Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Oron ökar över inverkan på EU av det ungerska ordförandeskapet

DELA MED SIG:

publicerade

on


Ungern har tagit över ordförandeskapet i Europeiska unionens råd under en av de svåraste perioderna för EU och resten av världen på senare tid. Den tog ansvaret för att styra EU för de kommande sex månaderna den 1 juli. Belgien hade innehaft ordförandeskapet sedan januari. Men det faktum att det är Ungern, som ofta hamnat i strid med EU de senaste åren, har väckt kontroverser.

Vänstern i Europaparlamentet har uttryckt vad den kallar "djup oro och direkt fördömande" om de potentiella konsekvenserna av det ungerska ordförandeskapet för EU "och dess grundläggande värderingar."

Ungern kommer som innehavare av det roterande ordförandeskapet att ansvara för att styra EU och det internationella samfundet genom en turbulent period, inklusive veckans val i Storbritannien, den andra omröstningen i Frankrike på söndag och det kommande valet i USA

I en pjäs om den berömda Donald Trump-frasen, Ungerns slogan för rådets ordförandeskap, "Make Europe Great Again".

Men Manon Aubry, medledare för Vänstergruppen, är pessimistisk om utsikterna och säger: "Ungerns ordförandeskap i Europeiska unionens råd är i sig en förolämpning mot de värderingar som Europeiska unionen påstås främja, och solidaritetsvärdena. , humanism och demokrati som Vänstern står för.”

Aubry tillade, "Under de sex kommande månaderna i detta parlament kommer vi att stå i spetsen för kampen mot extremhögern". 

Vänstergruppen, sade hon, "fördömer otvetydigt" den ungerska regeringens meritlista under Orbán, "som systematiskt har urholkat demokratiska normer, tystat oberoende media, undergrävt rättsligt oberoende samtidigt som de kränkt grundläggande rättigheter för kvinnor, människor i rörelse. och medlemmar av LGBTQIA+-gemenskapen.”

Annons

Hon tillade: "Dessa handlingar står i skarp kontrast till EU:s kärnvärden demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen.

Martin Schirdewan, också från The Left Group, håller med och säger att "Viktor Orbán har varit ansvarig i Ungern i 14 år och har sedan dess förvandlat landet till ett envälde. 

"Det har skett antidemokratiska konstitutionella förändringar, medielagstiftningen har begränsats, rättssystemet har ändrats och minoriteter och flyktingar anses vara andra klassens medborgare. Vänstern och EU-parlamentet har med rätta uppmanat kommissionen att stoppa utbetalningarna till Ungern p.g.a. Orbán har brutit mot rättsstatsprincipen”.

"Ungern kommer att försöka bråka om EU-institutionerna. Det skulle ha varit trevligt om EU:s regeringar hade erkänt detta i förväg och skickat rådets ordförandeskap vidare till Polen direkt.” 

Ytterligare oro uttrycks av Zselyke Csaky, en senior forskare vid Centre for European Reform, en ledande tankesmedja i Bryssel.

Csaky sa: "Det ungerska ordförandeskapet kommer att ha begränsad inverkan på EU:s politik – men slaget för unionens rykte kan bli betydande. 

– EU:s råds roterande ordförandeskap beskrivs ofta som 'ansvar utan makt'. Vilket medlemsland som än står vid rodret driver EU:s lagstiftningsagenda och representerar rådet i förhandlingar med EU:s andra lagstiftande institutioner. 

"Ordförandeskapet saknar dock hårda befogenheter, och med tanke på EU:s beslutsfattandes komplicerade och samförståndsmässiga karaktär blir dess prioriteringar ofta urvattnade eller subsumeras av kriser och oväntad utveckling.

"Det kommande ungerska presidentskapet är oroande."

Csaky tillade, "Premiärminister Viktor Orbáns år långa, konsekventa politik att undergräva EU:s enhet i Ukraina och andra frågor fick många att ifrågasätta om Ungern borde ta på sig rollen. 

– Ungrarna kommer att inneha ordförandeskapet omedelbart efter EU-valet och när nyckelpositioner i kommissionen fortfarande förhandlas. Detta, och den tekniska karaktären av ordförandeskapets ansvar, inklusive planering och ordförandeskap för möten, kommer att begränsa stora skador på policynivå. De största riskerna kommer att vara för det dagliga funktionen och EU:s rykte.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend