Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Ledamöterna säger att arbetet med Ukrainas framtid för EU måste börja nu 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Inför toppmötet mellan EU och Ukraina bekräftar parlamentsledamöterna sitt engagemang för Ukrainas EU-medlemskap, och upprepar behovet av en meritbaserad anslutningsprocess, Plenarsammanträde.

Förra veckan antog parlamentet en resolution som beskriver dess förväntningar inför det kommande toppmötet mellan EU:s och ukrainska politiska ledare i Kiev den 3 februari. Texten tar upp Ukrainas EU-medlemskapsperspektiv och kräver att EU "arbetar mot starten av anslutningsförhandlingarna och att stödja en färdplan som beskriver nästa steg för att möjliggöra Ukrainas anslutning till EU:s inre marknad". Genom att upprepa sitt engagemang för Ukrainas framtida EU-medlemskap efter landets formella ansökan den 28 februari 2022, betonar parlamentsledamöterna att anslutning är en meritbaserad process som involverar respekt för relevanta förfaranden och uppfyllande av EU-relaterade reformer och anslutningskriterier.

De uppmanar också de ukrainska myndigheterna att införa betydande reformer för att effektivt anpassa sig till EU-medlemskriterierna så snart som möjligt.

EU bör öka sitt stöd till Ukraina

Parlamentet uppmanar EU:s medlemsländer att öka och påskynda sitt militära bistånd till Kiev, särskilt tillhandahållandet av vapen, men också nödvändigt politiskt, ekonomiskt, infrastrukturellt, ekonomiskt och humanitärt stöd.

Det uppmanar också ledarna vid det kommande toppmötet mellan EU och Ukraina att prioritera ett omfattande återhämtningspaket för Ukraina. Detta paket måste fokusera på hjälp, återuppbyggnad och återhämtning på kort, medellång och lång sikt. Stöd skulle ytterligare bidra till att uppmuntra ekonomisk tillväxt i Ukraina efter kriget.

Annons

Resolutionen bedömer Ukrainas återuppbyggnadsbehov och upprepar också parlamentets uppmaning att använda frysta tillgångar från den ryska centralbanken samt tillgångar från ryska oligarker för att finansiera återuppbyggnaden efter kriget.

Hårdare EU-åtgärder mot Moskva behövs

Genom att betona vikten av att EU-länderna fortsätter att visa enighet inför Rysslands aggression, uppmanar parlamentsledamöterna medlemsländerna att anta ett tionde paket med sanktioner mot Moskva så snart som möjligt och att kontinuerligt och proaktivt föreslå nya sektorer och individer för inriktning.

Parlamentet kräver också sanktioner mot företag som Lukoil och Rosatom, som fortfarande finns på EU-marknaden. Tjänstemän som är inblandade i ett brett spektrum av olagliga aktiviteter, inklusive tvångsdeportationer och administration av falska folkomröstningar på ockuperat ukrainskt territorium, bör också bli föremål för sanktioner.

Resolutionen upprepar slutligen parlamentsledamöternas krav på ett omedelbart och fullständigt embargo mot EU:s import av fossila bränslen och uran från Ryssland, och att gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön helt överges.

Texten antogs med 489 röster för, 36 emot med 49 nedlagda röster.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend