Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Europaparlamentet godkänner EPP-ledd datalag

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europaparlamentet har godkänt sin ståndpunkt om nya regler om åtkomst och användning av data som samlas in av anslutna maskiner, moderna hushållsapparater eller industrirobotar.

Den så kallade "Data Act", som i grunden utformats av EPP-gruppledamoten och parlamentets ledande förhandlare Pilar Del Castillo MEP, kommer att ge välbehövlig rättssäkerhet om vem som äger data som för närvarande till största delen är oanvänd. De nya reglerna gäller uppkopplade maskiner och apparater som samlar in enorma mängder data, oavsett om det är mobiltelefoner, industrirobotar eller till och med tvättmaskiner. Hittills har det saknats harmoniserade regler för hur dessa uppgifter kommer åt och används. EU:s datalag syftar till att täppa till denna rättsliga lucka.

"Datalagen är en möjlighet att optimera befintliga affärsmodeller och processer, boosta utvecklingen av nya, skapa nya värden, strukturer och partnernätverk. Med andra ord en enorm möjlighet till konkurrenskraft och innovation. Det kommer att förändra hur vi interagerar och använd data", sa Del Castillo.

"För EPP-gruppen är vår grundläggande princip: användaren måste ha tillgång till data som produceras av anslutna produkter och kunna dela den. Samtidigt är det viktigt att bestämmelser om ansvar och insyn säkerställer att immateriella rättigheter och affärshemligheter Den här lagen kommer att förändra spelet och skapa ett nytt dataagilt ekosystem som möjliggör enkel åtkomst till en nästan oändlig mängd data av hög kvalitet", tillade Del Castillo.

Efter dagens omröstning väntas medlemsländerna komma överens om sin ståndpunkt den 28 mars. En första "trilog" för förhandlingar mellan parlamentet och medlemsländerna för att slutföra datalagen planeras till den 29 mars.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend