Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Kommer upp i plenum: Hedra Sassoli, ny president, franska prioriteringar för EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ledamöterna kommer att hedra parlamentets president David Sassoli, som gick bort den 11 januari, välja en ny president och diskutera det franska EU-ordförandeskapets planer under det första plenarsammanträdet 2022. EU-frågor.

Hyllning till president Sassoli

I kväll (17 januari) kommer parlamentet hylla Parlamentets ordförande David Sassoli, som gick bort tidigare i veckan, vid en ceremoni i Strasbourg. Rådets ordförande Charles Michel, kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Frankrikes president Emmanuel Macron och Italiens tidigare premiärminister och före detta parlamentsledamot Enrico Letta, samt politiska gruppledare, kommer att tala under ceremonin. Sassoli hade varit ledamot av parlamentet sedan 2009 och valdes till president i juli 2019 för den första halvan av denna valperiod.

Presidentval

På tisdag (18 januari) kommer riksdagen välja sin nya president under andra hälften av denna valperiod. Kandidater till posten föreslås av antingen en politisk grupp eller en grupp med minst 36 ledamöter. Det kan finnas upp till fyra omröstningar; den sista är mellan de två kandidater som har fått flest röster i den tredje omgången. För att vinna behöver en kandidat en majoritet av de avgivna giltiga rösterna. Den nyvalda presidenten kommer att presidera över valet av de återstående ledamöterna av parlamentets presidium, som äger rum tisdag och onsdag (19 januari).

Det franska ordförandeskapets prioriteringar

På onsdag kommer parlamentsledamöterna att diskutera de politiska prioriteringarna för Frankrikes rådsordförandeskap för de kommande sex månaderna med Frankrikes president Macron. Viktiga filer inkluderar de nya lagen om digitala tjänster och digitala marknader, inrättandet av en koldioxidavgift för import från länder med lägre ambitioner om klimatåtgärder och regler om minimilöner. Läs också här vad franska parlamentsledamöter förväntar sig av sitt lands ordförandeskap.

Annons

Digitala tjänster

Parlamentet kommer också att diskutera förslaget till lagen om digitala tjänster på onsdag och rösta om dess ståndpunkt en dag senare. Lagen syftar till att skapa regler för hur man kan hantera olagligt innehåll online och göra plattformar ansvariga för sina algoritmer.

Hälsoförbundet

Parlamentet förväntas godkänna ett provisoriskt avtal med rådet om att bygga en Europeiska hälsounionen på onsdag. Den innehåller ett förslag om att utöka befogenheterna för Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Djurtransporter

På torsdag kommer parlamentsledamöter att debattera och rösta om hur man kan förbättra djurens välbefinnande under transport. Parlamentets Undersökningskommittén om skydd av djur under transport (ANIT) funnit att EU:s regler inte alltid följs i medlemsländerna och inte fullt ut tar hänsyn till djurens olika transportbehov. Läs mer i vår intervju med ANIT ordförande Tilly Metz.

Resultat från rådets toppmöte

Ledamöterna kommer att diskutera slutsatserna från rådets toppmöte i december med rådets ordförande Michel på onsdag. Toppmötet behandlade frågor som EU:s svar på covid-19-pandemin, stigande energipriser samt säkerhets- och försvarsfrågor.

Följ plenarsessionen 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend