Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

New York och Washington, DC: Ledamöterna deltog i FN:s CSW och diskuterade kvinnors rättigheter 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 6-9 mars deltog en delegation från kommittén för kvinnors rättigheter och jämställdhet i FN:s kommission för kvinnors ställning och höll möten i Washington, DC om kvinnors rättigheter.

Under ledning av ordföranden Robert Biedroń deltog delegationen i det 67:e mötet i FN:s kvinnokommission (CSW) och höll bilaterala möten med företrädare för FN, EU, medlemsländerna och det civila samhället den 6-8 mars 2023 i New York.

CSW67 fokuserar i år på innovation, teknisk förändring och på utbildning i den digitala tidsåldern för att uppnå jämställdhet och stärka alla kvinnor och flickor. Delegationen reste sedan till Washington, DC, där parlamentsledamöter höll möten med representanter för den amerikanska administrationen, den amerikanska kongressen och det civila samhället om kvinnors rättigheter den 9 mars 2023.

Ämnen som berördes under alla delegationens möten i USA var:

  • Det prioriterade temat för CSW67: kvinnors deltagande i den digitala ekonomin, utveckling av artificiell intelligens på ett opartiskt könsperspektiv, bekämpning av cybervåld och utbildning och bemyndigande av kvinnor och flickor inom STEM-sektorn, och;
  • hur man kan bekämpa den globala motreaktionen mot kvinnors rättigheter, tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter inklusive säker och laglig abort, sexuellt våld i konflikter och användning av våldtäkt som krigsvapen, kampen mot könsbaserat våld, inklusive cybervåld, samt sexualitet och relationsundervisning för pojkar, och EU:s bilaterala och multilaterala samarbete för att främja jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Robert Biedron (S&D, Polen), sade: "EU:s och FN:s prioriteringar och oro är desamma när det gäller jämställdhet och kvinnors rättigheter. I ljuset av den nuvarande motreaktionen mot jämställdhet mellan könen i hela EU och världen över, behövs våra gemensamma åtgärder och gemensamma krafter mer än någonsin. Vi måste standardisera kvinnors rättigheter på internationell nivå. EU vill föregå med gott exempel genom att fördöma denna motreaktion, genom att stärka kvinnor och flickor i all deras mångfald och uppnå jämställdhet i den digitala omvandlingen.

Vi måste bygga en inkluderande digital ekonomi och bekämpa könsbaserat cybervåld. Allt som är olagligt offline måste vara olagligt online. Vid våra möten i New York diskuterade vi förhandlingarna om slutsatserna från CSW67 och vi hoppas att de kommer att vara starka, inte kommer att urvattna redan uppnådda framsteg när det gäller kvinnors rättigheter och kommer att kombinera en utvecklings- och en mänsklig rättighetsstrategi.

Under våra möten i Washington DC uttryckte vi vår ståndpunkt att sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är grundläggande mänskliga rättigheter som måste skyddas och vi uttryckte vår fasta solidaritet med och stöd för kvinnor och flickor i USA."

Annons

Du kan kontrollera delegationens hela programmet här.

Medlemmar som deltog i delegationen var:

Robert Biedron (S&D, Polen), chef för delegationen

Frances Fitzgerald (EPP, Irland)

Sirpa Pietikäinen (EPP, Finland)

Evelyn Regner (S&D, Österrike)

Heléne Fritzon (S&D, Sverige)

María Soraya Rodríguez Ramos (Förnya, Spanien)

monika Vana (Gröna/EFA, Österrike)

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend