Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Ryssland, Ekvatorialguinea och Eswatini 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europaparlamentet har antagit tre resolutioner om respekten för mänskliga rättigheter i Ryssland, Ekvatorialguinea och Eswatini.

Den senaste tidens försämring av Alexey Navalnyjs omänskliga fängelseförhållanden

Ledamöterna kräver att en Sacharovpristagare 2021, Alexey Navalnyj och alla andra modiga politiska fångar i Ryssland som kämpar för rysk demokrati, friges.

Fram till deras frigivning måste villkoren för internering av politiska fångar som Navalnyj, som har utsatts för ill behandling inklusive tortyr och riskerar ett nytt fängelsestraff på upp till 25 år, uppfylla Rysslands internationella förpliktelser. I synnerhet behöver Navalnyj tillgång till läkare som han själv väljer och till sina advokater och kommunikation med sin familj.

Ledamöterna betonar att EU och det demokratiska samfundet behöver en tydlig strategi för att stödja segrar för både Ukraina och för demokratin i Ryssland, vilket också skulle vara en seger för Navalnyj. De uppmanar EU:s medlemsländer att bistå ryska människorättsförsvarare, prodemokratiska aktivister och oberoende journalister i och utanför Ryssland.

Parlamentet säger att Putin måste ställas inför rätta för brott mot sin egen befolkning och uppmanar EU-rådet att vidta restriktiva åtgärder mot de ansvariga för godtyckliga åtal och tortyr av antikrigsdemonstranter.

Resolutionen antogs med 497 röster för, 17 emot och 33 nedlagda röster. För mer information kommer fulltext att finnas tillgänglig här..

Annons

Ekvatorialguinea: våld mot oppositionsaktivister, särskilt Julio Obama Mefuman

Parlamentet håller den ekvatoginska diktatoriska regimen ansvarig för döden av Julio Obama, en framstående dissident och en spansk och ekvatoguinsk medborgare. Ledamöterna kräver att tre andra medlemmar av oppositionsrörelsen MLGE3R ska befrias. De uppmanar Ekvatorialguinea att fullt ut samarbeta med spanska rättsliga myndigheter och fördömer kraftigt den diktatoriska regimens systemiska politiska förföljelse och barbariska förtryck av politiska motståndare och människorättsförsvarare.

Parlamentet uppmanar EU:s medlemsländer att kräva ett slut på all politisk förföljelse, samt en oberoende undersökning av Obama Mefumans död och den bredare situationen för politiska fångar. Ledamöterna vill att EU ska sanktionera regimmedlemmar som är involverade i kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Bakgrund

2019 kidnappades Julio Obama Mefuman och andra oppositionsmedlemmar i Sydsudan och flögs till Ekvatorialguinea där de dömdes för terrorism, nekades konsulärt bistånd och påstods torteras. Obama Mefuman dog i fängelset i januari 2023.

Resolutionen antogs med 518 röster för, 6 emot och 19 nedlagda röster. För mer information kommer fulltext att finnas tillgänglig här.. (19.01.2023)

Eswatini: situationen för människorättsförsvarare och mordet på Thulani Maseko

Parlamentet fördömer kraftigt dödandet av människorätts- och fackföreningsadvokaten Thulani Maseko. Ledamöterna efterlyser en utredning om trakasserier, våld och påtryckningar mot andra prodemokrati- och människorättsaktivister, samt den påstådda rekryteringen av legosoldater för att hjälpa landets säkerhetsstyrkor att undertrycka oppositionen.

Ledamöterna kräver att alla politiska fångar omedelbart friges, vars fängelse de anser vara ett tydligt brott mot Cotonou-avtalet. De uppmanar myndigheterna att utan dröjsmål inleda en omfattande dialog med sina motståndare, i syfte att uppnå nationell försoning och varaktig fred, under medling av Southern African Development Community (SEDC). Slutligen uppmanar resolutionen EU att se över eller avbryta stödprogram till Eswatini, om medel riskerar att användas för verksamhet som kränker mänskliga rättigheter.

Bakgrund

I Eswatini, den sista absoluta monarkin i Afrika, dödades Thulani Maseko i sitt hem bara timmar efter att kung Mswati III hotat medlemmar av landets prodemokratiska rörelse tidigare i år.

Resolutionen antogs genom handuppräckning. För mer information kommer fulltext att finnas tillgänglig här..

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend