Anslut dig till vårt nätverk!

Jämställdhet mellan könen

"Vi kan inte vänta ytterligare 60 år för att uppnå jämställdhet" 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

På internationella kvinnodagen gav ordföranden för kommittén för kvinnors rättigheter och jämställdhet Robert Biedroń följande uttalande.

"Europaparlamentet har tagit några betydande steg mot att uppnå jämställdhet mellan könen under de senaste tolv månaderna. Parlamentet godkände landmärkesregler för att stärka jämställdhet i företagsstyrelser i november och en överenskommelse nåddes om bindande lönetransparensåtgärder i december, för att bara nämna några.

"Men vi har fortfarande så långt kvar.

"Om vi ​​fortsätter i nuvarande takt är Europeiska unionen åtminstone 60 år bort från att nå fullständig jämställdhet. Vi kan inte vänta 60 år till.

"Under de senaste åren har det skett en motreaktion mot kvinnors rättigheter både i Europa och runt om i världen. Detta oroande fenomen sätter många av de surt förvärvade vinsterna som kvinnor har uppnått i fara, särskilt på området för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

"Beslutet från USA:s högsta domstol att avsäga sig den federala konstitutionella rätten till abort har förändrat livet för kvinnor och flickor i hela USA, vilket påverkar kvinnor i utsatta situationer oproportionerligt mycket. Med de senaste de facto abortförbud i Polen och begränsningar av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i andra EU-länder, är det en brådskande fråga att ta itu med urholkningen av rättigheterna för sexuell och reproduktiv hälsa. Motreaktionen mot kvinnors rättigheter och jämställdhet märks även inom andra sektorer, inklusive socialt skydd och arbetsskydd, utbildning, politiska beslutsfattande positioner och arbetsplatser. Det är därför vi måste öka våra ansträngningar för att säkerställa att de framsteg som redan uppnåtts noggrant skyddas och att kvinnor aldrig skulle kunna berövas sina hårt vunna och förvärvade rättigheter. Alla europeiska kvinnor bör kunna åtnjuta samma rättigheter.

"Könsbaserat våld är fortfarande ett av de vanligaste kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i världen, och sexuellt våld fortsätter att användas som ett krigsvapen, med kvinnor och flickor som särskilt drabbas av kriget i Ukraina. Som kvinnor i Afghanistan utsätts för genusapartheid, och i Iran kvinnliga demonstranter fortsätter att utsättas för allvarliga återverkningar, kommer parlamentet att fortsätta arbeta för att motverka denna negativa utveckling.

Annons

"Vi måste stå starka mot motreaktionen mot jämställdhet och de uppenbart diskriminerande handlingar vi ser mot kvinnor, HBTQI+-gemenskapen och andra utsatta grupper, och för detta behövs politisk vilja. Framöver kommer kommittén att fortsätta driva på för EU att ratificera Istanbulkonventionen och kommer att försöka förhandla fram bästa möjliga överenskommelse om ett direktiv om att bekämpa våld mot kvinnor.”

Mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend