Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Arbetar europeiska tjänstemän i ledning av en kriminell flykting?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Mänskliga rättigheter är det ädlaste konceptet och en grundpelare i våra moderna samhällen, inklusive inom Europeiska unionen (EU). Att ta bort dess legitimitet och helighet skakar själva grunden för demokrati. Tyvärr har brottslingar och korrupta tjänstemän lärt sig att de kan få politisk inflytande över regeringar genom att felaktigt framställa inhemska rättsliga processer som brott mot mänskliga rättigheter. För att göra saken värre har EU:s nyligen genomförda Qatargate-skandal avslöjat rollen för icke-statliga organisationer, även de som till synes främjar mänskliga rättigheter, för att underlätta samverkan mellan kontroversiella externa aktörer och europeiska tjänstemän, inklusive parlamentsledamöter, skriver Lukasz Michalski (Polen), expert på internationella relationer.

Ett ihållande exempel på denna situation i EU är fallet med Mukhtar Ablyazov och hans kriminella nätverk. Det upptäcktes 2009 att Ablyazov och hans kohorter stal över 5 miljarder dollar från Kazakstans BTA Bank. De har sedan dess hävdat att anklagelserna mot honom av de kazakstanska myndigheterna är politiskt motiverade. Tyvärr för dem har domstolarna i Storbritannien och USA också sedan dess fällt rejäla domar på över 5 miljarder dollar mot Ablyazov och hans organisation. Under det senaste året bekräftade en juryrättegång i New Yorks södra distrikt att Ablyazov och hans medbrottslingar faktiskt hade begått bedrägerier och penningtvätt. Ablyazov stod inför brottsanklagelser i Storbritannien, inklusive tre 22 månaders fängelsestraff, och hade flytt till Frankrike och påstod sig vara en politisk flykting, men franska myndigheter avvisade nyligen hans flyktingstatus.

För att påverka utländska tjänstemän och förfalska hans politiska flyktinguppgifter har Ablyazov använt sig av icke-statliga organisationer som Open Dialogue Foundation (ODF), som lobbar för honom och andra som är associerade med ökända ekonomiska brott. Denna icke-statliga organisation, som själv är kopplad till finansiering från individer som är associerade med en sanktionerad enhet på Krim och som har lobbat för minst en västerländsk sanktionerad individ, har ett stort inflytande på EU:s agenda för mänskliga rättigheter för Kazakstan.

Det är inte svårt att bedöma varför Ablyazov och hans kriminella medbrottslingar desperat försöker ta upp slagsmål med den nya Kazakstans regering för att bevara deras "politiska asyl"-status och för att skydda sina stulna medel från ansträngningar för att återställa tillgångar. Det som är svårt att smälta är det faktum att en grupp europeiska tjänstemän, som öppet har stött en känd brottsling och hans medarbetare, också är de som främjar hans personliga politiska agenda genom ryktesattacker mot landet han flydde efter att ha lurat miljarder dollar från sitt folk.

Bland de flera framstående anhängarna till Ablyazov och ODF i Europaparlamentet (EP) finns två ledamöter från Renew Europe, Petras Auštrevičius och Róża Thun und Hohenstein, och en ledamot från De gröna/EFA, Viola von Cramon-Taubadel. Förutom att främja brev och stödja motioner och resolutioner mot Kazakstans regering under de senaste åren, har dessa tjänstemän också varit värd för och/eller deltagit i ett flertal ODF-evenemang, främjat ODF:s agenda på sociala medier och träffat Ablyazov såväl som hans familj. och medarbetare.

Auštrevičius, Thun och von Cramon har ställt sig bakom olika motioner och resolutioner som kritiserar Kazakstan i Europaparlamentet, inklusive 2019, 2021 och 2022. ODF lobbat för 2022 års resolution, tillsammans med Freedom Kazakhstan NGO, som är kopplad till Ablyazovs hängivna stödjande medarbetare och Barlyk Mendygaziyev.

Oroväckande tecken på deras maskopi inkluderar uppstötandet av nästan exakta formuleringar från ODF-rapporter i Europaparlamentets motioner och resolutioner som rör Kazakstan. Till exempel kopierade motionen Renew Europe från januari 2022, som främjades av Róża Thun und Hohenstein och Petras Auštrevičius, delvis ODF:s rapport från den 14 januari 2022. Dessutom, i hans tal under en EP-debatt i februari 2021 om människorättssituationen i Kazakstan (varav Róża) Thun och Viola von Cramon var också en del), Auštrevičius hänvisning till politiska aktivisters död inkluderade direkt språk från ODF:s rapport daterad 1 december 2020.

Annons

Det är vidare oroande att europeiska tjänstemäns stöd för skrivelserna, motionerna och resolutionerna mot Kazakstan främst verkar ha sina rötter i ODF:s egna källor, som i många fall länkar till inlägg på sociala medier som är associerade med den icke-statliga organisationen själv eller med dess medlemsförbund, utan att tillhandahålla materiellt innehåll. bevis för deras anspråk mot de kazakstanska myndigheterna.

Dessa parlamentsledamöter har också lobbat på uppdrag av andra ODF-stödda personer (som Auštrevičius stöd till Russian Nail Malyutin) och Ablyazovs nätverk. Till exempel undertecknade både Auštrevičius och Thun ett överklagande i juni 2021 på uppdrag av ovan nämnda Barlyk Mendygaziyev. Båda parlamentsledamöterna har också stött Zhanara Akhmetova, ledare för Ablyazovs parti "Democratic Choice of Kazakhstan" (DVK), som dömdes för bedrägeri i Kazakstan 2009, flera år innan hon blev en "människorättsaktivist". Auštrevičius undertecknade ett öppet brev i juni 2018 där han lobbar på uppdrag av flera andra bekräftade DVK-anhängare. Som ett annat exempel, 2015, förespråkade Thun för frigivningen av Ablyazovs tidigare kollega, Muratbek Ketebayev.

Det var kort efter att ha deltagit i ett ODF-anslutet evenemang i Bryssel i februari 2019 – som leddes av den numera skamfläckade före detta italienska parlamentsledamoten Antonio Panzeri och deltog av Ablyazovs tidigare kollega och medarbetare, Botagoz Jardemalie – som Roza Thun lade fram den gemensamma motionen i Europaparlamentet om en resolution om människorättssituationen i Kazakstan, som förutsägbart betonade fallet Jardemalie. Thun träffade henne igen i februari 2020. Hon har också främjat ODF:s president Lyudmyla Kozlovska samt hennes man Bartosz Kramek, vars företag utreds av polska myndigheter för penningtvätt.

Viola von Cramon-Taubadel, krediterad för att ha utarbetat Europaparlamentets resolution från 2021 om Kazakstan som förespråkade Ablyazov och Jardemalie, hade kampanjat mot utlämningen av Mukhtar Ablyazov från Frankrike när hon fortfarande var medlem av Tysklands parlament. 

Dessa parlamentsledamöter, tillsammans med andra, interagerade personligen med Ablyazov och ODF många gånger. Till exempel träffade Auštrevičius Ablyazov och ODF-representanter i Strasbourg i februari 2017, och har deltagit i eller varit värd för flera andra ODF-evenemang, inklusive via sociala medier, med närvaro av Ablyazovs medarbetare och medlemmar av hans DVK-parti. Thun deltog i och/eller var med som värd för flera ODF-anslutna evenemang. Von Cramon, som lade fram de gemensamma motionerna 2021 och 2022 om Kazakstan, hade deltagit i ODF:s utbildningsprojekt 2016, samarrangerade ett ODF-evenemang i november 2019 med Auštrevičius vid EP (där ODF-ledaren Lydmyla Kozlovska var paneldeltagare) och deltog i en annan ODF-evenemang i Strasbourg i december 2019.

Behovet av att ifrågasätta den överdimensionerade roll dessa parlamentsledamöter har spelat för att främja intressen för en dömd bedragare och hans nätverk av medarbetare är av strategisk betydelse för att behålla integriteten i agendan för mänskliga rättigheter och rädda dess ädlaste uppdrag i våra moderna samhällen. Brottslingar bör inte stå över lagen i kraft av att de utropar sig för att vara människorättsaktivister och/eller politiska oppositionsfigurer. Blindt stöd för sådana påståenden korrelerar mänskliga rättigheter med kriminalitet och undergräver EU:s uppriktighet i folkets ögon.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend