Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Sociala klimatfonden: parlamentets idéer för en rättvis energiomställning  

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

EU vill ha en rättvis energiomställning. Ta reda på hur Sociala klimatfonden syftar till att hjälpa dem som är mest utsatta för energifattigdom, Ekonomi.

Som en del av sina ansträngningar att uppnå kolneutralitet 2050, planerar EU att införa ytterligare krav för att minska utsläppen inom bygg och transport. De nya reglerna kommer att stimulera européer och företag att investera i alternativa energikällor, bättre isolering och rena transporter.

För att stödja utsatta hushåll och småföretag i detta energiomställning, föreslog Europeiska kommissionen att skapa en Social Klimatfond med en budget på 72 miljarder euro för 2025-2032. Inrättandet av fonden är en del av lagstiftningspaketet Fit for 55, som syftar till att uppnå målen för European Green Deal.

Parlamentet förväntas anta sin ståndpunkt under plenarsessionen i början av juni, vilket skulle göra det möjligt för det att börja förhandla om den slutliga texten med rådet.

Checka ut vad EU gör för att minska koldioxidutsläppen.#

Bekämpa energifattigdom

Du har nu möjlighet förslag, gemensamt utarbetad av parlamentets utskott för miljö och sysselsättning och sociala frågor, syftar till att fastställa gemensamma definitioner i hela EU för energifattigdom och mobilitetsfattigdom.

Energifattigdom avser utsatta hushåll, mikroföretag, små och medelstora företag och transportanvändare som har svårt att få tillgång till alternativ till fossila bränslen. Rörlighetsfattigdom avser hushåll som har höga transportkostnader eller begränsad tillgång till överkomliga transportsätt.

Parlamentet eftersträvar ett särskilt fokus på de utmaningar som öar, bergsregioner och mindre utvecklade och avlägsna områden står inför. Den kommer också att be att få blockera tillgången till fonden för länder som inte respekterar grundläggande rättigheter eller rättsstatsprincipen.

Annons

Hur kan Sociala klimatfonden hjälpa dig?

Den sociala klimatfonden bör finansiera konkreta åtgärder för att ta itu med energi- och mobilitetsfattigdom, både på kort och på längre sikt, inklusive:

  • Sänkning av energiskatter och avgifter eller tillhandahållande av andra former av direkt inkomststöd för att möta de stigande priserna på vägtransporter och uppvärmningsbränsle. Detta skulle fasas ut i slutet av 2032
  • Incitament för byggnadsrenovering och för övergång till förnybara energikällor i byggnader
  • Incitament att byta från privat till kollektivtrafik, samåkning eller cykling
  • Stöd till utveckling av en begagnatmarknad för elfordon

Läs mer om finansieringen av den gröna omställningen

Läs mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend