Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Återhämtningsplaner: Ledamöterna trycker på för klok användning av pengar, demokratisk tillsyn  

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Länder bör använda de mer än 700 miljarder euro som finns tillgängliga under EU:s återhämtningsplaner för att anpassa sig till nya sociala och ekonomiska realiteter, säger parlamentsledamöterna. Ekonomi.

EU:s facilitet för återhämtning och motståndskraft inrättades på höjden av covid-19-krisen för att hjälpa EU-länder att stödja kämpande företag och människor. Medan EU:s ekonomi återhämtade sig 2021 efter ett kraftigt fall 2020, nya ekonomiska och sociala utmaningar dyker upp i och med kriget i Ukraina och de ökade energi- och livsmedelspriserna.

Mer än ett kortsiktigt hjälpinstrument, 723.8 miljarder euro återhämtning och motståndskraft är en framtidsinriktad plan som finansierar reformer och investeringar som föreslagits av EU-länder inom områden som grön omställning, digital omvandling, hälsa, social och ekonomisk motståndskraft och stöd till unga.

I en rapport om genomförandet av faciliteten för återhämtning och motståndskraft hittills, utarbetas av parlamentets ekonomi- och budgetutskottEuropaparlamentets ledamöter betonar att pengarna bör användas effektivt för att säkerställa långsiktiga fördelar för EU:s ekonomi och samhälle. De betonar behovet av att öka EU:s strategiska autonomi, att minska beroendet av importerade fossila bränslen och diversifiera energikällorna.

Ta reda på mer om Återhämtnings- och motståndskraft.

  1. Läs mer om Recovery and Resilience Facility 

Fotonummer: 1 / 5 Kontroller

Framsteg med genomförandet av återhämtningsplaner

Bortsett från en förhandsfinansiering på upp till 13 % av de tilldelade medlen, får EU-länderna resten av sina betalningar under återhämtnings- och motståndskraftsmekanismen efter att ha uppnått specifika mål och milstolpar.

Annons

Hittills har de flesta länder fått sin förfinansiering, medan åtta länder har begärt en första betalning och Spanien har gjort en begäran om en andra betalning.

Tre länder har inte fått sina nationella planer godkända: Nederländerna har inte lämnat in sin plan, medan godkännandet av planerna från Polen och Ungern har hållits upp på grund av oro för rättsstatsprincipen och risker relaterade till bedrägeri, intressekonflikter och korruption .

Europeiska kommissionen gav sin positiva bedömning av Polens nationella återhämtningsplan den 1 juni, som måste godkännas av rådet. Parlamentet kritiserade kommissionens beslut i en resolution som antogs den 9 juni, som säger att full överensstämmelse med EU:s värderingar är en förutsättning för att alla EU-länder ska få återhämtningsmedel. Ledamöterna uppmanade också rådet att inte ge sitt godkännande förrän Polen uppfyller alla villkor.

Återvinningsmedel går till EU-länder antingen som bidrag eller som lån. Medlemsstaterna har gjort planer för nästan hela beloppet av tillgängliga bidrag, men har angett att de skulle vilja använda 166 miljarder euro av de 385.8 miljarder euro som är tillgängliga för lån.

Ledamöterna uppmanar länder att utnyttja den fulla potentialen hos återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten, inklusive lån, för att motverka effekterna av pandemin och nya utmaningar.

Parlamentets tillsyn

Europaparlamentet är aktivt involverat i att granska genomförandet av faciliteten för återhämtning och motståndskraft. Ledamöterna håller debatter och antar resolutioner i ämnet, parlamentets budgetar och ekonomiska utskott har regelbundna diskussioner med kommissionsledamöterna (fyra möten hölls 2021) och det finns täta möten på teknisk nivå med kommissionens tjänstemän (20 möten 2021).

Ledamöterna vill se till att medlen används på ett öppet sätt och i enlighet med reglerna och att kommissionen genomför effektiv övervakning och revision av medlemsländerna.

I parlamentets betänkande noteras att nationella offentliga förvaltningar har svårigheter att absorbera all finansiering på kort tid eftersom alla reformer och investeringar måste genomföras senast 2026. Ledamöterna insisterar på att lokala och regionala myndigheter, arbetsmarknadens parter och civilsamhällets organisationer bör involveras vid genomförandet av de nationella planerna för att säkerställa ett framgångsrikt genomförande och demokratisk ansvarighet.

Ledamöterna kommer att rösta om rapporten med parlamentets åsikter om genomförandet av faciliteten för återhämtning och motståndskraft den 23 juni. Kommissionen förväntas lägga fram en rapport om framstegen med återhämtningsplaner i mitten av juli.

Procedur fil 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend