Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

EU:s regler tvingar fram mer skattetransparens för multinationella företag

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Från och med oktober 2021 finns Panama på EU:s lista över icke-samarbetsvilliga jurisdiktioner för skatteändamål.

Multinationella företag kommer att behöva offentliggöra hur mycket skatt de betalar i varje EU-land, vilket kommer att öka kontrollen av deras skattepraxis, Samhället.

Den 11 november kommer parlamentsledamöterna att rösta om ett provisoriskt avtal med rådet som skulle ålägga företag med en årlig inkomst på mer än 750 miljoner euro och med verksamhet i mer än ett land att deklarera de vinster de har gjort, den betalda bolagsskatten och antal anställda i varje EU-land för föregående räkenskapsår.

Företagen kommer också att behöva publicera detaljer om sina vinster, personal och skatter i vissa länder utanför EU, inklusive länder som inte samarbetar med EU i skattefrågor och de som inte uppfyller alla standarder men har åtagit sig att reformera. EU behåller listor över jurisdiktionerna i de två kategorierna, som den granskar regelbundet.

Annons

Syftet med de nya reglerna är att belysa mer var multinationella företag betalar skatt och göra det svårare för dem att undvika att betala sin beskärda del.

Varför skattetransparens är viktig

Ledamöterna har krävt införandet av offentlig land-för-land-rapportering av företag sedan ett antal skandaler i mitten av 2010-talet avslöjade att många multinationella företag flyttar vinster till länder där de kanske har få anställda och verksamhet, men där de åtnjuter förmånlig skatt behandling.

I praktiken innebär detta att multinationella företag betalar mindre skatt på bekostnad av länder som kämpar för att finansiera investeringar eller sociala förmåner.

Annons

Förbättrad transparens borde leda till att stora företag ställs inför fler frågor om sin inställning till att betala skatt.

Lång tid på gång

Europaparlamentet gav rekommendationer 2015 för regler för att ålägga företag att redovisa vinster och skatter per land. Europeiska kommissionen föreslog lagstiftning 2016, men medan parlamentet antog sin ståndpunkt i juli 2017, framstegen med ärendet i ministerrådet gick långsamt och förhandlingarna mellan medlagstiftarna inleddes först 2021. En provisorisk överenskommelse nåddes i juni 2021.

"Detta resultat är en stor framgång för Europaparlamentet, eftersom det var Europaparlamentet som krävde detta och förde det till bordet", sade den österrikiska S&D-ledamoten. Evelyn Regner (S&D, Österrike), en av de parlamentsledamöter som förhandlar på parlamentets vägnar i kommentarer om den provisoriska affären. Hon sa att reglerna är viktiga för medborgarna eftersom de kan ge större skatterättvisa om var skatter betalas.

De nya reglerna kommer inte att tvinga multinationella företag att avslöja sina vinster och skatter i varje land över hela världen: företagen kommer fortfarande att tillåtas att avslöja aggregerade siffror för länder som inte är EU-medlemmar och inte finns på EU:s listor över icke-samarbetsvilliga länder och länder som har förbundit sig till skattereformer. Men parlamentets förhandlare säger att reglerna kan stärkas ytterligare efter att kommissionen genomfört en översyn av lagstiftningens inverkan minst fyra år efter dess genomförande.

"Det är bara början på en resa, inte slutet... Det här är en milstolpe, från denna erövrade mark kan vi fortsätta framåt", sa den spanska S&D-medlemmen Iban García del Blanco, den andra ledamoten som förhandlade på parlamentets vägnar.

Läs mer 

Dela den här artikeln:

Gemensamma jordbrukspolitiken (CAP)

Reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken får slutgiltigt godkännande från parlamentsledamöterna

publicerade

on

På tisdagen (23 november) gav parlamentet grönt ljus till EU:s nya jordbrukspolitik. Denna reformerade version syftar till att vara grönare, rättvisare, mer flexibel och transparent, AGRI, Plenarsammanträde.

Under förhandlingarna om lagstiftningsreformpaketet insisterade parlamentsledamöterna på att en förstärkning av den biologiska mångfalden och att följa EU:s miljö- och klimatlagar och åtaganden kommer att vara nyckeln till genomförandet av den reformerade gemensamma jordbrukspolitiken (CAP), som träder i kraft 2023. Medan kommissionen kommer att bedöma om de nationella strategiska planerna för den gemensamma jordbrukspolitiken är i linje med dessa åtaganden, måste jordbrukarna följa klimat- och miljövänliga metoder. Medlemsstaterna kommer att vara skyldiga att se till att minst 35 % av landsbygdsutvecklingsbudgeten och minst 25 % av direktstöden kommer att ägnas åt miljö- och klimatåtgärder.

Mer stöd till små gårdar och unga jordbrukare

Ledamöterna såg till att minst 10 % av direktstöden kommer att användas för att stödja små och medelstora jordbruk och att minst 3 % av den gemensamma jordbrukspolitikens budget kommer att gå till unga jordbrukare. De insisterade också på att en krisreserv med en årlig budget på 450 miljoner euro (i löpande priser) kommer att vara permanent redo att hjälpa jordbrukare med pris- eller marknadsinstabilitet.

Annons

Mer transparens och bättre efterlevnad av arbetsregler

Som ett resultat av parlamentets påtryckningar kommer EU:s arbetsregler inom jordbrukssektorerna att övervakas bättre och överträdelser bestraffas tack vare samarbetet mellan nationella arbetsinspektörer och utbetalande organ för den gemensamma jordbrukspolitiken.

Information om slutmottagare av EU-stöd kommer att bli mer transparent tack vare ett EU-datautvinningsverktyg, som medlemsländerna får tillgång till och som hjälper till att identifiera risken för bedrägeri genom att korskontrollera information i offentliga databaser.

Annons

Förordningen om strategiplaner antogs med 452 röster för, 178 mot och 57 nedlagda röster, den "horisontella förordningen" med 485 röster för, 142 mot och 61 nedlagda röster och "förordningen om den gemensamma marknadsorganisationen" med 487 för, 130 emot och 71 nedlagda röster.

Föredragande för "förordningen om strategiska planer" Peter Jahr (EPP, DE) sade: "Genom att godkänna reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken garanterar vi planeringssäkerhet inte bara för medlemsländerna utan framför allt för våra europeiska jordbrukare. Vi har sett till att denna gemensamma jordbrukspolitik är mer hållbar, transparent och förutsägbar. Den nya leveransmodellen kommer att minska jordbrukspolitikens byråkratiska börda på jordbrukarna. Vår omröstning i dag har visat att vi vill skydda och främja familjegårdar, människorna som underhåller och bevarar vårt kulturlandskap.”

Föredragande för den "horisontella förordningen" ulrike Müller (RE, DE) sade: "Idag är en historisk dag för den nya gemensamma jordbrukspolitiken, en dag då vi går mot en mer miljöambitiös, socialt medveten och resultatinriktad jordbrukspolitik. Den nya leveransmodellen kommer att säkerställa att den gemensamma jordbrukspolitikens fokus kommer att ligga mer på att uppnå sina mål och mindre på att helt enkelt följa reglerna. Vi såg också till att betalningar inom den gemensamma jordbrukspolitiken är mer transparenta och att EU:s ekonomiska intressen skyddas bättre. Den här gemensamma jordbrukspolitiken kommer verkligen att bli en framgång.”

Föredragande för "förordningen om den gemensamma organisationen av marknaden" Eric Andrieu (S&D, FR) sade: "För första gången på mer än 30 år, tack vare den gemensamma organisationen av marknaden i reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken, kommer de reformer som godkändes i dag att innebära mer marknadsreglering än avreglering. Vi kan vara stolta över hur långt vi har kommit, för de framsteg som gjorts är viktiga för jordbrukarna, för sektorn och för konsumenterna. Den gemensamma marknadsorganisationen är verkligen ett första steg i rätt riktning.”

Nästa steg

Nuvarande GJP-regler förlängdes efter den 31 december 2020 och ersattes av övergångsregler till slutet av 2022. När de godkänts av rådet kommer de nya reglerna att gälla från och med den 1 januari 2023.

Mer 

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Artificiell intelligens

AI: "Vi måste agera snabbt för att förverkliga EU:s potential"

publicerade

on

EU skulle kunna sätta globala standarder för artificiell intelligens (AI), men för att skörda dess fördelar måste reglerna komma snabbt och vara flexibla, sa Axel Voss (avbildad), ledamoten som ansvarar för en rapport om AI, Samhället.

"Vi måste vara medvetna om att AI är av extremt strategisk relevans," sa Axel Voss (EPP, Tyskland) I detta Facebook live-intervju. MEP vägleder rapporten från särskild kommitté för artificiell intelligens i en digital tidsålder genom Europaparlamentet.

Med erkännande av teknikens betydelse inrättade parlamentet en kommitté för att fokusera på AI, lära sig hur det kan påverka EU:s ekonomi, ta reda på om olika länders tillvägagångssätt och komma med förslag på framtida lagstiftning.

Utkastet till betänkande, presenterades för utskottet den 9 november 2021, säger att EU bör fokusera på AI:s enorma potential. Rapportförfattaren Voss sa att denna teknik kan spela en nyckelroll inom områden som klimatförändringar, hälsosektorn och EU:s konkurrenskraft.

Annons

Läs mer om vad AI är och hur det används.

Kan EU bli en större AI-aktör?

EU hamnar på efterkälken i det globala teknikkapplöpningen och om det vill förbli en ekonomisk och global makt, säger rapporten, bör det bli en global makt inom AI. Om EU inte agerar snabbt och modigt kommer det att sluta bli en "digital koloni" av Kina, USA och andra stater och riskera att förlora sin politiska stabilitet, sociala trygghet och individuella friheter, står det i rapporten. Dessutom kan framväxande teknologier leda till ett globalt maktskifte bort från västvärlden.

Annons

EU:s misslyckande med att kommersialisera tekniska innovationer betyder att "våra bästa idéer, talang och företag" går någon annanstans, enligt rapporten. Voss varnade för att möjligheternas fönster håller på att stängas och sa att EU måste "koncentrera sig, prioritera, investera".

Europa borde koncentrera sig mer på affärsmodeller som skulle möjliggöra omvandling av forskning till produkter, säkerställa en konkurrenskraftig miljö för företag och förhindra kompetensflykt. Endast 8 av de 200 bästa digitala företagen är baserade i EU.

Vikten av data

Data är avgörande för utvecklingen av AI. "Om vi ​​tror att vi kan konkurrera i världen utan att tillhandahålla data, då är vi ute," sa Voss. "Vi borde fokusera mer på hur vi kan tillhandahålla data, inklusive personuppgifter."

"Alltför många människor tror att vi inte kan öppna GDPR just nu", vilket innebär en brist på data för EU-industrin, sa han. GDPR sätter en global standard, sa Voss, "men inte med tankesättet att om vi har nått en gyllene standard kan vi inte ändra den längre: du stannar bara i första hand om du alltid förbättrar dig."

"De stora insamlarna av data finns i Kina eller USA. Om vi ​​vill göra något åt ​​det här måste vi göra något väldigt snabbt eftersom hastighet är en konkurrensfråga på det här området."

Demokrati och mänskliga rättigheter

EU är "van vid att sätta standarder och kombinera dem med grundläggande rättigheter, med europeiska grundläggande värderingar. Det här är vad vi kan leverera och jag skulle också säga att detta är något som världen också behöver", sa han.

Voss tror att EU kan minska riskerna AI kan innebära för mänskliga rättigheter och demokrati när det missbrukas, som i vissa auktoritära stater, "om vi gör detta pragmatiskt".

Han varnar för ett ideologiskt förhållningssätt. ”Om vi ​​koncentrerar oss på att kombinera den här tekniken med våra europeiska kärnvärden och inte överbelastar vår industri och våra företag, har vi goda chanser att lyckas."

Läs mer om vad parlamentet vill angående AI-regler.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Europaparlamentet

Europas framtid: Medborgarnas paneler tar ordet

publicerade

on

Medborgarnas paneler kommer att träffas under de kommande månaderna för att diskutera EU: s framtid och komma med rekommendationer. Få reda på mer, EU-frågor.

Konferensen om Europas framtid sätter människor i centrum för diskussionen om hur EU bör utvecklas för att möta framtida utmaningar. Medborgarnas paneler har en viktig roll att spela: de kommer att diskutera idéer från händelser i hela EU och förslag som lämnas in genom Konferensplattform och kommer att göra rekommendationer som ska diskuteras med EU -institutioner och andra intressenter.

Vem deltar?

Det finns fyra europeiska medborgarpaneler, var och en med 200 medborgare. Panelmedlemmar har valts slumpmässigt, men på ett sätt som speglar EU: s mångfald. Till exempel kommer det att finnas lika många män och kvinnor i varje panel samt en proportionell representation av européer från stad och landsbygd. Unga mellan 16 och 25 år kommer att utgöra en tredjedel av medlemmarna.

Annons

Vad kommer att diskuteras?

Varje panel kommer att behandla några av de ämnen som människor har blivit inbjudna att föreslå idéer om:

  • Starkare ekonomi, social rättvisa och jobb/utbildning, kultur, ungdom, sport/digital transformation;
  • Europeisk demokrati/värderingar och rättigheter, rättsstatsprincipen, säkerhet;
  • klimatförändringar, miljö/hälsa och;
  • EU i världen/migration.


Panelmedlemmar kommer att kunna ta upp ytterligare frågor. Oberoende experter kommer att finnas tillgängliga vid mötena för att ge råd.

Annons

När kommer medborgarnas paneler att träffas?

Var och en av panelerna kommer att träffas tre gånger. De första sessionerna ägde rum under fyra helger mellan 17 september och 17 oktober i parlamentets lokaler i Strasbourg. Den andra sessionen kommer att äga rum online i november och den tredje sessionen kommer att hållas i december och januari i städer över hela EU, om hälsosituationen tillåter.

Schemat för de fyra medborgarnas paneler

PanelämnenFörsta sessionenAndra sessionenTredje sessionen
1Starkare ekonomi, social rättvisa och jobb /utbildning, kultur, ungdom, sport /digital transformation17-19 September5-7 november3-5 december (Dublin)
2Europeisk demokrati/värderingar och rättigheter, rättsstatsprincipen, säkerhet24-26 September12-14 november10-12 december (Florens)
3Klimatförändringar, miljö/ hälsa1-3 oktober19-21 november7-9 januari (Warszawa)
4EU i världen/migration15-17 oktober26-28 november14-16 januari (Maastricht)

Vad blir resultatet?

Paneler kommer att formulera rekommendationer som kommer att diskuteras vid konferensens plenarmöte som sammanför medborgare, företrädare för EU -institutioner och nationella parlament samt andra intressenter. Tjugo representanter från varje panel kommer att delta i konferensplenarierna och presentera resultatet av panelernas arbete.

Panelernas rekommendationer kommer att ingå i den slutliga konferensrapporten, som kommer att utarbetas våren 2022 av konferensens styrelse. Styrelsen består av representanter för Europaparlamentet, rådet och kommissionen - de institutioner som kommer att behöva följa upp slutsatserna - samt observatörer från alla konferensens intressenter. Rapporten kommer att upprättas i fullständigt samarbete med konferensens plenum och måste godkännas.

Hur följer man panelernas arbete?

Panelsessioner där alla medlemmar träffas kommer att streamas online. Du kommer att kunna hitta mer information om dem på konferensplattformen. 

Konferens om eurons framtidpe

Konferens om Europas framtid: vad är det och hur fungerar det?

Europas framtid: Konferensplenum börjar med förväntningar på förändring

Konferens om Europas framtid: kampanjmaterial

Konferens om Europas framtid: tid för dina idéer

Europas framtid: människors idéer vid konferensens plenarmöte

Europas framtid: medborgarnas paneler tar ordet 

Europas framtid: medborgarna diskuterar utrikespolitik och migration

Européerna debatterar hur man stärker demokrati och rättsstatsprincipen

Europas framtid: Européerna diskuterar ekonomi, jobb, utbildning i Strasbourg

Europas framtid: klimatförändringar, miljö, health

"Dags att öppna upp för medborgarna": Konferens om Europas framtid

Konferens om Europas framtid: låt din röst höras

Konferens om Europas framtid: lansering av den flerspråkiga digitala plattformen

Konferens om Europas framtid: förberedelserna fortsätter

Europadagen: upptäck Europeiska unionen den 9 maj 2021

Konferens om Europas framtid: lansering av medborgarplattformen den 19 april

Bygga morgondagens Europa: EU banar väg för en konferens om Europas framtid

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend