Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

President Metsola: "Se till att din röst hörs" 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Parlamentets ordförande Roberta Metsola svarade på frågor live på sociala medier om hälsa, klimatförändringar och ojämlikhet. Ta reda på vad hon hade att säga.

I en liveintervju på Facebook den 8 februari, Roberta Metsola, nyligen vald till Europaparlamentets ordförande, pratade om resultaten av den senaste Eurobarometer opinionsundersökning, folkhälsa, bekämpa klimatförändringar, fattigdom och ojämlikhet, främja mer inkluderande lagstiftning och stärka parlamentets roll i EU.

Europeans’ priorities: Public health, climate and tackling poverty

Enligt Eurobarometerundersökningen som publicerades den 8 februari vill EU-medborgare att Europaparlamentet ska prioritera folkhälsan. EU har inte så mycket kompetens inom hälsoområdet, men Metsola sa att när det gällde gick EU samman för att skaffa utrustning och vaccin, så att alla EU-medborgare hade lika tillgång. "Europaparlamentet låg i framkant och ledde den laddningen", sa hon.

Klimatförändringar är en annan prioritet för människor. På frågan om EU gör tillräckligt för att nå sina klimatmål sa Metsola att det aldrig räcker, eftersom detta är en akut fråga.

Metsola sa att parlamentet har varit och kommer att fortsätta att vara mycket ambitiöst när det gäller klimat och kommer att fortsätta att driva de andra institutionerna att gå längre med klimatmålen, men nu är det dags att genomföra det som har kommit överens om.

När det gäller EU:s roll för att bekämpa fattigdom och ojämlikhet betonade president Metsola behovet av att uppmärksamma kön, eftersom kvinnor har drabbats mer av covid-pandemin. De oöverträffade fonder som godkändes som en del av ekonomiskt återhämtningspaket kommer att inkludera stöd för grön och digitala övergångar, som alla kommer att hjälpa till att fylla de luckor som fortfarande är uppenbara i vissa EU-länder, sade hon.

Presidenten sa att EU borde fortsätta att öka medvetenheten om vaccination, eftersom vaccinationsnivåerna fortfarande är för låga i vissa länder.

Inkluderande lagstiftning

Annons

President Metsola berömde parlamentets främjande och försvar av HBTIQ-rättigheter och underströk dess fördömande av tillbakagång på dessa rättigheter i länder som Polen och Ungern. Hon sa också att parlamentet måste agera för att bekämpa ojämlikhet mellan könen, till exempel löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

Om reproduktiva rättigheter och hälsa sa hon: "Parlamentets ståndpunkt är extremt tydlig: rättigheterna måste åtnjutas och främjas överallt och det är den ståndpunkt jag kommer att främja som Europaparlamentets ordförande. Min ståndpunkt är Europaparlamentets.

Engagera unga människor i EU:s framtid

Som bara den tredje kvinnan att leda Europaparlamentet sa president Metsola att hon är tacksam mot de kvinnor som kom före henne för att de bröt barriärer. Hennes råd till unga flickor är: ”Se till att din röst hörs. Vänta aldrig på att någon annan ska prata för dig. Du har en röst som kan vara lika hög och integriteten i ditt argument kan spela roll.”

Hon bjöd in unga människor att uttrycka sina idéer om Europa genom att delta i Konferens om Europas framtid. "Skicka dina meddelanden, vi lyssnar på dem. Det är vårt ansvar, för 2024 måste jag övertyga [alla], tillsammans med mina kollegor här, att den här platsen är värd att behålla, eftersom vi arbetar för er, sade hon och syftade på valet till Europaparlamentet.

Att stärka parlamentets roll i EU

Metsola sa att parlamentet har ett "gyllene tillfälle" att förvandlas till en modern, effektiv och effektiv institution och att dra lärdomar av pandemin. Hon betonade att parlamentet vill befogenhet att föreslå nya lagar, eftersom européer vill att den ska göra mer som den enda direktvalda EU-institutionen. "Låt oss se till att vi inte gömmer oss bakom politisk oförmåga eller ovilja genom att säga att det inte finns någon lösning."

Läs mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend