Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Rysslands hot mot Ukraina är en väckarklocka för Europa, säger parlamentsledamöterna 

DELA MED SIG:

publicerade

on

I en debatt om förbindelserna mellan EU och Ryssland, europeisk säkerhet och Rysslands militära hot mot Ukraina, krävde parlamentsledamöterna ett enat svar och uttryckte sitt stöd för Ukraina, Plenarsammanträde  KATASTROF  HUVUDKONTOR.

På onsdagsmorgonen (16 februari) gjorde parlamentsledamöterna en sammanfattning av den senaste utvecklingen relaterade till Rysslands militära hot mot Ukraina i en plenardebatt med Europeiska rådets ordförande Charles Michel, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Öppnar debatten, Parlamentets ordförande Roberta Metsola underströk hur Europaparlamentet upprepade gånger har uttryckt solidaritet med folket i Ukraina när de fortsätter att möta osäkerhet och hot om rysk militär aggression.

"Det vi bevittnar här är också ett hot mot freden i Europa", tillade hon, samtidigt som hon betonade att parlamentet också kommer att rösta för att godkänna 1.2 miljarder euro i ekonomiskt bistånd till Ukraina. Hon tackade Europeiska kommissionen för dess "lägliga förslag att stödja Ukrainas finansiella stabilitet och motståndskraft under de rådande svåra omständigheterna".

Europeiska rådets ordförande Charles Michel underströk hur den senaste och aldrig tidigare skådade ryska militära uppbyggnaden längs den ukrainska gränsen bara kan ses som aggressivt och hotfullt beteende. Han påpekade hur denna krigförande taktik inte bara hotar Ukrainas stabilitet och integritet utan även fred och säkerhet i Europa och det regelbaserade internationella systemet.

Michel underströk att EU kontinuerligt arbetar med sina internationella partners och allierade för att minska spänningarna, först och främst genom diplomati, men också för att förbereda robusta sanktioner mot Ryssland om dess militära aggression mot Ukraina fortsätter. Dessutom tillkännagav han ett initiativ, som en del av en nära samordning mellan EU och Ukraina, av en givarkonferens för att ytterligare stödja den ukrainska ekonomin.

"Idén om inflytandesfärer hör inte hemma i 21-talet", sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Diplomati har inte sagt sitt sista ord än, men nu måste gärningar följa, sa hon och syftade på de senaste signalerna från Kreml. Nato har ännu inte sett en minskning av ryska trupper runt Ukraina, betonade hon.

Annons

Kommissionens ordförande varnade också Ryssland för att inte beväpna "energifrågan". Eftersom EU stärker andra energikällor, "är vi nu på den säkra sidan för denna vinter", påpekade hon och tillade att den viktigaste lärdomen för EU är att det måste diversifiera sina energikällor för att inte vara beroende av ryska gas. Den europeiska framtiden ligger i förnybar energi, avslutade hon.

"Det som kan hända i Ukraina kommer att markera mänsklighetens framtid", varnade EU:s höge representant Josep Borrell. "Om lagen om de starkaste råder, skulle det vara ett steg bakåt", tillade han. Borrell betonade också hur EU och dess medlemsländer står inför möjligheten av rysk militär aggression i fullständig enhet och ansåg att "detta är en av de positiva konsekvenserna av denna kris". Han gjorde klart att EU är redo att förhandla om en diplomatisk lösning, men också beredd att agera, med sanktioner, om det skulle behövas.

Många parlamentsledamöter lyfte fram hur de nuvarande spänningarna är en väckarklocka för Europeiska unionen, som måste vidareutveckla sin maktstyrka för att hantera yttre påtryckningar och säkerställa ett starkt svar på hot utifrån, samtidigt som fred och demokrati upprätthålls som grundläggande värderingar och väsentliga syften. . Som sådana noterade de hur de nuvarande ryska utmaningarna skapar en möjlighet att stärka den europeiska enheten.

Samtidigt som de uttryckte sitt ständiga stöd och sin beundran för det ukrainska folket, som ställdes inför hotet om rysk aggression i flera år, upprepade många ledamöter behovet av både fortsatt diplomati gentemot Moskva och behovet av att förbereda hårda sanktioner mot Ryssland. Mycket måste finnas på sanktionsbordet, inklusive gasledningen från Ryssland till Tyskland, Nord Stream 2, sa några.

Ledamöterna påpekade också att orsaken till Rysslands aggressivitet inte är Natos expansion utan snarare kraften i de demokratiska samhällenas värderingar och attraktionskraft, vilket skrämmer Rysslands president Vladimir Putin och Kreml. Å andra sidan kritiserade vissa parlamentsledamöter EU för att vara för tvetydigt i sitt svar till Ryssland, medan andra betonade att Europa måste följa upp sina ord med handling för att stöta tillbaka mot rysk aggression.

Du kan se plenardebatten igen här..

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend