deal, för återvinningsfonden, för "Fit for 55", som medborgarna skulle behöva betala för i slutändan. Han varnade för växande byråkrati och beklagade övergången till grön energi och bad om mer kärnkraft.

Raffaele FITTO (ECR, IT) varnade för att "NextGenerationEU -resurserna ensamma inte räcker till" och krävde en reform av stabilitetspakten. Han efterlyste också en ändring av reglerna för statligt stöd och en mer autonom handelspolitik. "Miljöövergången kan inte hanteras utan att ta hänsyn till vad som händer i världen och särskilt påverkan på vårt produktionssystem", tillade han. När det gäller rättsstatsprincipen och Polen fördömde Fitto "en politisk påläggning av en majoritet som inte respekterar enskilda staters kompetenser".

Enligt Martin SCHIRDEWAN (The Left, DE), Fru von der Leyen har berömt sig själv men inte levererat några svar på dagens problem. Han krävde att patentskyddet för vacciner skulle tas bort och beklagade att de tio rikaste miljardärerna i Europa har ökat sina förmögenheter ytterligare under pandemin medan ett av fem barn i EU växer upp i eller riskerar fattigdom.

högtalare

Ursula VON DER LEYEN, Europeiska kommissionens ordförande

Manfred WEBER (EPP, DE)

Iratxe GARCÍA PÉREZ (S&D, ES)

Dacian CIOLOŞ (Förnya, RO)

Philippe LAMBERTS (Gröna / EFA, BE)

Jörg MEUTHEN (ID, DE)

Raffaele FITTO (ECR, IT)

Martin SCHIRDEWAN (Vänster, DE)

Mer 

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend