Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Sanna Marin: Europa behöver strategisk autonomi inom energi, livsmedel, försvar och teknik 

DELA MED SIG:

publicerade

on

I sitt tal till parlamentsledamöter i Strasbourg, Finlands premiärminister Sanna Marin (avbildad) uppmanade Europa att stödja Ukraina militärt och att öka Europas energioberoende med förnybar energi, Plenarsammanträde.

Addressing MEPs in Strasbourg as part of the ‘This is Europe’ debate series, Prime Minister of Finland Sanna Marin said that Ukrainians have proven their bravery and endurance and they must win the war – there is no alternative. Europeans must therefore continue supplying all types of aid to Ukraine, and be ready to adopt even stronger sanctions and visa restrictions against Russia, she continued. Russia’s short-sighted actions have already led to an even more united Western Alliance, said Marin – not least with Finland and Sweden applying to join NATO.

När det gäller den volatila situationen på energimarknaderna efterlyste Marin kortsiktiga åtgärder för att sänka elpriset, ta itu med turbulens på elmarknaderna och problem med derivathandel. På medellång och lång sikt är det bara investeringar i förnybar och kolfri energi, ytterligare överföringsnät och lagringsanläggningar som kommer att få slut på energikrisen. Investeringar i den gröna omställningen ökar också vår autonomi, menade hon, och det är därför som paketet "Fit for 55" måste gå framåt utan att nedgradera sin ambition.

EU har bevisat sin förmåga att agera i olika kriser, sa Marin. Samtidigt har dessa kriser avslöjat sårbarheter och Europa bör nu stärka sin strategiska autonomi: inom energi, försvarsmateriel produktion, livsmedelssuveränitet och teknologi. Eftersom EU reagerar på kriser och utmaningar behöver EU en tillräcklig budget. Samtidigt är att lätta på EU:s finanspolitiska regler inte det bästa sättet att reformera EU, och fonden för återhämtning och motståndskraft var ett engångsinstrument, även om det var nödvändigt, sa Marin. Hon efterlyste också ytterligare förbättringar av EU:s regelbaserade ekonomiska ordning, så att den bättre kan ta hänsyn till sociala frågor, sysselsättning och miljö.

Den nuvarande krisen är inte Europas första, och kommer inte att bli den sista, sa Marin. Det är därför hon uppmanade Europa att stå emot rysk energiutpressning, förbli enade och behålla sina värderingar: rättsstatsprincipen, demokrati och mänskliga rättigheter.

Reaktioner från parlamentsledamöter

Efter statsministerns tal välkomnade parlamentsledamöterna Finlands beslut att ansöka om medlemskap i Nato och frågade om finländska idéer för att utveckla de europeiska energimarknaderna och näten, inklusive med sammanlänkningar. De krävde att den europeiska enheten skulle förbli orubblig inför energiutpressning och bad om reformer av energimarknaderna. Några talare betonade också vikten av livsmedelsförsörjning och bekämpning av hungersnöd för att tackla Putins taktik. Ledamöterna berörde också de fördelar som den europeiska gemensamma marknaden medför för alla medlemsländer och beklagade de svårigheter som fortfarande står inför kvinnliga ledare som premiärminister Marin.

Bakgrund

Annons

This was the sixth ‘This is Europe’ debate to take place at the European Parliament; previous iterations have featured Estlands premiärminister Kaja Kallas (i mars), Italiens premiärminister Mario Draghi (i maj), Irlands Taoiseach Micheál Martin (i första juniplenumet), Kroatiens premiärminister Andrej Plenković (i andra juniplenum) och Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis (i juli).

Vidare information 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend