Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Återhämtningsplaner: Ledamöterna trycker på för klok användning av pengar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Länder bör använda de mer än 700 miljarder euro som finns tillgängliga under EU:s återhämtningsplaner för att anpassa sig till nya sociala och ekonomiska realiteter, säger parlamentsledamöterna. Ekonomi.

EU:s facilitet för återhämtning och motståndskraft inrättades på höjden av covid-19-krisen för att hjälpa EU-länder att stödja kämpande företag och människor. Medan EU:s ekonomi återhämtade sig 2021 efter ett kraftigt fall 2020, nya ekonomiska och sociala utmaningar dyker upp i och med kriget i Ukraina och de ökade energi- och livsmedelspriserna.

Mer än ett kortsiktigt hjälpinstrument, 723.8 miljarder euro återhämtning och motståndskraft är en framtidsinriktad plan som finansierar reformer och investeringar som föreslagits av EU-länder inom områden som grön omställning, digital omvandling, hälsa, social och ekonomisk motståndskraft och stöd till unga.

I en rapport om genomförandet av faciliteten för återhämtning och motståndskraft, som antogs av parlamentet den 23 juni 2022, betonade ledamöterna att pengarna borde användas effektivt för att säkerställa långsiktiga fördelar för EU:s ekonomi och samhälle. De betonade behovet av att öka EU:s strategiska autonomi, att minska beroendet av importerade fossila bränslen och diversifiera energikällorna.

Ta reda på mer om Återhämtnings- och motståndskraft.

Framsteg med genomförandet av återhämtningsplaner

Vid en plenardebatt den 22 juni sa ledamoten Eider Gardiazabal, medförfattare till parlamentets rapport, att återhämtningsplanerna finansieras genom att Europeiska kommissionen utfärdar gemensamma europeiska skulder och kommer att betalas tillbaka med nya källor till EU:s budgetinkomster. "Reaktionen på [COVID-19]-krisen skilde sig mycket från [finansiella krisen] 2008. Den var kraftfull och innovativ. Många barriärer övervanns och vissa tabun bröts.”

Bortsett från en förhandsfinansiering på upp till 13 % av de tilldelade medlen, får EU-länderna resten av sina betalningar under återhämtnings- och motståndskraftsmekanismen efter att ha uppnått specifika mål och milstolpar.

 Beslutet att godkänna ett lands återhämtningsplan fattas av rådet på förslag av Europeiska kommissionen. Även om parlamentet inte har någon formell roll att spela, har det väckt oro över rättsstatsprincipen och skyddet av EU:s ekonomiska intressen i vissa länder. I juni 2022 uttryckte parlamentsledamöterna sitt oense med beslutet att godkänna Polens återhämtningsplan och i november 2022 sa parlamentsledamöterna det EU bör motstå trycket att godkänna Ungerns plan.

Annons

”En plan får aldrig godkännas till varje pris. Kom alltid ihåg att EU:s värderingar är väsentliga, icke förhandlingsbara och de måste lägga grunden för varje åtgärd, projekt, reform eller investering”, sa Dragoș Pîslaru (Renew Europe, Rumänien), en av medförfattarna till parlamentets rapport under debatt den 22 juni.

Återvinningsfinansiering går till EU-länderna antingen som bidrag eller som lån. Medlemsstaterna har gjort planer för nästan hela beloppet av tillgängliga bidrag, men i juni 2022 angav de att de skulle vilja använda 166 miljarder euro av de 385.8 miljarder euro som är tillgängliga för lån.

Ledamöterna uppmanade länderna att utnyttja den fulla potentialen hos återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten, inklusive lån, för att motverka effekterna av pandemin och framväxande utmaningar.

Parlamentets tillsyn

Europaparlamentet är aktivt involverat i att granska genomförandet av faciliteten för återhämtning och motståndskraft. Ledamöterna håller debatter och antar resolutioner i ämnet, parlamentets budgetar och ekonomiska utskott har kvartalsvisa diskussioner med kommissionsledamöter och det finns täta möten på teknisk nivå med kommissionens tjänstemän.

Ledamöterna vill se till att medlen används på ett öppet sätt och i enlighet med reglerna och att kommissionen genomför effektiv övervakning och revision av medlemsländerna.

I parlamentets rapport noterades att nationella offentliga förvaltningar hade svårigheter att absorbera all finansiering på kort tid eftersom alla reformer och investeringar måste genomföras senast 2026. Ledamöterna insisterade på att lokala och regionala myndigheter, arbetsmarknadens parter och organisationer i det civila samhället borde involveras vid genomförandet av de nationella planerna för att säkerställa ett framgångsrikt genomförande och demokratiskt ansvarstagande.

"Vi skulle vilja se fler gränsöverskridande projekt, särskilt inom energiområdet, eftersom detta kommer att hjälpa oss att ta energin från där vi har den till där vi behöver den", säger rapportens medförfattare Siegfried Mureșan (EPP, Rumänien) under plenardebatten den 22 juni 2022.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend