Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Parlamentets ordförande inleder ett förfarande för två upphävande av immunitet 

DELA MED SIG:

publicerade

on

President Metsola (avbildad) har inlett ett brådskande förfarande för upphävande av immuniteten för två ledamöter av Europaparlamentet, efter en begäran från de belgiska rättsliga myndigheterna.

De första procedurstegen har tagits och talmannen kommer att tillkännage begäran i plenum vid första möjliga tillfälle den Januari 16. Begäran kommer sedan att hänvisas till Utskottet för rättsliga frågor (JURI) för ett förslag till beslut.

"Från första ögonblicket har Europaparlamentet gjort allt som står i dess makt för att hjälpa till med utredningar och vi kommer att fortsätta att se till att det inte kommer att råda straffrihet. De ansvariga kommer att finna detta parlament på sidan av lagen. Korruption kan inte löna sig och vi kommer att göra allt för att bekämpa den”, sade president Metsola.

President Metsola kommer också att redogöra för sina avsikter för reformer under de kommande veckorna, inklusive en översyn av de nuvarande reglerna och förbättring av interna system, inklusive för verkställighet.

Procedur för upphävande av immunitet

Som föreskrivs i Europaparlamentets arbetsordning (Regel 6 och Regel 9) tillkännages ansökningarna om upphävande av immunitet av talmannen i plenum och hänvisas sedan till det behöriga utskottet (utskottet för rättsliga frågor (JURI)).

Utskottet för rättsliga frågor (JURI) utser en föredragande, läggs ärendena fram i ett utskottssammanträde och en förhandling får äga rum.

Annons

Utkastet till betänkande kommer att diskuteras och röstas om i JURI. Utskottet antar en rekommendation för hela parlamentet att godkänna eller avslå begäran. Alla immunitetsfall behandlas inom stängda dörrar.

Rekommendationen överlämnas sedan till plenum. Om det antas av plenum (enkel majoritet), kommer talmannen omedelbart att meddela parlamentets beslut till den eller de berörda ledamöterna och till den behöriga nationella myndigheten.

Presidenten har bett alla tjänster och kommittéer att ge detta förfarande prioritet med sikte på att det ska avslutas senast den 13 februari 2023.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend