Anslut dig till vårt nätverk!

Jämställdhet mellan könen

16 dagars aktivism mot könsrelaterat våld

DELA MED SIG:

publicerade

on

FN har lovordat nuvarande insatser för att hjälpa till att bekämpa könsbaserat våld.

The “16 Days of Activism against Gender-based Violence” is an annual international campaign that kicked off on 25 November, the International Day for the Elimination of Violence against Women, and runs until 10 December, Human Rights Day.

Det startades av aktivister vid det inledande Women's Global Leadership Institute 1991 och fortsätter att koordineras varje år av Center for Women's Global Leadership. Den används som en organisationsstrategi av individer och organisationer runt om i världen för att uppmana till förebyggande och eliminering av våld mot kvinnor och flickor.

Under ledning av sin generalsekreterare, António Guterres, har FN efterlyst globala åtgärder för att öka medvetenheten, stimulera påverkansarbetet och dela kunskap och innovationer.

Under den första fasen undertecknade mer än 5 miljoner människor en global namninsamling för att få ett slut på våld mot kvinnor till en högsta prioritet i världen. Mellan 2009 och 2013 ledde kampanjen också till över 5 miljoner åtgärder i partnerskap med över 900 civilsamhällesorganisationer globalt.

I slutet av 2013 hade såväl Europeiska unionen som 63 nationer anslutit sig till initiativet och tillkännagav särskilda åtgärder för att ta itu med och förebygga våld mot kvinnor och flickor. 

Dessa sträckte sig från att anta eller förbättra lagar, ratificera internationella konventioner, lansera allmänhetens medvetenhetskampanjer, tillhandahålla trygga hem eller gratis hotline-tjänster och gratis rättshjälp till överlevande.

Annons

Ett företag som har lett vägen i kampanjen är Artel Electronics LLC (Artel), Centralasiens största tillverkare av hushållsapparater och elektronik, som har slagit sig ihop med FN:s befolkningsfond (UNFPA) om en offentlig informationskampanj mot könsbaserat våld.

Kampanjen är i linje med FN:s 16 dagar av aktivism som använder färgen orange för att symbolisera en ljusare framtid. Artels gröna varumärke blev orange i flera dagar i reklammaterial i hela Uzbekis huvudstad Tasjkent och offentliga personer gjorde uttalanden för att öka medvetenheten.

Företaget ansluter sig till en internationell rörelse som avslutas senare i veckan.

Sedan 1991 har den använts av individer och organisationer för att uppmana till förebyggande och eliminering av våld mot kvinnor och flickor.

Det här är andra året som företaget "blir orange" och dess HR-direktör, Lazizbek Mamatov, deltog också i en paneldiskussion om jämställdhet på arbetsplatsen som arrangerades av FN:s FPA vid Westminster International University i Tashkent.

Yu Yu, landsrepresentant för FN:s befolkningsfond, sa till denna webbplats: "Vi är glada över att samarbeta med ett företag som Artel i en så viktig fråga. Den privata sektorns offentliga räckvidd är avgörande för att säkerställa att vårt budskap att stå emot våld i hemmet kan höras i alla delar av samhället. Vi är tacksamma mot företaget för att ha tagit ledarskapet i denna viktiga fråga i Uzbekistan. Tillsammans kan vi göra förändringen.”

Artels vd Shohruh Ruzikulov sa "Det är ett privilegium att återigen få arbeta med FN för att öka medvetenheten om frågan om könsbaserat våld. I Uzbekistan befinner sig detta samtal i ett relativt ungt skede. Vi är stolta över att stå emot våld i hemmet och fortsätta vårt arbete på alla områden för att bidra till ett bättre samhälle.”

Den verkliga frekvensen av våld i hemmet i Uzbekistan är inte känd. Men regeringen tillsammans med diplomatiska partners och hjälporganisationer prioriterar frågan. Under de senaste åren har presidentadministrationen utfärdat dekret som syftar till att förebygga våld i hemmet, regeringen har antagit lagar som garanterar kvinnors lika rättigheter och finansiering har getts till informationskampanjer och rehabiliteringscenter.

Stöd för den här kampanjen är bara ett av företagets initiativ för att stödja kvinnors egenmakt. Internt har det infört mekanismer för whistle-blowing och implementerar en intern juridisk klinik för att förbättra de anställdas juridiska kunskaper. Under det senaste året har andelen kvinnor bland företagets 10,000 5 anställda ökat med 35 % till 30 %. Det globala genomsnittet för tillverkningsindustrin tros ligga runt XNUMX %.

2021 blev företaget full deltagare i UN Global Compact (UNGC), världens största näringsliv med fokus på hållbar utveckling. Därmed åtog sig företaget att främja tio principer som täcker mänskliga rättigheter, arbetsrättigheter och miljöskydd. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend