Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Den enorma potentialen hos ultrahållbart avancerat förnybart väte

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Eftersom det pågående kriget i Ukraina får de globala energipriserna att skjuta i höjden, står vi nu inför det "dubbla stöket" av brister och strömavbrott i vinter, vilket lägger ytterligare hårt tryck på våra redan stressade ekonomier och dagliga liv.

När Europa börjar avvänja sig från sitt långsiktiga beroende av rysk energi, skulle det vara logiskt att anta att lagstiftare i Bryssel snarast skulle utvärdera alla möjliga alternativa energialternativ och ge medlemsstaterna möjlighet att stoppa omedelbara brister och strategier för långsiktig energisäkerhet .

Mot bakgrund av det akuta behovet av att säkra Europas energiförsörjning, kraven i den gröna avtalet och vår övergång till renare och förnybara bränslen, är det en besvikelse att se några livskraftiga möjligheter missade och, ännu värre, vissa specifika nationella intressen som undergräver de ambitiösa utsläppsmålen att de själva har satt.

Detta gäller särskilt när det gäller en nyckelbit i pusslet med Europas energiomställning till en grön ekonomi - väte.

Väte som energibärare är ett utmärkt substitut för fossila bränslen som används för transporter, vid produktion av ammoniak och för andra industriella tillämpningar. Denna gas, som i sig kan produceras med förnybar energi, ger högkvalitativ värme, vilket gör det möjligt för den att tillgodose en rad energibehov som skulle vara svåra att tillgodose enbart med el. Dessutom är det den enda förnybara energin som kan lagras effektivt och som inte lider av vind- och solkraftens inneboende svagheter (intermittens, ineffektiv transport och lagringssvårigheter).

En fri och rättvis debatt om vätgas roll i EU:s energimix är särskilt lämplig mot bakgrund av två delegerade akter som publicerades i somras av Europeiska kommissionen. Dessa lagar syftar till att förtydliga de EU-regler som gäller för förnybart väte enligt 2018 års direktiv om förnybar energi.

Revideringen av direktivet om förnybar energi är för närvarande i "trilog" mellan de tre viktigaste EU-institutionerna. Bara förra månaden röstade Europaparlamentet för ett mål på 45 % för förnybar energi i EU:s energimix till 2030, mer än dubbelt så högt som nuvarande 22 %. Detta banar väg för förhandlingar med de 27 medlemsstaterna för att färdigställa en text före årets slut. Direktivet är en del av EU:s planer som presenterades förra året och som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser med 55 % före slutet av decenniet.

Annons

Separat har kommissionen lagt fram sin REPowerEU-plan, som i huvudsak representerar EU:s förhoppningar om att förverkliga den gröna omställningen tidigare.

Det här är allt bra; det skapar verkligen extremt ambitiösa mål för förnybart väte. Så varför har EU-institutionerna prioriterat väte från vind- och solenergi (aka Renewable Fuels of Non-Biological Origin eller RFNBOs) framför andra vätekällor – trots de många andra mer hållbara och enormt skalbara metoder som för närvarande finns tillgängliga för att göra avancerade förnybara väte? En så snäv syn är, ärligt talat, obegriplig inför bevisen för förnybart väte.

I synnerhet gäller detta förnybart väte tillverkat av biometan. Inte bara biometanbaserat förnybart väte kryssar i alla rutorna när det kommer till dess användning på den moderna energimarknaden, utan dess miljömässiga meriter är också oklanderliga. När den tillverkas av de mest hållbara råvarorna som avfallshalm och till de strängaste "netto-noll" växthusgasmålen, som ett litet antal företag över hela världen för närvarande gör, erbjuder det en möjlighet att:

  • Leverera en hållbarhetsprofil som är minst lika bra och potentiellt bättre än RFNBO:s;
  • producera stora volymer av hållbart nollutsläppsväte som kommer att bidra till att uppfylla EU:s övergripande mål för väte; och
  • se till att Repower EU:s mål att producera 35 miljarder cm biometan genomförs på ett så hållbart och koldioxideffektivt sätt som möjligt.

Tyvärr utelämnades avancerat förnybart väte från energipaketet som nyligen godkändes av parlamentsledamöterna. Ett förbiseende? Eller en medveten, politisk, betydande underlåtenhet som bör omprövas?

Europaparlamentet skulle göra klokt i att förstå och erkänna den "stora" potentialen hos avancerat förnybart väte som härrör från hållbart avfallsmaterial.

Två faktorer verkar driva på denna motvilja mot avancerade förnybara väte. För det första har de massiva investeringarna och subventionerna som stöder RFNBO:er resulterat i ett intensivt tryck för att snedvrida politiken för att utse vinnare på marknaden. EU riskerar att försöka skydda en dyr sektor som inte kommer att nå blockets önskade mål. Detta förhindrar en öppen marknad för den snabbt föränderliga nya avancerade förnybara tekniken.

För det andra har många i Bryssel en motvilja mot gröda- och träbaserade metoder för att producera biometan, vilket, de hävdar, driver på avskogning, och föreslår istället att jordbruksmark ska ägnas åt mat snarare än bränsleproduktion.

Men det finns mycket hållbara alternativ för att göra stora volymer biometan från ultrahållbara råvaror, som avfallshalm. I den nyligen publicerade rapporten "Gas for Climate" för Guidehouse drar tre experter, Sacha Alberici, Wouter Grimme och Gemma Toop, slutsatsen att "biometan kan spela en viktig roll för att uppfylla EU:s (EU) minskningsmål för växthusgaser 2030 och uppnå nettonoll. utsläpp till 2050."

Rapporten fortsätter: "Dessutom ökar biometan den europeiska energisäkerheten genom att minska beroendet av rysk naturgas och kan lindra en del av energikostnadstrycket på hushåll och företag." Den finner också att det finns tillräckligt med hållbara råvaror tillgängliga i EU-27 för att uppfylla REPowerEU 2030-målet.

Efter att ha studerat biometanpotentialen per teknologi och land, konstaterar författarna att "en potential på 38 bcm uppskattas för anaerob matsmältning 2030 för EU-27 ökande till 91 bcm 2050."

Deras övergripande slutsats är att införandet av mycket hållbara avancerade biobränslen kan (och bör) vara en av de stora tillväxtsektorerna, kanske till och med den viktigaste, för Europa under de kommande åren.

Den nuvarande energikrisen är faktiskt ett utmärkt tillfälle att se över grunden för att uppnå Europas "vätevision". En nyckeldel bör vara avancerad förnyelsebar väte tillverkad av hållbar biometan.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend