Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

De verkliga rötterna till Qatargate

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den senaste skandalen i Bryssel, den så kallade Qatargate, har väckt olika frågor om hur främmande länder verkar inom de europeiska institutionerna, nämligen i Europaparlamentet. De som följer avsnitten av dramat kommer att märka att det finns vissa försök att föra de anklagades nuvarande och tidigare förtroendevalda ansvar åt olika håll. Ändå borde skandalen inte ha kommit utan överraskning för dem som verkar i Brysselbubblan.

Dessutom hade de som är uppmärksamma märkt tidigare, åtminstone under det senaste året, att vissa verksamheter försökte anklaga vissa länder för att producera skumma operationer inom Brysselbubblan.

I april förra året publicerade en organisation som heter "Droit au Droit" en rapport om emiratens inflytande i Bryssel och hur verksamheten köper beslutsfattare för att stödja en emiratisk politik. Den dåvarande ordföranden för underutskottet för mänskliga rättigheter, belgiska Maria Arena, inledde till och med en debatt i det utskottet för att diskutera rapporten. Om man tittar närmare på organisationens webbplats, Droit au Droit (https://www.dadinternational.org/), ledd av italienaren Nicola Giovannini, verkar det som att organisationen har som sitt enda syfte att ta fram denna rapport och sedan dess har aktiviteterna saktat ner eller tagit slut. Om någon går djupare kommer att hitta andra ideella organisationer med liknande mål och slut.

Summan av kardemumman här, och argumentet som ska användas, är att nätverket som avslöjades av belgiska myndigheter hade som ett primärt mål, mer än att stödja Qatar, att främja aktiviteter mot Emiraten och den politik som Furstendömet driver som ledde till att avtal med Israel. I diskussionen i underutskottet för mänskliga rättigheter i Europaparlamentet var trevande att koppla Emiraten med den ryska aggressionen i Ukraina och mordet på den saudiske journalisten Khashoggi ganska uppenbar. Man skulle kunna säga hur säregen ordföranden i underutskottet var när det gällde att välja ämnen och organisationer för att inleda debatter i Europaparlamentet.

Här ligger alltså det verkliga problemet, nätverket av tjänstemän i Europaparlamentet som var knutna till denna agenda, dessutom en agenda som tydligt stöds av Muslimska brödraskapet som försökte genomföra alla diskussioner som kunde stödja deras agenda, och i den olika riktningen, attackerar Emirati, Saudiarabien och Israel.

Diskussionen kring intressegrupperna i Europaparlamentet tar Qatargate i en annan riktning, myndigheterna borde följa linjen i nätverkets debatter om mänskliga rättigheter i Europaparlamentet och i de andra institutionerna lät Tarik Ramadan utbilda EEAS-tjänstemän om islam och vissa icke-statliga organisationer att få EU-finansiering är en realitet som gör Qatargate till toppen av isberget.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend