Anslut dig till vårt nätverk!

Europaval

Att delta i val måste vara lättare för européer från ett annat EU-land 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ledamöterna stödde på tisdagen (14 februari) förslag för att förbättra situationen för EU-medborgare som bor i ett annat medlemsland och vill rösta eller ställa upp i europeiska och lokala val, Plenarsammanträde, AFCO.

Parlamentet antog två uppsättningar av nära anpassade förslag om valrättigheter för EU-medborgare som är bosatta i en annan medlemsstat, i samband med val till Europaparlamentet och kommunalt. Den förra rapporten av Damian Boeselager (De gröna/EFA, DE) antogs med 500 röster för, 143 emot och XNUMX nedlagda röster. Den senare en av Joachim Brudziński (ECR, PL) antogs med 504 röster för, 79 emot och 69 nedlagda röster.

Parlamentet begär att de så kallade ”undantagsbestämmelserna”, som tillåter en medlemsstat att begränsa valrätten för medborgare i andra EU-länder när de representerar mer än 20 % av alla EU-medborgare som bor på dess territorium, ska skrotas. Möjligheten att reservera lokala ledande befattningar för sina egna medborgare bör också tas bort, säger parlamentsledamöterna.

Vidare kräver parlamentsledamöterna bindande regler om:

  • system för att proaktivt fortsätta med röstregistrering så snart en medborgare registrerar sig som bosatt i ett annat EU-land;
  • information om valrättigheter och tidsfrister som ska erbjudas nyregistrerade EU-medborgare på ett officiellt EU-språk som de talar. och
  • tillämpa identiska standarder för alla EU-medborgare (oavsett om det är medborgare i landet eller från en annan medlemsstat) som vill ställa upp i valet.

Parliament also calls on the member states to make it easier for vulnerable groups, including persons with disabilities and mental illnesses, to exercise their electoral rights. MEPs defend alternatives to physical ballots and in-person voting – such as postal, advance, proxy and online voting.

Damian Boeselager (Gröna/EFA, DE) kommenterade: "En skönhet med EU ligger i friheten att flytta och bo var som helst, men alltför ofta slutar våra politiska rättigheter vid gränsen, vilket hindrar oss från att kunna rösta i europeiska eller lokala val. där vi bor. Som medlem i ett alleuropeiskt parti är jag stolt över att parlamentet har föreslagit solida sätt att göra röstningen i EU- och lokala val mer europeisk. EU-länderna bör följa vår ledning och göra våra val mer tillgängliga och innovativa. Jag uppmanar dem att göra detta innan den här sommaren!”

Nästa steg

Annons

Rådet måste besluta hur reglerna ska ändras genom enhällighet, efter att parlamentets roll i samrådsförfarande.

Bakgrund

Baserat på data från 2020, varierar andelen EU-medborgare som är medborgare i ett annat medlemsland av den totala röstberättigade befolkningen kraftigt mellan EU-länderna. Luxemburg, med 40.4 %, tar förstaplatsen, medan Polen (0.09 %) ligger sist. I Cypern, Irland, Belgien, Österrike och Malta sträcker sig det mellan 7 och 14 % av väljarna.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend